Usztics Mátyás legzseniálisabb alakításai

Az április 30-án elhunyt színészre legemlékezetesebb szerepeivel emlékezünk.

Angyalbőrben

Az 1990-91-ben futott sorozat rendkívül népszerű volt a maga idejében, és gyaníthatóan ma is jó szívvel emlékeznek rá a legtöbben. Sikerét elsősorban két dolognak köszönhette: a meztelen nőknek és Usztics Mátyásnak. Karádi őrnagy az igazi seggfej katona mintapéldánya, rendkívüli nyelvi leleményességgel megáldva. Az "olajbogyózást" a sorozat után az egész ország átvette.

 Uszticsnak volt miből meríteni, mint azt az alábbi felvétel is bizonyítja, amin katonaélményeiről sztorizgat. Igazi sírva röhögős. 

Kisváros

Az Angyalbőrben sikere után Usztics benne maradt a bakaruhában, ám ezúttal határőrként. A Kisváros soha nem vált klasszikussá, sőt, tulajdonképpen borzalmasan rossz volt, csak indokolatlanul sokáig ment, ezért kerülhetett bele a köztudatba. Hunyadi főtörzsőrmester is Karádi gyengébb változata, de mégis csak meg kell említenünk.

Roger nyúl a pácban

Usztics Mátyás talán a hangjával aratta a legnagyobb sikereit, mert iszonyú viccesen tudta elváltoztatni. Ilyen volt Roger nyúl is - és olyan jól sikerült életre kelteni a firkát, hogy teljesen egyenrangú lett a film hús-vér szereplőivel.

A világ legrosszabb gyereke

Egyik klasszikus gyerekfilmünkben Usztics alakította Toldi Miklóst, a lakótelepi kulcsmásoló kisiparost, a címszereplő Kavics barátját és pártfogóját.    

Ford Fairlane kalandjai

A zseniális szinkronnak köszönhetően a Ford Fairlane kalandjai egyedül nálunk lett kultikus, máshol már a kutya sem emlékszik rá. Nagy Feró hangsúlytalan fahangja látványosan béna, de valamiért kitűnően működik. Usztics a rakkenroll detektív régi cimboráját, a mocskos szájú Johnny Crunchot alakítja, meglehetős beleéléssel.

Süsü

A királyi udvar népének oszlopos tagja a folyton részeg pék, és Usztics természetesen itt is iszonyú vicces. Legemlékezetesebb dumája a "Ma má máma van má?", viszont akkor sem hazudtolja meg magát, amikor Süsü apja megüzeni a fiának, hogy meg kell házasodnia. A pék rögtön előadja a maga kis keresetlen véleményét. 

Az ember tragédiája

De nem csak marhulásból állt Usztics filmes karrierje, és szinkronszepei sem csupán arról szóltak, hogy hülye hangokat adjon ki - Jankovics Marcell monumentális rajzfilmjében Lucifert szólaltatta meg..

"Mondom az uramnak, Tibi..."

A válogatásból természetesen nem maradhatott ki Teri néni sem, aki Usztics egyik bejáratott karaktere volt, a folyton ismételt "Mondom az uramnak, Tibi..." pedig egy időben szállóigévé vált.