Trónok harca: sok beszédnek sok az alja

Egy statisztika szerint a széria utolsó évadának epizódjaiban volt a legkevesebb párbeszéd az összes szezon közül.

Köztudott, mennyire elégedetlenek voltak a nézők a bő egy hete zárult Trónok harcának záró évadával. A legtöbben a rossz forgatókönyvet jelölték meg csalódottságuk okaként (emiatt egy online petíció is indult, amelyben azt követelik, hogy forgassák újra az utolsó részeket), és most egy új statisztika is alátámasztja az elégedetlenkedők igazát.

Forrás: HBO

 

Egy Mr. Quart nevű GitHub-felhasználó az OpenSubtitles.org-ról vett adatok alapján arra jutott, hogy a szereplők által percenként kimondott szavak száma a sorozatban évadról évadra egyre csökkent. A legtöbb párbeszéd az első évad közepe táján hangzott el, a mélypont pedig a nyolcadik szezonban érkezett el. Főleg a VIII./3., The Long Night című részben volt a legfeltűnőbb a szavak hiánya, ami nem csoda, hiszen ez volt a deresi csata epizódja, amikor inkább akcióból volt sok, nem pedig beszédből.

Ez azonban nem indokolja az évad többi epizódjának hanyagul megírt (vagy meg sem írt) párbeszédeit. És nyilván fontos a képek erejére bízott történetmesélés is, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a nézők szeretik a pergő dialógusokat, hiszen a nyolcadik szezonnak azt a részét, a másodikat (A Knight of the Seven Kingdoms) értékelték a legmagasabb pontszámra, 8-asra az IMDb-n, amelyben az alkotók szántak rá időt és energiát, hogy a karaktereket hosszasabb beszélgetések során ábrázolják.

Az IndieWire ítélete szerint ez a tendencia egyébként annak köszönhető, hogy a két forgatókönyvíró, D.B. Weiss és David Benioff csak addig tudott jó párbeszédeket írni, amíg még George R.R. Martin könyveire támaszkodhattak, így a kész cselekmény mellett megfelelően tudtak a dialógusokra koncentrálni (sőt: esetenként egész passzusokat emeltek át a regényekből). Aztán a hatodik évadtól kezdve elkezdett csökkenni a színvonal – pedig a jelek szerint a nézők igenis igénylik, hogy a karakterek jellemfejlődését és döntéseit a kimondott szavaikon keresztül ismerjék meg, ami bizony nagyon hiányzott a nyolcadik évadból.


(via IndieWire)