Utálja a színészlegenda a róla szóló sorozatot

Olivia de Havilland annyira berágott, hogy perre is ment.

A Viszály (Feud) című antológiasorozat első évadát tavaly mutatta be az FX csatorna. A Ryan Murphy (Kés/alatt, Glee – Sztárok leszünk!, Amerikai Horror Story, American Crime Story) által jegyzett szériának mindegyik évada más és más legendás viszályt mutat be: a sort a Bette Davis és Joan Crawford közötti ellenségeskedéssel nyitották, ami a Mi történt Baby Jane-nel? című thriller forgatásán tetőzött.

Az egykori legendákat olyan mai legendák keltették életre, mint Jessica Lange (Crawford) vagy Susan Sarandon (Bette Davis). A valós események ihlette sztoriban fontos szerep jutott Olivia de Havillandnek is, akit Catherine Zeta-Jones formált meg. A jelenleg 101 éves (!) színésznőnek viszont nem tetszett, ahogy a sorozatban ábrázolták, ezért (még tavaly) pert indított a csatorna és az alkotók ellen becsületsértés miatt.

De Havilland elsősorban azt sérelmezte, hogy kedvezőtlen képet festettek róla, mert ő sosem mondta volna azt a húgának, Joan Fontaine-nek (szintén híres színésznő), hogy „ribanc” (bár azt elismerte, hogy egyszer egy interjúban „sárkány ladynek” nevezte), ahogy Frank Sinatra alkoholizálási szokásain sem élcelődött soha – a képernyőn látottakkal ellentétben.

Catherine-Zeta Jones mint De Havilland a Viszályban. Forrás: FOX

 

A színészlegendának az sem esett jól, hogy a produkció nem fizetett neki semmit, pedig az ő életéről volt szó, tehát szerinte őt is illették volna szerzői jogok: úgy számolta, 2,1 millió dollárt kellett volna kapnia. A bíróság azonban most kimondta, hogy senki sem birtokolhatja a történelmet, így akár ismeretlen, akár ismert személyről (esetünkben egy élő legendáról) van szó, az illető nem szólhat bele abba, hogy egy művészeti alkotásban hogyan jelenítik meg, az ugyanis az alkotó szuverén joga, amit az Alkotmány első kiegészítése véd (ami többek közt a sajtó- és szólásszabadságot szabályozza).

Olivia de Havilland. Forrás: David Livingston/Getty Images

 

Ennek megfelelően jogdíj sem jár De Havillandnek, akinek az ügyvédje fellebbviteli bíróságra viszi tovább az ügyet, miközben az alkotó, Ryan Murphy természetesen üdvözölte a döntést. „A kereset visszautasítása győzelem a kreatív közösség és az első kiegészítés számára. A mai győzelem minden alkotónak megadja a szabadságot, hogy továbbra is elmondhassák történelmi szempontból fontos, valós tényeken alapuló történeteiket.

De mindenekelőtt nagy nap ez a művészi önkifejezés számára, és egy fontos emlékeztető arra nézvést, milyen értékes a szabadságunk”

– fogalmazott az alkotó közleményében.


(via Variety)