10 dolog, amit nem tudtál A maszkról

Jim Carrey egyik első nagy sikere máig emlékezetes, hiába telt el azóta 26 év. A maszkot bármikor szívesen újranézzük (a napokban többször is adja a tévé), és ezekkel az érdekességekkel együtt még jobb lehet az élmény.

1. A maszk a Dark Horse képregénye alapján készült, amiben mind a főhős, Stanley Ipkiss, mind a cselekmény maga sokkal sötétebb és kegyetlenebb volt (Ipkiss például sokkal kevésbé szerethető figura, és jóval véresebbek a bosszúi). Eredetileg a film forgatókönyve is hasonlított a képregény világára – csak akkor vették lazábbra és viccesebbre, amikor Jim Carrey bekerült a képbe.

2. Chuck Russell rendező szerint a speciális effekteken sok pénzt megspóroltak, mivel Jim Carrey olyan hajlékonyan, szinte rajzfilmszerűen mozgott, hogy nem kellett a mozgását utólag módosítani. Carrey a jelek szerint jó befektetés volt: eredetileg az volt a terv, hogy a Maszk túlméretezett fogaival csak néma jeleneteket vesznek fel, de a színész azt is megoldotta, hogy képes legyen így is beszélni, így a karakter sokkal őrültebb lett.

3. Tina Carlyle szerepét eredetileg Anna Nicole Smith-nek, Jennifer Connellynek vagy Vanessa Williamsnek szánták (utóbbi sztár végül a film egyik betétdalát énekelte el). Ám amikor rátaláltak Cameron Diazra, a rendező csakis őt akarta. A producerek nem akarták szerződtetni, hiszen az addig modellként dolgozó Diaznak ez volt az első filmszerepe. Vagy egy tucatszor behívták meghallgatásra, és végül csak egy héttel a forgatás megkezdése előtt bólintottak rá a szerepeltetésére – annak köszönhetően, hogy Russell kijelentette, ha nem játszhatja a modell a női főszerepet, nem vállalja a rendezést.

4. Stanley Ipkiss szerepét kaphatta volna Matthew Broderick, Steve Martin, Rick Moranis és Martin Short is. Mitch Kellaway hadnagy pedig majdnem Richard Gere, Tim Allen, Warren Beatty, John Heard vagy Pierce Brosnan lett (Peter Riegert helyett). Végül Gary Kemp arról számolt be a memoárjában, hogy azért utasította vissza a főgonosz, Dorian szerepét, hogy játszhasson Enyedi Ildikó Bűvös vadászában – a figurát így végül a Ponyvaregény Zedjeként ismert Peter Greene formálta meg.

5. A banánsárga öltönyt Jim Carrey egyik saját ruhájáról mintázták: azt a öltönyt az anyukája varrta neki az első stand-up fellépésére. S habár az ikonikus rikító sárga öltözet szinte eggyé vált a Maszkkal, a film játékidejéből mindössze öt percet tesznek ki a sárga öltönyös jelenetek.

6. Hogy a színekkel szimbolikusan is kifejezzék a két karakter összetartozását, a Maszk és Tina a legtöbbször összeillő színű vagy mintájú ruhákat hordanak. Amikor a címszereplőn az említett sárga öltöny van, a lány egy aranyszínű miniruhát visel, a parkbéli szerenádnál a férfi fekete-fehér francia pantomimes cuccban, Tina fekete nadrágban és fekete-fehér kockás blézerben van, az utolsó közös jelenetükben pedig a Maszk hajszálcsíkos gengszterzakót hord, míg a nő egy hosszában csíkos ruhát.

7. Jim Carrey A maszkért mindössze 450 ezer dollárt kapott, ami hatalmas megtakarítást jelentett a gyártó stúdió New Line Cinemának. Mindez azért történt, mivel még nem jött ki a színész első nagy sikere, az Ace Ventura – Állati nyomozoo, ami mindenki meglepetésére hatalmasat szólt, így alaposan felvitte Carrey árfolyamát. A maszkot követő filmjéért, a Dumb és Dumber – Dilibogyókért például már hétmillió dolláros gázsit kapott. 1994 egyébként elég jó éve volt a sztárnak, hiszen mindhárom említett filmet ebben az évben mutatták be, és mindhárom nagyon jól ment a mozikban.

8. Amikor Stanley álmából ébredve azt tapasztalja, hogy kutyája, Milo a füleit nyalogatja, egy kibontott üveg mogyoróvajat és egy kést láthatunk az éjjeli szekrényen – lebuktatva a kellékeseket, akik így vették rá az állatot a mutatványra.

9. A maszk rögzítése minden nap négy órát vett igénybe.

10. Jim Carrey A maszkban nagyon sokat improvizált. Nem szerepelt a forgatókönyvben például a „bocsánat, rossz zseb” mondat, amit a karakter akkor mond, amikor a gengszterek elől menekülve benyúl a zsebébe, és egy óvszert húz elő. De a legtöbb kutyás jelenet is rögtönzött, köztük például az, amikor Stanley arra próbálja meg rávenni Milót, hogy a falra felugorva másszon be hozzá a börtönbe az ablakon keresztül.


(via IMDb)