Woody Allen főhajtása Fellini előtt

Woody Allen filmjében, A világ második legjobb gitárosában Sean Penn alakítja azt a zenészt, aki legenda lehetne, csak nem elég jó ember hozzá. A film az Országúton parafrázisa.

Volt idő, amikor Sean Penn a legnagyobb sztárok közé tartozott – igaz, előtte volt olyan idő is, amikor inkább arról volt híres, hogy Madonna pasija és sokat balhézik. És bizony volt idő, amikor Woody Allen a legfelkapottabb rendezők közé tartozott, akinek alig várták a legújabb művét, és ekkortájt készült A világ második legjobb gitárosa (1999), ami talán igaz történeten alapszik, talán nem – és ami meglepő módon egy igazi klasszikus előtt tiszteleg.

 

Amerika, harmincas évek: tombol a jazz. Emmet Ray (Sean Penn), a gitárvirtuóz igazi laza fazon. Imádja az éjszakai életet, az ivászatokat, kártyacsatákat és a nőket, szereti bámulgatni a mozdonyokat, és legfőbb hobbija éjjelente patkányokra lövöldözni. Emellett a világ legjobb gitárosának tartja magát. Illetve a második legjobbnak. Eszményképe, a cigány származású Django Reinhardt muzsikájának hallatán a szó szoros értelmében elájul: egyszer például annyira izgult, hogy kimenekült egy klubból, amikor azt hallotta, hogy Reinhardt is odaérkezik. Ray egy nap megismerkedik egy néma mosónővel (Samantha Morton), és a nőket habzsoló férfi életében először szerelmes lesz, de nem tud mit kezdeni ezzel az érzéssel, ahogy saját tehetségével sem.

Forrás: Budapest Film

 

Woody Allen szereti áttörni az úgy nevezett negyedik falat, szeret kommunikálni nézőivel, most pedig egy kitalált de valós személyekről mintázott zenész köré épített egy áldokumentumfilmet. Amit rendre megszakít (valódi) szakértők kommentárjaival, akik Emmet Ray (nem valós) félbeszakadt karrierjéről és a benne lévő lehetőségekről beszélnek, ahogy tette ezt korábban a Zeligben (1983), miközben a történet halad a maga útján.

Pontosabban egy, már korábban kijárt úton:

ugyanis Emmet és a néma lány története Frederico Fellini nagyszerű Országútonjának (1954) parafrázisa. Samantha Mortont egyébiránt Oscarra jelölték a játékáért, ami annyiban azért furcsa, hogy egyetlen sor szövege sem volt, lévén, hogy a karakter nem tud beszélni.

Forrás. Budapest Film