Twin Peaksben valami nagyon nincs rendben

A Twin Peaks titkos története számos titokról lerántja a leplet, és új irányba tereli a sorozat mitológiáját.

Alig tudni valamicskét a Twin Peaks jövőre érkező folytatásáról. Annyi biztos, hogy az összes epizódot David Lynch rendezi, a zenéjét természetesen Angelo Badalamenti szerzi és a szereplők jó része visszatér - még a Laura Palmert játszó Sheryl Lee, sőt, teljesen érthetetlen módon, a sorozat legjelentéktelenebb, legtenyérbemászóbb, legszánalmasabb karaktere, a “kőkemény motoros” James Hurley is.

A várakozást felcsigázandó, a kultikus sorozat másik szellemi atyja, Mark Frost egy izgalmas kötetben megírta Twin Peaks titkos történetét. Nagyon nehéz róla spoilerek nélkül írni, pedig ez tipikusan az a könyv, amiről jobb előre nem tudni semmit. Mert ahogy jönnek egymás után az események, és szép lassan elkezdjük összerakni, hogy mi a fenéről is szól ez az egész, egészen hátborzongató élmény.

Spoiler nélkül röviden el lehet intézni:

a Twin Peaks titkos története letehetetlen, hátborzongató és baromi félelmetesen végződik.

Aki nem bánja, ha egyet s mást elárulunk a könyvről, olvasson tovább.

A kerettörténet szerint egy rejtélyes dobozt találnak egy bűntény helyszínén, aminek tartalma szorosan kapcsolódik az egykori, Twin Peaksben elkövetett gyilkosságokhoz. Gordon Cole igazgatóhelyettes (a nagyothalló, üvöltözős figura a sorozatból, akit maga Lynch játszott) továbbítja a csomagot Tamara Preston ügynöknek. “Az ügy elvileg le van zárva, de bizonyos vonatkozásai esetleg érdekesek lehetnek az Ön munkája szempontjából” - írja Cole. Erről a nyomozásról semmit sem tudunk meg, de feltehetőleg ez indítja majd el az új évadot.

Maga a csomag újságcikkek, jegyzőkönyvek, mindenféle iratok gyűjteménye, amiket egy napló fog rendszerbe - a naplót egy magát csak Archivistának nevező ismeretlen írta. A kötet végén fény derül a kilétére, de egyébként nem nehéz kitalálni.

A dokumentumokat Preston ügynök lapszéli megjegyzései kísérik: állításokat igazol, összefüggést keres az események között, vagy csak egyszerűen leírja a véleményét. Kezdetben mi sem tudhatunk többet nála, de amint haladunk előre, szépen megismerjük a város történetét, a fehér ember megjelenése előtt ott élő indiánok hátborzongató hiedelmeit, újságcikkeket, beszámolókat olvashatunk a Twin Peaks környéki ősvadonban történő megmagyarázhatalan és iszonyú félelmetes eseményekről, majd egyszer csak  Amerika 20. századi “titkos történelmének” közepén találjuk magunkat.

Ha beszélhetünk főszereplőről, akkor az Douglas Milford, Twin Peaks polgármesterének öccse. Néhányszor a sorozatban is feltűnt: ő az a joviális, szakállas öregúr, aki elvesz egy szemtelenül fiatal és csinos nőt, majd a nászéjszakát követően (vitathatatlanul boldogan) szívrohamban jól meg is hal.

A fiatal Milford balhés alak, messze kerül Twin Peakstől és nemsokára a seregben találja magát. 1947-ben éppen Roswellben állomásozik, amikor véletlenül szemtanúja lesz a híres-hírhedt, állítólagos ufókatasztrófának. Mivel hasonló jelenségekkel szembesül, mint amit gyerekkorában Twin Peaksben átélt, hamarosan a hadsereg ufókkal foglalkozó titkos egységébe kerül. És innentől kezdve a könyv szépen végigköveti a legnépszerűbb összeesküvés elméleteket, felbukkannak a Fekete Ruhás Emberek (Men In Black), a szcientológia kétes erkölcsű atyja, L.Ron Hubbard, sőt, azt is megtudhatjuk, hogy a történtek fényében mi volt a Watergate valódi oka. És szegről-végről mindegyik kapcsolódik Twin Peakshez, mert valami kétségkívül rejtőzik az erdő mélyén, ahol ugye, a baglyok sem azok, amiknek látszanak.

Az egyre bonyolódó rejtélyek konkrét válaszokkal ugyan nem szolgálnak arra, hogy kicsoda vagy inkább micsoda BOB, az óriás vagy a visszafelé beszélő, táncoló törpe, és egyáltalán, mi a fészkes fene az a piros függönyökkel teliaggatott szoba, ahol Cooper ügynök üldögél a halott Laura Palmerrel. Ellenben ad némi támpontot  - de fene tudja, a mítosz új összefüggéseinek fényében ezeket talán nem kéne megbolygatni.

Persze magáról Twin Peaksről és a lakóiról is kapunk érdekes infókat. Megismerjük a város alapításának vagy a Dupla R (és az isteni cseresznyás pitéjének) történetét, Tuskó Lady tragikus életét, bepillanthatunk a Könyvesházi Fiúk életébe, sőt azt is megtudhatjuk, miért különböző színűek Dr. Jacoby szemüvegének lencséi. És az a bizonyos zöld köves gyűrű is folyton felbukkan.

Kétségkívül jó könyv a Twin Peaks titkos története, érdekes és állatira félelmetes, de kicsit aggasztó, hogy ezek után milyen irányba akarják terelni a sorozatot. Elég szomorú lenne, ha az újjáélesztett X-akták sorsára jutna.