15 érdekesség Stevie Ray Vaughanról

Bár az 1954. október 3-án született gitáros karrierje fájóan rövid időszakot ölel fel, a texasi Dallasban született zenésznek mindössze néhány év is elég volt ahhoz, hogy megreformálja a blues gitározáshoz való hozzáállást és örökre a műfaj egyik legnagyobb ikonjává váljon. Vele kapcsolatban szedtünk össze néhány érdekes infót pályafutása elejétől egészen tragikus haláláig és máig tartó hatásáig.

Eredetileg dobos szeretett volna lenni, végül azonban 7 évesen gitározni kezdett, legelső inspirációja pedig három évvel idősebb bátyja, a saját jogán is elismert gitáros, Jimmie Vaughan volt. Tőle kapta első hangszerét is, egy Gibson ES-125-ös típusú gitárt. Egy rövid ideig basszusgitárosként játszott bátyja zenekarában, a Texas Stormban, mondván ki akart próbálni valami új dolgot is. Aztán meghallották a gitárjátékát is...

A Vaughn testvérpárra többek közt Albert King, BB King, Muddy Waters és Jimi Hendrix voltak a legnagyobb hatással, de Stevie a jazzgitárosokat is figyelemmel kísérte és az ő játékukból is sokat ellesett. Kedvencei közé tartozott Wes Montgomery, Django Reinhardt vagy épp George Benson is.

Akkora rajongója volt a Derek and the Dominos "Layla and Other Assorted Love Songs" című klasszikus albumának, hogy minden egyes számot hangról hangra megtanult róla, beleértve Eric Clapton összes gitárszólóját is. Később egykori idolja az egyik legjobb barátja lett.


1972-ben kicsapták a középiskolából, így a texasi Austinba költözött, ugyanis az ott pezsgő zenei élet számos lehetőséget kínált számára, hogy teljes egészében a bluesnak szentelhesse az életét. Miután több zenekarban is játszott, 1978-ban alapította meg saját csapatát, a Double Trouble-t, aminek nevét egy Otis Rush-dal után választották.

Már hatéves korában lopni kezdte édesapja italait, és már gyermekként alkoholfüggővé vált.


1979-ben pedig épp Muddy Waters előzenekaraként turnéztak, amikor először letartóztatták kokainbirtoklásért. Waters akkor azt mondta róla: "Meglehet, hogy Stevie a legnagyszerűbb gitáros, aki valaha élt, de ha 40 évet sem fogja megérni, ha nem mond le a fehér porról."

Forrás: Wikimedia/Bob Bissett "Adventure Photography"

 

1980-ban egy Halloween napjára eső koncerten Jimi Hendrixnek öltözött és barnára kent bőrrel, parókában és fejpántban, valamint a gitároséhoz hasonló, jellegzetes ruhában játszotta végig az egész bulit. A mai világban ezzel már nem biztos, hogy osztatlan sikert aratna...

1982-re már akkora híre ment neki és zenekarának, hogy a The Rolling Stones is meghívta őket zenélni egy privát partijukra, Mick Jagger pedig le akart szerződtetni őket a banda kiadójához. Ugyanebben az évben a Double Trouble lett az első lemezszerződés nélküli zenekar, akik felléphettek a Montreux-i Jazz Fesztiválon


Itt látta meg őt David Bowie is, akit annyira lenyűgözött a játéka, hogy felkérte, hogy közreműködjön új nagylemezén. Az énekes "Let's Dance" című slágerében így végül Stevie gitárszólója hallható, az azonos című album, rajta olyan dalokkal, mint a szintén általa feljátszott "China Girl" vagy "Modern Love" pedig a maga több mint 10 millió eladott példányával Bowie karrierjének legsikeresebb nagylemezének számít.


Hat Grammy- és tíz Austin Music Awards-díj tulajdonosa volt
, illetve ő lett az első fehér művész, aki megkapta a legrangosabb blues zenei elismerést, a W.C. Handy-díjat. B.B. King azt mondta róla:

Mindig azt hittem, hogy a blues zenéhez feketének kell lenni. Stevie rácáfolt erre: nem volt fekete, de ezt soha nem vettem észre.

Az MTV Unplugged című műsorának első évadában Joe Satrianival megosztva szerepelt egy epizódban, ahol felváltva adták elő dalaikat. A tervek szerint a fináléban közösen is színpadra léptek volna, azonban Stevienek végül korábban el kellett hagynia a felvételt. A hátborzongató adalék, hogy a műsorvezető (az első évadban még volt - a szerk.) így szólt a közönséghez SRV távozásakor: "Stevie-nek mennie kell, mert el kell érnie egy repülőt"...


1990. augusztus 26-án lépett utoljára színpadra a wisconsini Alpine Valley-ben, ahol a visszatapsolás után Eric Clapton, Robert Cray, Buddy Guy, illetve testvére, Jimmy Vaughan is csatlakozott hozzájuk egy jam session erejéig. Másnap - hogy minél hamarabb hazaérjen 18 éves barátnőjéhez - útra kelt az eredetileg Eric Claptont szállító helikopterrel, miután a gitáros úgy döntött, hogy ő még a helyszínen marad. A pilóta a hatalmas ködben rosszul mérte fel az útviszonyokat és a jármű nem sokkal a felszállás után egy hegynek ütközött. Stevie éppen 36 nap múlva lett volna 36 éves...


A halálát követő hónapokban több mint 5 és fél millió albuma talált gazdára csak az Egyesült Államokban. A fiatalabb generáció egyik legkiemelkedőbb és jelenleg egyik legnépszerűbb gitáros/énekese, John Mayer az első számú hősének tartja és az SRV feliratot magára is tetováltatta, 2015-ben pedig ő iktatta be kedvencét a Rock and Roll Hall of Fame-be is.