Új műsor indult a TV2-n

A júliusban debütált Erdőmánia arról szól, hogy „az erdő, a fa és az ember összetartoznak”.

A Mokka című reggeli műsorban beszéltek az Erdőmániáról, ami a műsorvezető elmondása szerint „többek között az erdők működését, fenntartását mutatja be.” Részletesebben a magazin műsorvezetője, Petruzsán Krisztián beszélt arról, miért van szükség erre a műsorra:

„Magyarországon jelenleg 2 millió hektárnyi erdőterület található, ami az emberek és a természet közös munkájának a gyümölcse. Nem szabad, hogy azt higgyék az emberek, hogy csak nekünk van szükségünk az erdőre, hanem az erdőnek is szüksége van ránk. Folyamatos gondoskodást és odafigyelést igényel, és ezt a folyamatot, ezt az odafigyelést az emberek munkáját, lelkiismeretes munkáját szeretnénk megmutatni az átlagembernek, hogy hogyan működik egy ilyen erdőgazdaság.”

- igyekezett összefoglalni a műsor lényegét Petruzsán.

Ha még mindig nem világos, miért üljünk le szombatonként a tévé elé, akkor azt is megtudjuk, hogy ezt az egészet többek közt az hívta életre, hogy a COVID alatt az emberek visszavágytak a természetbe, de Petruzsán szerint ez azzal is járt, hogy többen „elkezdtek érteni az erdőhöz”, emiatt rossz megítélést kaptak az erdőgazdálkodók, az erdészek.

„Mindenki tarvágásokban kezdett el gondolkodni, és azt látták, hogy pusztulnak az erdők. Magyarországon egy fenntartható erdőgazdálkodás folyik, ami azt jelenti, hogy a kitermelt fához képest többet terem az erdő: több fa terem az erdőben, mint amennyit kivágnak.”

Ezt azért is fontos megjegyezni, mert az Erdőmánia nem csak a természetbe kalauzol, hanem a fa különböző feldolgozási és felhasználási módjaival is megismerkedhetünk. Legalábbis a vágóképeken nem csak idilli tisztás, hanem fűrésztelep is látható.

Az Erdőmánia szombatonként látható a TV2-n.

(via TV2)