10 dolog, amit talán nem tudtál Whitney Houstonról

10 éve hunyt el minden idők egyik legcsodálatosabb hangú énekesnője. Összegyűjtöttünk róla néhány érdekességet.

Az alma nem esett messze a fájától

Igazi zenészcsalád sarja: édesanyja Cissy Houston, unokatestvérei a legendás soul énekesnő, Dionne Warwick és húga, a néhai Dee Dee, keresztanyja pedig a Christmas (Baby Please Come Home) című sláger előadója, Darlene Love voltak. Utóbbit a Halálos fegyver-filmekből színésznőként is ismerhetjük, ugyanis ő alakította Murtaugh felügyelő feleségét, Trisht.

 

Már tinédzserként is komoly produkciókban vett részt

 

Whitney Houston 1984-ben / Forrás: Michael Ochs Archives/Getty Images

 

Már 15 évesen olyan szupersztároknál háttérvokálozott, mint a Grammy-díjas R&B énekes, Lou Rawls vagy a funk királynője, Chaka Khan, akinek I’m Every Woman című slágerében – bár nincs feltüntetve a közreműködők között - édesanyjával együtt énekelte fel a szólamokat. A dalt később ő maga is feldolgozta és óriási sikert aratott vele.

 

Modellként is dolgozott

Nem csupán a hangja volt bámulatos, de szépsége, illetve alkata miatt modell is lehetett volna. És ki is próbálta magát ezen a területen: ő volt az egyik első afro-amerikai nő, aki a Seventeen nevű magazin címlapján szerepelhetett. Emelett különböző TV-reklámokban is feltűnt olyan üdítőitalok számára, mint a Dr. Pepper, a Coca-Cola vagy a Canada Dry, és még a ’80-as évek egyik legnézettebb TV-sorozatában, a The Cosby Show-ban is felajánlottak neki egy szerepet, de azt zenei pályája miatt kénytelen volt visszautasítani.


Majdnem duettet énekelt Michael Jacksonnal

A pop királya szerette volna, ha az I Just Can't Stop Loving You című dalát Whitney-vel énekelhette volna el, azonban ő, egész pontosan lemezkiadója nemet mondott az ajánlatra. Az Arista ugyanis attól tartott, hogy a duett elvonja a figyelmet az énekesnő második nagylemezéről. A szám Siedah Garrett közreműködésével is az amerikai slágerlista élére került, Jacko és Whitney együttműködése pedig évekkel később ismét meghiúsult, akkor már időpont egyeztetési problémák miatt, így az énekesnő végül George Michaellel adta elő az If I Told You That című számát. Sajnos ma már egyikük sincs köztünk, úgyhogy igazán sajnálhatjuk, hogy minden idők két legnagyobb popsztárja végül soha nem énekelt közösen egyetlen dalban sem.


Bobby Brown előtt is világsztárokkal járt

Míg Bobby Brownnal való elsöprő és viharos szerelmét mindenki jól ismeri, hiszen a bulvársajtó meglehetősen részletesen dokumentálta a pár minden lépését, arra talán kevesebben emlékeznek, hogy Whitney korábban Jermaine Jackson énekes, az NFL-játékos, Randall Cunningham és Eddie Murphy barátnője is volt. Bobbyval 1989-ben jöttek össze, három évvel később pedig össze is házasodtak és 2007-ig voltak együtt.


Több rekordot is tart a mai napig

Debütáló stúdióalbuma a valaha volt legsikeresebb női bemutatkozó korong, Whitney című 1987-ben megjelent második stúdiólemeze pedig az első női előadó által piacra dobott album lett, ami a Billboard 200-as listáján az élen debütált. Továbbá ő az egyetlen olyan női előadó, akinek sorban hét kislemeze is az amerikai slágerlista élére került, valamint minden idők legkelendőbb filmzenealbuma, a több mint 45 millió példányban gazdára talált The Bodyguard is az ő nevéhez kötődik. A Guiness Rekordok Könyve szerint ő a legtöbbször díjazott női előadó a világon, hiszen több mint 600 különböző elismerésben részesült karrierje során. 


Egyik legismertebb dala valójában egy feldolgozás

Az I Will Always Love You című száma, ami a Több mint testőr című filmje betétdala volt, eredetileg egy Dolly Parton által írt és előadott, 1974-es country sláger volt, ami David Foster producer irányításával kapott új hangszerelést és végül Whitney legnagyobb sikere lett: 1992-es megjelenése idején akkor rekordnak számító 14 hetet töltött az amerikai toplista élén, két kategóriában (Az év felvétele, Legjobb női pop előadás) is Grammy-díjjal jutalmazták és a mai napig több mint 20 millió példány talált gazdára belőle világszerte, aminek köszönhetően minden idők legsikeresebb női előadó által megjelentetett kislemeze lett.


Osama Bin Laden is odavolt érte

Éppen az imént említett dalnak köszönhetően még a hírhedt terrorista is felfigyelt rá. Az Al-Kaida vezért annyira elbűvölte Whitney szépsége, hogy állítólag még az is a tervei között szerepelt, hogy meggyilkolja Bobby Brownt, az énekesnőt pedig elrabolja és az egyik feleségévé tegye.

Forrás: Kevin Winter/Getty Images

Egy szultánnak is énekelt

Nem Bin Laden volt az egyetlen nagy hatalommal bíró ember, akire nagy hatást gyakorolt. 1996-ban egy privát koncertet adott a Brunei szultán lányának esküvője apropóján egy 60 ezer fős amfiteátrumban. Állítólag 7 millió dollárt rakott zsebre a különleges előadás után, azonban azt is beszélték, hogy a szultán testvére, Jefri herceg egy biankó csekket adott át Whitney-nek azzal az instrukcióval, hogy írjon rá bármilyen összeget, amit méltónak talál a fellépésért.


Lánya halála kísértetiesen hasonlít az övéhez

Akárcsak őt, lányát, Bobbi Kristinát is egy fürdőkádban találták meg eszméletlen állapotban, három évvel Whitney halála után. Ezután mesterséges kómában tartották, azonban agykárosodása olyan súlyosnak bizonyult, hogy az orvosok csak a csodában bízhattak. Végül fél évvel később hunyt el egy hospice otthonban, mindössze 22 évesen.

 

Borítókép: Kevork Djansezian/Getty Images