10 érdekesség, amit nem tudtál Joe Cockerről

2014. december 22-én hunyt el a rekedtes hangú énekes, rá emlékezünk néhány vele kapcsolatos, kevésbé ismert tudnivalóval.

Hey, Joe

Az énekest eredetileg John Robert Cocker néven anyakönyvezték és a mai napig nem tisztázott, hogy miért és hogyan is kapta a becenevét. Különböző családi források is más-más okokat jelölnek meg: valaki szerint a Cowboy Joe nevű gyerekjáték, mások szerint egy helyi ablaktisztító férfi után ragadt rá a Joe név.

Joe Cocker , 1969 /Forrás: ullstein bild/ullstein bild via Getty Images

 

Eredetileg nem is énekes volt

Első együttesét, a The Cavalierst tinédzserkorában alapította, velük játszotta élete első koncertjét is, amire magának a zenekarnak is belépőt kellett fizetnie, hogy ezzel segítsék fedezni a klub kiadásait. Ekkor azonban még nem is énekelt,  hanem dobolt és harmonikán játszott.

Alias Vance Arnold

Fiatalkorában lakatosként, gázszerelőként és benzinkutasként is dolgozott, mellette pedig Vance Arnold művésznéven próbálkozott zenekara, a The Avengers élén, akikkel főleg Chuck Berry- és Ray Charles-dalokat játszottak.

Forrás: Gisela Schober/Getty Image

 

Ahová a király is gyalog jár

A The Beatles With a Little Help From My Friends című dalának blues rockos feldolgozásával lett világhírű, ami 1968-ban még az angol slágerlista élére is felkerült. A gombafejűek nyilvánosan gratuláltak neki daluk újraértelmezéséhez, úgyhogy Cocker csak évekkel később vallotta be, hogy az új hangszerelés ötlete valójában a szüleinél jutott eszébe, a kerti mellékhelyiségben ülve...

 

Egy kis baráti segítség

Bár a With a Little Help From My Friends általa előadott változatát is mindenki ismeri, azt már kevesebben tudják, hogy ez már a második The Beatles-átirata volt, ugyanis 1964-ben az I'll Cry Instead-ből is elkészítette saját verzióját, ami azonban még nem keltett túl nagy feltűnést. Mindkét felvételen egy akkor még nem túl ismert session gitáros játéka hallható, akit úgy hívnak: Jimmy Page...


A padlóról a csúcsig

A '70-es években heroinfüggősége olyan méreteket öltött, hogy egy alkalommal, 1978-ban két szociális munkás csavargónak nézte, amikor az ügyvédje irodája előtti teremben várakozott. Ez az eset döbbentette rá, hogy változtatnia kell az életén, így második felesége segítségével összeszedte magát, leküzdötte függőségét és a '80-as években sikeresebb lett, mint valaha.

1983-ban sikerült ismét igazán a reflektorfénybe kerülnie, mégpedig a Garni-zóna című film listavezető betétdalával (Up Where We Belong), amelyet Jennifer Warnesszal duettben adott elő és amiért Grammy-díjjal is jutalmazták.

 

Ezután Ray Charles klasszikus, Unchain My Heart című számával aratott nagy sikert, majd 1986-ban ismét egy filmdal következett: ő énekelte el a bluesos hangvételű You Can Leave Your Hat On című Randy Newman-számot a 9 és 1/2 hét című filmben, ami Kim Basinger ikonikus vetkőző jelenete alatt volt hallható.

 

Láncdohányossága nem múlt el nyomtalanul

Egy interjújában elmondta, hogy szenvedélybetegsége miatt bizonyos regiszterekben képtelen volt már énekelni. Állítása szerint napi 40 cigarettát is elszívott, ráadásul mellette alkoholista is volt, önpusztítását pedig falzettje bánta, azokat a magas hangokat ugyanis a rossz szokásaival gyakorlatilag kiirtotta magából.

Forrás: Maurizio Gambarini/picture alliance via Getty Images


A legendás mozgás

 A '70-es években alkohol-és drogfüggősége mellett szembe kellett néznie a gúnyolódásokkal is. Az egyik leghíresebb eset az volt, amikor a néhai John Belushi a Saturday Night Live című szórakoztató műsorban kiparodizálta legendás színpadi mozgását és mimikáját. A viccet azonban szerencsére az énekes is értette, hiszen mindössze annyit reagált: "Szerintem John igazán remek munkát végzett.", később pedig még együtt is felléptek a legendás TV-műsorban.


A hazafi

Bár már évtizedek óta nem Angliában élt, hiszen amerikai feleségével az Egyesült Államokban telepedett le, nem volt hajlandó lemondani angliai állampolgárságáról és amerikaira cserélni azt, a híres brit teákat pedig továbbra is Angliából hozatta magának.

"Miután ilyen hosszú ideje az USA-ban élek, elgondolkodtam, hogy amerikai állampolgár legyek. De ehhez le kéne mondanom a királynőnek tett hűségemről és mint büszke brit hazafi, azt hiszem, erre nem volnék képes."

- nyilatkozta egyszer.

 

Forrás: David Wolff - Patrick/Redferns via Getty Images

Nem kedvelte a tehetségkutatókat

Habár slágereit rengetegen adták elő különböző tehetségkutató műsorokban, az énekes nem volt nagy rajongója a formátumnak:

"Ha mindazokra gondolok, akik vesztesként kerülnek ki ezekből és utána eltűnnek a süllyesztőben, akkor eszembe jut, hogy nekem mennyivel kiábrándítóbb lett volna egy ilyen versenyben veszíteni, mint azokat a hosszú, nehéz éveket lehúzni a pubokban."

 

Pokorny Lia az I Love You Babyt énekelte a SZESSÖN próbatermében, amivel Tomi és Jancsó simán fel is vehette volna helyben megalakult zenekarukba.