Töltsd el a hetet Leonardo DiCaprióval és Morricone zenéjével!

Az Oscar-díjas sztár 44, a zeneszerzőlegenda 90 éves lesz a hétvégén! Emlékezetes munkáikból állítottuk össze eheti tévéajánlónkat.

Ezen a hétvégén két olyan olasz származású hollywoodi sztár is születésnapot ünnepel majd, akiket itthon is nagyon szeretnek a tévénézők: Leonardo DiCaprio 44 éves lesz, Ennio Morricone pedig kétszer ennyi, 90! Kettejük halhatatlan életművéből válogattuk össze erre a hétre a tévés programajánlót.

Hétfő: Polip

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy John Williams és Ennio Morricone a 20. század két legmeghatározóbb filmes zeneszerzője, akiknek a jellegzetes dallamait minden film- és sorozatrajongó ismeri. Morricone a római Santa Cecilia konzervatóriumban tanult zenélni, világhírű komponista pedig azután lett belőle, hogy 1964-ben megírta az Egy maréknyi dollárért felejthetetlen főtémáját. Ezután már sorra kapta a megbízásokat, jött a Dollár-trilógia másik két része, számos Bud Spencer-, Terence- Hill- és Franco Nero-western. Az ezredforduló után Tarantino hozta újra divatba Morricone zenéjét, amikor a mester dallamait újrahasznosította a Kill Billben.

De Morricone szerezte a Magyarországon is népszerű, 1984-es Polip zenéjét is. A kultsorozathoz Cattani felügyelő emlékezetes halála után is számos epizód készült még, ezekben szinte kivétel nélkül a maffia nagy machinátora, Tano Cariddi (Remo Girone) konspirált. Az egyik ilyen későbbi folytatás jelenleg is fut a köztévén.

Kedd: Ez a fiúk sorsa

Leonardo Wilhelm DiCaprio egy olasz-német házaspár egyetlen gyermekeként született Los Angelesben. Mostanra óriási karriert tudhat maga mögött: a Rémecskék 3 kisfiújából először tinibálvány lett a Rómeó és Júlia valamint a Titanic miatt. De aztán Martin Scorsese új kedvenceként ő is felnőtt nagy példaképe, Robert De Niro szintjére, és olyan Oscar-díjas sztár lett, akinek ma már minden filmje emlékezetes.

Az Ez a fiúk sorsa egy korai DiCaprio-film, amiben egy apa nélkül felnövő, 13 éves fiút alakít. Filmbéli anyja (Ellen Barkin) hozzámegy egy középkorú melóshoz (őt alakítja Robert De Niro), aki korántsem örül a jövevénynek, rendszeresen bántalmazza a fiút, aki csak úgy szabadulhat meg rettegett kínzójától, ha bekerül egy bentlakásos iskolába.

Szerda: Kapj el, ha tudsz!

Steven Spielberg virtuóz szélhámosfilmjében Leonardo DiCaprio alakította minden idők legügyesebb átváltozó nagymesterét, a valóságban is létező Frank W. Abagnale-t, aki dolgozott orvosként, ügyvédként és pilótaként is. Emellett briliáns csekkhamisító is volt, ami miatt végül az FBI-nak is feltűnt a mesterkedése, és hajtóvadászat indult ellene.

Tom Hanks egy Carl Hanratty nevű nyomozót alakít a filmben, akit szintén valós személy ihletett. Joe Shea FBI-ügynöknek ugyanis tényleg az volt a feladata, hogy elkapja Frank Abagnale-t, és a törvény színe elé vigye a mesterbűnözőt. Csakhogy ő mindig egy, de inkább kettő lépéssel az FBI előtt járt.

Csütörtök: Ötfős hadsereg

Bud Spencernek sokan csak a '70-es és '80-as években készült, Terence Hill-lel közösen forgatott, vicces és könnyed csihi-puhi filmjeit ismerik. Holott a westernjei is legalább olyan jók, mint a Kincs, ami nincs vagy a Különben dühbe jövünk!

Az 1969-es Az ötfős hadsereg a mexikói forradalom idején játszódik, és ügyesen keresztezi a bankrablós filmeket a spagettiwesternekkel. Holland (Peter Graves) összehívja négy régi cimboráját (többek között egy szamurájt és a marcona óriást, Bud Spencert) egy eszeveszett vállalkozáshoz. A tervük az, hogy kifosztanak egy több tucat katonával őrzött, félmillió dollár értékű aranyrakományt - mindezt Ennio Morricone halhatatlan dallamaival kísérve.

Péntek: Gyorsabb a halálnál

De nemcsak Bud Spencer forgatott jó westerneket, DiCaprio is! 17 évvel a Django elszabadul előtt, húszévesen egy vagány pisztolyhős volt a Gyorsabb a halálnál című, 1995-ös Sam Raimi-filmben. Persze akkoriban mindenki a karrierje csúcsán lévő Sharon Stone miatt volt kíváncsi a filmre, mert egy férfiakat megszégyenítő pontossággal célzó, gyönyörű és bosszúszomjas nőt alakított, aki amolyan vadnyugati végzet asszonyaként bolondította magába és lőtte le a kiszemeltjeit.

A másik fontos szereplő a filmben Gene Hackman: ő az Isten háta mögötti, vadnyugati porfészek könyörtelen ura, aki saját maga számol le a bűnözőkkel a déli harangszókor vívott coltpárbajokban. Eddig sosem hibázott, de mindig akad valaki, aki egy vitás ügy miatt újra kihívja párbajra... Érdekesség, hogy a filmben szerepelt Russell Crowe is, csak ekkoriban (a Gladiátor kasszasikere előtt) még nem volt annyira ismert sztár, mint manapság.