15 dolog, amit talán nem tudtál a 80 éves Paul McCartney-ról

1942. június 18-án született a 20. század egyik legnagyobb zenei géniusza, minden idők legsikeresebb dalszerzője. Íme néhány érdekesség a The Beatles élő legendájáról.

Nem is Paul a keresztneve

Édesapja után Jamesként anyakönyvezték, a Paul csupán a középső neve. Hogy elkerüljék az ebből fakadó félreértéseket, a család Paulnak kezdte szólítani, ami végül rajtaragadt.


Első hangszere nem a gitár volt

Habár ma már elsősorban basszusgitárosként gondolunk rá, aki a gitáron és a zongorán is remekül játszik, első hangszere a trombita volt. Édesapja ugyanis trombitás volt, így fiának is azt vásárolt az egyik születésnapjára. Miután azonban trombitálás közben nem tudott énekelni, a rock and rollal megfertőzött Paul végül gitárra cserélte a fúvós hangszert.

Korán elvesztette édesanyját

Ápolónőként dolgozó édesanyja, Mary egy mellrák műtét közben vesztette életét, amikor Paul csupán 14 éves volt. John Lennont szintén nagyon fiatalon érte hasonló tragédia, a közös trauma pedig nagyban hozzájárult a köztük lévő kapocs kialakulásához. 10 évvel édesanyja halála után az asszony megjelent neki álmában („Mother Mary comes to me”), és ez jelentette az inspirációt a Let It Be című dal megírásához.


Leghíresebb dala eredetileg a rántottáról szólt

Szintén álmában jutott eszébe a Yesterday dallama, amiről meg volt győződve, hogy már hallotta valahol. Miután mindenkinek megmutatta, és ők sem ismerték, végül elhitte, hogy tényleg az ő fejéből pattant ki. Amikor a szövegírás fázisába jutott, elsőre a későbbi jól ismert yesterday szócska helyett a scrambled eggs, azaz a rántotta szavakat énekelte rá a melódiára

 

Első koncertje szörnyen sikerült

Paul első koncertjére 1957. október 18-án került sor, akkor még a The Quarrymen nevű formációval, ami a The Beatles elődje volt. A performansz azonban nem sikerült túl fényesen, ugyanis amikor a zenész énekelni kezdett, folyamatosan elcsuklott a hangja. John Lennon mindezt rendkívül szórakoztatónak találta, és kinevette pórul járt barátját.

 

Egyszer repülővel rendelt pizzát

Amellett, hogy gyakran jótékonykodik, olykor azért ő maga is kiélvezi anyagi helyzete előnyeit. Egy alkalommal annyira megkívánta kedvenc amerikai pizzáját, hogy egy Concorde-dal rendelt magának egyet New Yorkból londoni otthonába.

 

Egyetlen dalával fél millió dollárt keres minden évben

1979-ben megjelent Wonderful Christmastime című száma minden idők egyik legismertebb és legtöbbet játszott karácsonyi slágere. Mivel karácsony minden évben van, így minden egyes ünnepi időszak után nagyjából 4-600 ezer dollár üti a markát. Vagyis a megjelenése óta nagyjából több mint 20 millió dollárt rakhatott zsebre csak ezután az egy szerzeménye után. Hivatalos adatok szerint a 2020-as év során 1,2 milliárd dollárt keresett a különböző jogdíjakból, amivel

a világ leggazdagabb zenészének számít.


Szeptember 11-én ő is egy repülőn ült

A 2001-es terrortámadás idején New Yorkban tartózkodott, mégpedig egy repülőgépen ült, ami a JFK repülőtér kifutópályáján állt, amikor a World Trade Center ikertornyaiba becsapódtak az eltérített járművek. A tragédiát követően jótékonysági koncertet szervezett, melynek során 77 millió dollárt sikerült összegyűjteni. A kezdeményezés sikerét meghálálva a New York-i rendőrkapitányság tiszteletbeli detektívnek nyilvánította.

 

Többször is meggyűlt a baja a törvénnyel

Még a The Beatles korai korszakában gyújtogatásért toloncolták ki Németországból, de nem egyszer tartóztatták le marihuána birtoklásáért is. A legemlékezetesebb incidensre pedig akkor került sor, amikor a tokiói repülőtéren szintén füvet találtak a bőröndjében, amikor éppen a Wings-zel turnézott. A japán hatóság nem volt megengedő: minden koncertjét törölték, és 10 napra rács mögé dugták. 7 éves büntetést is kaphatott volna, azonban végül elengedték, és azonnal kitoloncolták.

 

Lisa Simpson miatta lett vegetáriánus

Paul és 1998-ban elhunyt felesége, Linda régóta nagy vegetáriánusok hírében álltak, amikor a Simpson család készítői megkeresték őket, hogy szerepeljenek a sorozatban. A házaspár egy feltétellel egyezett bele a dologba: ha Lisa vegetáriánussá válik és az is marad.

 

Egy alkalommal Keith Richards helyébe lépett

A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja című filmben feltűnt egy cameo szerep erejéig. A Johnny Depp által megformált Jack Sparrow édesapját alakító Keith Richards ugyanis nem ért rá a forgatásra, így a The Rolling Stones legendáját pótolva McCartney személyében egy új karaktert mutattak be a 2017-es moziban.


Háromszor is beperelte Steve Jobsot

A The Beatles 1968-ban alapította meg saját lemezkiadóját, Apple néven. Nyolc évvel később, 1976-ban Steve Jobs szintén létrehozta saját cégét, aminek az Apple Computer nevet adta. A névegyezés miatt többször is pereskedtek egymással, azonban végül barátok lettek és a The Beatles még az iTunes számára is elérhetővé tette a teljes katalógusát.

…és Michael Jacksonnal is bíróságra ment

Amikor a ’80-as évek elején több dalban is kollaborált Michael Jacksonnal, Paul több üzleti tanáccsal is ellátta a pop királyát. Erre Jacko azt felelte, hogy egy nap majd megveszi tőle a dalait, amiről azt hitte, kollégája csak viccelődik vele. Nem sokkal később, 1985-ben azonban egy liciten Jackson 47 millió dollárért valóban megvásárolta 251 db szám jogát a The Beatles életművéből.  Paul végül csak 2017-ben kapta vissza őket.

Hobbija a festészet

Nem csak zenésznek, de festőnek is kiváló. Sokáig titokban tartotta szenvedélyét, 2000-ben azonban megnyitotta első kiállítását. Azóta tucatnyi festménye látható a liverpooli Walker Art Galériában.


Van, aki szerint már több mint 50 éve halott

Az egyik legvadabb összeesküvés-elmélet szerint, amiről itt írtunk bővebben, McCartney 1966. november 9-én autóbalesetben életét vesztette, a sikerei csúcsán lévő The Beatlesben pedig a helyét egy dublőr vette át. Egyesek szerint a zenekar erre utaló jelek sorát vonultatta fel a lemezeik borítóin és a dalaikban, azonban lássuk be, nem túl valószínű, hogy a szóban forgó konteónak bármilyen valós alapja lenne.

Szerencsére Paul él és virul, és reméljük, ez még nagyon sokáig így is marad.

Címlapkép: 36th Annual Rock & Roll Hall Of Fame Induction Ceremony, 2021; Fotó: Dimitrios Kambouris/Getty Images for The Rock and Roll Hall of Fame