Tóth Gabi most már önazonos

Az önazonosság a kulcsszó abban a 23 perces kisfilmben, amely Tóth Gabi erdélyi turnéjáról készült, bár maga a turné nem nagyon szerepel, inkább az, hogy Gabinak régen rossz volt, de most már jó.

Hogy a teljes címén Szeretni jöttem -Tóth Gabi Erdélyben miért is készült, az számomra nem teljesen derül ki, de azért megtudunk pár dolgot az énekesnőről belőle. Merthogy Tóth Gabi elmondja, milyen spirituális utat járt be, mire önazonos lett. Íme, az út állomásai, az elhangzás sorrendjében:

Rossz volt neki feljönni Pestre, mert vidékiként tekintettek rá. Pesten mindenki rohan és felszínes, sok negatív tapasztalata volt.

12 évesen már hagymát dugványolt, szőlőt metszett a Tanúhegyekben.

A Megasztárban a külcsín felülírta a produktum részeit – erre jobban kellett volna figyelni -, de a producerek mondták meg, ki milyen legyen, és ő lett a vadóc, ha akarta, ha nem. Bár szerette a folk rockzenét. Érezte a disszonanciát, csak még nem tudta megfogalmazni, de nem volt önazonos.

 

Forrás: Youtube / Tóth Gabi

 

2010-ben kijött az első szólólemeze, de az sem ő volt, csak azt akarta, hogy szeressék.

2016-ban megunta, hogy kifele kiabálja, hogy szeressék. Elénekelt egy somogyi népdalt, és az egy megvilágosodás volt. Erről van egy házivideó részlet is, amúgy tök jól  énekli azt a népdalt.

Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön nagyon szeretik Gabit, mert ő is magyar, őt akarják képviselni, össze akarnak vele fogni.

Szabó Zé szerint, aki most Gabi zenei producere, de legalább tíz éve szerez neki dalokat, most derült ki, hogy Gabinak van érzéke a népi hangszerekhez, ezért tilinkózik és dobol. Amit most csinálnak közösen, az nem is annyira létező műfaj. World music poppal, rockkel keverve. Eközben látjuk Gabit a Sugarbird márka Czukormadár kollekciójának harsány darabjaiban. Csak mondom, a Sugarbird és a Czukormadár ugyanazt jelenti, a márka tulajdonosa pedig egy bizonyos Jagasics vitéz Csonka Hedvig, és igen, ez egy létező név, nem úgy, mint a műfaj, amit Gabi képvisel.

Szabó Zé szerint van olyan közeg, ahol csak sárdobálás van.

Gabi már 2015 óta, vagy még előbb készült erre a koncertturnéra, csak nem tudta.

Gabi egy dombtetőn fotózkodik, majd megnyílik nekünk – mögötte az erdélyi táj -, miközben a párja, Krausz Gábor támogatólag áll mellette. Gabi vidéki lány, Gábor világpolgár, de elfogadó a hitével szemben. Amikor megszületett kislányuk, Hannaróza, Gabi transzgenerációs sokkot kapott. Megélte az összes női felmenőjének értékrendjét, tulajdonságát, és ezt átadja a kislányának – ezt most így hirtelen nehéz elképzelni.

Gábor szerint mind a kettejüknek szüksége van a másikra, legalábbis az ő részéről ezt mondhatja. Gábor nem tud igazán jól nyilatkozni, legalábbis a magam részéről ezt mondhatom.

Gábor szerint mindketten művészek és jól megvannak, és Gabi régen egy romkocsmában énekelt, de depressziós volt tőle, de Erdélyországban szupershow-t nyom le. Most érkeztek meg mindketten.

Gabi szerint csakis Isten műve lehet, hogy ilyen sikeres lett a turné. meg az is, hogy nem ment el a hangja.

A koncertekből nem sokat látunk, inkább csak azt, ahogy Gabi a rajongókkal érintkezik. Vessenek a mókusok elé, de szerintem egy-két végigjátszott szám belefért volna, az ilyesmi hatásos tud lenni, közben mutathatták volna a rajongók arcát.  A zenészek és háttérénekesek sokat dicsérik Gabit, biztos tényleg jófej, különben nem mondanának ilyet a kamerába. Azt amúgy látni a gesztusokon, mozdulatokon, hogy Tóth Gabiban még mindig ott van minden sztárallűr, dívaság.

 

Forrás: Youtube / Tóth Gabi

 

Én alapvetően bírom Tóth Gabit, ő a magyar Pink,  a zenéjét annyira nem ismerem, de mivel az elmúlt másfél évtizedben egyfolytában szerepelt a kereskedelmi tévék legkülönbözőbb műsoraiban, nehéz lett volna elkerülni. És pont az tetszett benne, amit mintha most megtagadni próbálna, a jó értelemben vett harsánysága, vadócsága, lazasága. Most valami más akar lenni, sok szerencsét hozzá, csak akkor ez a valami ne legyen egy újabb produktum – pedig ha az, amit eddig csinált egy produkció volt, akkor ez esélyesen még inkább az - , hanem legyen tényleg ő. És el hiszem azt is, hogy tud ezzel azonosulni, de ehhez nem kell az, hogy hevesen bizonygassa, hogy majd’ harminc éven át nem volt önmaga. Ami egyrészt nem hangzik őszintén, másrészt, ha mégis igaz, miért hagyta? Az új Gabi sajnos már nem annyira a magyar Pink, inkább az egyszemélyes NOX.

A Szerencsejáték Zrt. jóvoltából készült kisfilm teljes hosszában megtekinthető itt: