A 25 éve elhunyt 2Pac 10 legjobb száma

Szinte hihetetlen, de már 25 éve, hogy minden idők egyik legnagyszerűbb és legsikeresebb rappere, a '90-es évek amerikai hip hop zenéjének egyik legnagyobb legendája, Tupac Shakur merénylet áldozata lett.

Bár élete tragikusan korai véget ért, hihetetlen termékeny művészként olyan mennyiségű szerzeménye született és került rögzítésre fájóan rövid karrierje alatt, hogy még évekkel az 1996. szeptember 13-án bekövetkezett halála után is jelentek meg ki nem adott dalait tartalmazó nagylemezei. A szomorú évforduló apropóján összeszedtük a szerintünk legjobban sikerült 10 slágerét, amelyek egytől egyig a műfaj valódi klasszikusainak számítanak.

10. Ghetto Gospel

Közel 8 évvel 2Pac halála után nem más, mint Eminem húzta elő a fiókból a rapper egykori sávjait, hogy Elton John „Indian Sunset” című dalával házasítva megszülethessen a következő szám, ami végül egészen az angol lista első helyéig menetelt a 2005-ös év során.

9. Do for Love (feat. Eric Williams)

1998-ban már szintén posztumusz jelent meg ez a Bobby Caldwell „What You Won’t Do for Love” című 1978-as klasszikusára épülő track, amihez egy remekül sikerült animációs videoklip is készült és végül a rapper egyik legnagyobb slágere lett.

8. I Get Around

Shakur mindig is híres volt társadalomkritikus és megrázó témákat feszegető szövegeiről, azonban természetesen azért akadtak könnyedebb hangulatú, lazulós szerzeményei is. Például az első nagy sikere is egy olyan számhoz volt köthető, amelyben nőcsábászi képességeit fitogtatta, természetesen gyönyörű hölgyek társaságában.

7. Hit ’Em Up

A nyugati és a keleti parti rapperek közti háborúskodás egyik ékes példája ez a dal, amelyben 2Pac keresetlen szavakat intéz több prominens East Coast hip hop figurához, elsősorban legnagyobb riválisához, egykori barátjához, The Notorius B.I.G.-hez. Sokan úgy tartják, hogy a szám megjelenése szerepet játszott Shakur nem sokkal későbbi meggyilkolásában is.

6. Hail Mary (feat. The Outlawz and Prince Ital Joe)

A rapper egyik utolsó életében rögzített anyagát már új művésznevén, Makaveliként tervezte piacra dobni, azonban a korong végül csak halála után látott napvilágot. Ennek a lemeznek az egyik legjobban sikerült tétele ez a bibliai utalásokat is felvonultató, Istenhez fohászkodó szerzemény.

5. Brenda’s Got a Baby

Shakur ebben a korai dalában egy 12 évesen, a saját unokatestvére által teherbe ejtett kislány igaz történetét meséli el, aki végül a drogokhoz nyúl és a prostitúciót látja egyetlen kiútnak a túlélésre.

4. Keep Ya Head Up

2Pac a fekete nőkről, az őket ért támadásokról, az egyedülálló anyaságról, életük nehézségeiről és küzdelmeikről rappel, illetve pozitív üzenetekkel bíztatja a gyengébbik nemet ebben az akár hozzájuk intézett ódaként is felfogható, 1993-as slágerében.

3. Dear Mama

A szóban forgó rendkívül személyes, önéletrajzi ihletésű dalban gyerekkori szegénységéről és édesanyja drogfüggőségéről is beszél, akivel tinédzserként ugyan eltávolodtak egymástól, később azonban helyre hozták kapcsolatukat és az iránta érzett szeretet és tisztelet miatt Afeni Shakur továbbra is a legfontosabb személy maradt a rapper életében.

2. Changes (feat. Talent)

2Pac egyik legismertebb slágere is már csak a halála után láthatott napvilágot, méghozzá a több mint 10 millió példányban elkelt Greatest Hits című válogatásalbuma első kislemezeként. A szám alapját a Bruce Hornsby & The Range 1986-os #1 sikerdala, a „The Way It Is” képezte és a rapper a tőle megszokott módon olyan fontos témákat boncolgat benne, mint a rasszizmus, a rendőri brutalitás, a drogok vagy a bandaháborúk.

1. California Love (feat. Dr. Dre and Roger Troutman)

Bár az 1995-ös börtönbüntetése ideje alatt is sorra jelentette meg kislemezeit, ez volt az első olyan single, amelyet már szabadulása után, új kiadója égisze alatt dobott piacra és amelynek így már a Mad Max ihletésű videoklipjében is szerepelhetett. A Dr. Dre, illetve a Zapp nevű kultikus funk bandából ismert Roger Troutman segítségével elkészített szám végül két hetet töltött a Billboard 100-as mezőny élén, amivel 2Pac karrierjének legsikeresebb dala lett.