Üdvözöllek, dicső lovag! - A sötét lovag

Volt idő, amikor egy képregényfilmhez elég volt egy szuperhős, és a gonoszok sem voltak egydimenziós CGI teremtmények, és volt idő, amikor nem Ben Affleck volt Batman!

Sokak szerint A sötét lovag minden idők legjobb képregény-feldolgozása, mások viszont erősen túlértékeltnek tartják és utálják, ha nem is magát a filmet, hanem a rendezőt, Christopher Nolant. Személy szerint jobban szeretem a következő Batman-filmet, A sötét lovag - Felemelkedést, hiszen Bale-t aligha lehet überelni, és tisztában vagyok azzal is, hogy Heath Ledger korai és tragikus halála nagy szerepet játszik abban, hogy a 2008-as gothami eposzt oly nagyra tartják, hiszen tényleg fantasztikus volt Joker szerepében.

Merthogy úgy néz ki, Gothamben sikerült rendet rakni, hála Gordon felügyelő (Gary Oldman) és a megvesztegethetetlen ügyész, Harvey Dent (Aaron Eckhart) munkájának, és persze néha már-már komikusan mély hangú Batman is besegít, akiről persze tudjuk kicsoda civilben. Aztán két bűnöző is megjelenik, hogy felforgassák mindenki életét, a Macskanő és Joker, az elmeháborodott ősanarchista, akit a bölcs Alfred, Bruce Wayne mindent tudó inasa csak így jellemez: „Vannak, akik csak porig akarják égetni a világot" és ki is tör a káosz a városban, mert bár Joker kiszámíthatatlan, a terve tökéletesen működik. És tegyük hozzá, tényleg Heath Ledger minden idők legjobb Jokere!

A sotet lovag

A világ sokat változott 2008 óta, és nem csak azért, mert Batmant ma már nem Christian Bale, hanem Ben Affleck játssza. Ma már nem divat egy szuperhősre építeni egy filmet – sőt, egy egész szériát -, ma már muszáj az egész csapatot összerakni, egy all star szuperbrigádot, hogy egész biztosan jegyet vegyen mindenki. 2008-ben a DC-nél még elég volt Batman, és csak a gonoszok voltak sokan, és ebben nagyon jók voltak, majd elkezdték majmolni a náluk sokkal tudatosabban építkező Marvelt, és jöttek az olyan bukások, mint az Öngyilkos osztag, a Batman Superman ellen és most Az Igazság Ligája. És a bukás most nem vagy nem kizárólag anyagi értelemben értendő, hanem a megelőző várakozásokhoz képest. A sötét lovag viszont minden dagályossága ellenére még igazi nagy ívű, monumentális hőseposz volt, ahol volt idő építkezni, moralizálni, és persze volt idő tökéletes akciójeleneteket megalkotni. Kicsit hiányzik ez az idő!