10 dolog, amit nem tudtál George Harrisonról

2001. november 29-én, mindössze 58 évesen hagyott itt minket a legfiatalabb Beatle, mi pedig 10 vele kapcsolatos érdekességgel adózunk emléke előtt.

A többi Beatles tag is jelen volt, amikor elvesztette a szüzességét

A The Beatles korai korszakában a banda rengeteg időt töltött Hamburgban, a zenélés mellett pedig a a lányokkal is közeli viszonyt ápoltak. A 17 éves George első szeretkezésére egy német lánnyal került sor, mivel az akkor még meglehetősen keveset kereső csapatnak mindössze egy közös szoba bérlésére futotta, John, Paul és az akkori dobos, Pete Best az emeletes ágyaikon fekve szem-és fültanúja volt gitárosuk első nemi aktusának. George elmondása szerint partnerével a takaró alatt voltak, így barátai konkrétumokat nem láthattak, ám miután befejezték a dolgot, a fiúk megtapsolták őket és éljenzésbe kezdtek. „Legalább közben csendben maradtak” - mondta később.


Ő volt az első Beatle, aki Amerikában járt

Bár a The Beatles nagy áttörését 1964-es amerikai megérkezésükhöz és az Ed Sullivan Show-ban való fellépésükhöz szokás kötni, George akkor már nem először járt az Államokban. Előző év őszén ugyanis az Illinois állambéli Bentonba utazott, hogy meglátogassa nővérét, az ott tartózkodása alatt pedig a helyi The Four Vests nevű csapat koncertjére is letévedt, akikhez be is szállt gitározni és énekelni a Roll Over Beethoven és a Your Cheatin' Heart című dalok erejéig.


Mindössze 27 éves volt, amikor feloszlott (!) a The Beatles

George, aki a legfiatalabb volt a zenekar tagjai közül, kevesebb mint két hónappal azelőtt töltötte be 27. életévét, hogy Paul McCartney bejelentette, hogy többé nem kíván együtt dolgozni a zenekarral. Addigra George már olyan dalokat írt a bandában, mint a While My Guitar Gently Weeps, a Here Comes the Sun vagy a Something. John, Paul és ő akkor már 12 éve zenéltek együtt, miután Harrison röviddel McCartney után 1958-ban csatlakozott Lennon bandájához, a The Quarrymenhez.


Már a The Beatles feloszlása előtt szólóalbumot adott ki

Ugyan az 1968-ban megjelent Wonderwall Music egy indiai hatású dalokat tartalmazó instrumentális anyag volt, amit a Wonderwall című pszichedelikus filmhez készített el, a korong megjelenésével George a zenekar első tagja lett, aki önállóan is lemezt dobott piacra, méghozzá a banda újdonsült kiadója, az Apple Records legelső kiadványaként.


Több mint 25 hangszeren játszott

Nem csupán fantasztikus dalszerző és remek gitáros volt, de több mint huszonöt hangszert volt képes megszólaltatni. Többek közt szitáron, basszusgitáron, zongorán, szájharmonikán, citerán, marimbán, hegedűn, ukulelén és még vagy egy tucat egyéb hangszeren is megbízhatóan muzsikált.


Nevéhez fűződik az egyik első nagy segélykoncert megszervezése

Miután Ravi Shankartól 1971-ben tudomására jutott, hogy a bangladesi vérontás menekültjei milyen helyzetben vannak, felkérte barátait, Eric Claptont, Bob Dylant, Ringo Starrt, Billy Prestont, Leon Russelt és a Badfinger zenekart, hogy vele együtt álljanak a jó ügy mellé és két teltházas jótékonysági koncertet adtak a New York-i Madison Square Gardenben. Az eseményt rögzítették, a hang-és videóanyagból készült koncertalbum és mozifilm után befolyó bevétel pedig 1985-re túllépte a 12 millió dollárt, amit természetesen a rászorulóknak adományoztak.

 

A csendes Beatle nem is volt olyan csendes

Bár a köznyelvben rendszeresen a „csendes Beatle”-ként szokás hivatkozni rá, Harrison állítólag nagyon is szeretett beszélni. Barátja és egykori zenésztársa, Tom Petty szerint George rácáfolt a becenevére: „Egyszerűen be nem állt a szája. A legjobb társaság volt, akit csak el tudsz képzelni.”


Nélküle sosem láttuk volna a Brian életét

Miután a vallásos téma érzékenységére hivatkozva az EMI Films kihátrált a Monty Python ma már kultikus vígjátékának finanszírozása alól, a társulat rajongója és barátja, George a saját pénzét fektette be a produkcióba: HandMade Films néven létrehozott egy saját filmstúdiót, és 4 millió dollárt invesztált a Brian élete című moziba. De nem csak producerként járult hozzá a film létrejöttéhez, hiszen egy cameo szerep erejéig fel is tűnt a legendás klasszikus egyik jelenetében.

 

Egyszer alaposan megviccelte Phil Collinst

A karrierje hajnalán járó, mindössze 19 éves Phil Collins részt vett George All Things Must Pass című szólóalbumának felvételein, egészen pontosan kongán játszott a lemez Art of Dying című dalában. Sávját azonban végül nem használták fel, így közreműködőként sem tüntették fel a lemezborítón. Amikor évekkel később megkérdezte Harrisont, hogy miért, ő elküldött neki egy felvételt, amin Collins meglehetősen pocsék kongajátéka volt hallható, legalábbis az ex-Beatle szerint. A Genesis későbbi zenésze az anyagot hallva úgy elszégyellte magát, hogy bocsánatot kért George-tól szörnyű teljesítményéért, mire Harrison bevallotta, hogy csúnyán megtréfálta barátját. A felvétel ugyanis valójában egy friss hanganyag volt, amit azután rögzített, hogy arra kérte Ray Cooper ütőhangszerest, játsszon minél rosszabbul, hogy ezzel palira vehesse Collinst, aki természetesen teljesen benyalta a szívatást.

 

Ő nevezte el ’80-as évekbeli zenekarát

1988-ban supergroupot alakított Tom Petty, Roy Orbison, Bob Dylan és az Electric Light Orchestra-frontember, Jeff Lynne társaságában. Amikor kiadójuk megkérdezte, hogy milyen nevet szeretnének használni, George a The Trembling Wilburyst javasolta, a „we’ll bury” azaz „eltemetjük” kifejezés után. A frázissal arra a stúdiófelvételek során bevett szokásra utalt, amikor 1-1 kisebb hibát vagy tévesztést benne hagytak, azaz „eltemettek” a dalokban, mondván azok úgysem hallatszanak majd ki a végleges keverés után. A bandának tetszett az ötlet, így csak az első szót cserélték le és végül a The Traveling Wilburys mellett tették le a voksukat.

 

Borítókép: H. Michael Karshis/Flickr

 

 

Beköltözött a magas kultúra a SZESSÖN próbatermébe. Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész mesélt a zenélés és az írás kapcsolatáról, hogy például Tinódi Lantos Sebestyén volt az első magyar slammer. Végül megpróbálkozott minden idők egyik legvitatottabb dobosának dobtémájával is.