Tom Cruise hosszú hétvégéje

Lehet szeretni vagy sem, de aligha akad Hollywoodban olyan színész, aki nagyobb munkabírással rendelkezne, mint Tom Cruise, aki a hétvégén sem tud leállni. Kicsit sem.

A cég (1993)

A '90-es évek két dologról szólt, különösen Amerikában: a yuppie életmód elterjedéséről és a fiatal Tom Cruise szupersztárrá válásáról, és a két vonal boldogan talál egymásra Sydney Pollack filmjében, aki John Grisham egyik legsikeresebb bestsellerét dolgozta fel. Hőse egy pályakezdő fiatal ügyvéd, aki egy gyanúsan bőkezű ajánlatot kap egy patinás ügyvédi irodától, akik cserében csak két dolgot kérnek: teljes odaadást és lojalitást. Azonban hamarosan különös dolgok történnek: két közös tulajdonost holtan találnak, az FBI pedig megkörnyékezi a fiatalembert, hogy szállítson számukra információkat a cégről, és szerezze meg a titkos szerződéseket, mivel erős a gyanú, hogy a Cég a maffia pénzét mossa tisztára. És Cruise-nak baromira jól állt a sármos, penge eszű, de komoly morális döntések elé kerülő srác szerepe, aki előtt ott áll a siker, a gazdagság és az elismerés.

Mission: Impossible (1996)

Így, 22 évvel a film bemutatója után kezdetnek lelövöm a poént, Brian De Palma jó kis fricskaként az IMF nagy árulójának az eredeti széria hőse, Jim Phelps nevét adta – őt egyébként Jon Voight játssza. Merthogy új hősünk van, a rendkívüli akrobatikus képességekkel rendelkező Ethan Hunt, aki már rögtön az elején, egy prágai bevetésén elveszíti az egész csapatát, így újat kell toboroznia. De Palma fantasztikus tempót diktál, Cruise pedig pont az ilyen sodró, baromi lendületes produkciókban lubickol igazán, és még az sem szokta érdekelni, ha pár csontját töri, mert persze mindig ragaszkodik ahhoz, hogy a leglátványosabb kunsztokat ő maga hajtsa végre.

Mission: Impossible 2. (2000)

A rendezést az azóta kissé eltűnt távol-keleti akciófilm guru, az akkoriban félistenként tisztelt John Woo vette át, és ő tovább csavart az akciógenerátoron – igen, tudjuk, hogy ez bénán hangzott. A feladat biológiai fegyver megszerzése, ám a Chimera nevezetű vírusra más is szemet vetett már. Egy régi kolléga (a remek, de keveset használt Dougray Scott) annak idején együtt dolgozott Hunt ügynökkel, de világuralomra törő tervei eltávolították a jó útról, és neki megvan a vírus egyetlen hatékony ellenszere is. Ethan Hunt egyetlen reménye a szépséges Nyah (Thandie Newton), aki egykor a férfi szeretője volt. Az egészben csak egy kis furcsaság van, Cruise szokatlanul hosszú haja.

Különvélemény (2002)

A Philip K. Dick regénye alapján készült film volt Tom Cruise és Spielberg első közös munkája, és ha Dick regényéről van szó, akkor természetesen a jövőben járunk, ami békés és élhető lesz, hiszen egy különleges rendőri egység három telepatikus képességekkel rendelkező lény segítségével minden gyilkosságot még elkövetése előtt leleplez, és még az elkövetés előtt letartóztatják a bűnöst. A rendszer ugyan felvet pár morális problémát, ám flottul működik, egészen addig, míg egy nap pont az egység parancsnokát nevezik meg a leendő gyilkosként a jövőbelátók. Ez volna Cruise, aki nagyon jól tud menekülni. A sci-fi vonal ugyan a sok futurisztikus kütyü ellenére sem dominál, de korrekt akciófilmről van szó, ami időközben egy sokat dicsért tévésorozattá nőtte ki magát.

Feledés (2013)

Tom Cruise szeret sci-fikben játszani és Jack nevű fickókat alakítani, és ez a két dolog szerencsésen találkozott ebben filmjében, ahol egyszerű drónszerelőként az egész Föld sorsáról dönthet. Merthogy ő Jack Harper, az egyik utolsó robotrepülő szerelő, aki a Földön állomásozik, ahol már nem él senki. 2077-et írunk, és egy idegen fajjal vívott háború során a bolygó nagyrészt elpusztult, a megmaradt lakosságot a Szaturnusz egyik holdjára telepítették át, a Föld pedig már csak arra jó, hogy a távoli élethez nélkülözhetetlen forrásokat vonjanak ki belőle. Jack élete a feje tetejére áll, amikor megment egy gyönyörű idegent egy lezuhant űrhajóból – aki lehet, hogy egyáltalán nem idegen. A nő érkezése olyan események láncolatát indítja be, melyek során hősünk kénytelen megkérdőjelezni mindent, amit tud, és az emberiség sorsa az ő kezébe kerül.

Mission: Impossible - Utóhatás (2018)

A legutolsó rész a maga 147 percével az eddigi leghosszabb epizód, és ez az első alkalom, hogy egy rendező, jelen esetben Christopher McQuarrie másodszorra is visszatér. Tom Cruise mellett újra itt van Simon Pegg, hogy vicceskedjen egy kicsit, és a minden részt végigcsináló Ving Rhames a jópofa szalmakalapjával. A nagy szám viszont Henry Cavill halálosan hatékony CIA ügynökként, és igen, azt a bajuszt viseli, amit Az Igazság Ligájában oly sok munkával kellett eltünteni, és ami közröhej tárgyává tette mind a filmet, mind a színészt. És most kiderült, hogy megérte a kis kellemetlenség: Cavill sokszor lopja el a filmet Cruise-tól, és van egy közös verekedésük egy ázsiai pasas ellen, na, az benne van az évtized legjobb filmes bunyói között, és eszméletlenül jól néz ki.