Bejelentették a 2022-es Grammy-díjátadó jelöltjeit

Jon Batiste, Justin Bieber, Doja Cat, H.E.R., Billie Eilish és Olivia Rodrigo a legnagyobb esélyesek a jövő évi gálán.

Az amerikai Hanglemez Akadémia (The Recording Academy) közzétette a zenei élet első számú és (egykor) legrangosabb elismerésének számító Grammy-díj jövő évi jelöltjeinek névsorát.

A legtöbb, szám szerint 11 jelölést - kissé talán meglepő módon - Jon Batiste zongorista/énekes kapta, akit leginkább Stephen Colbert késő esti talk showjának zenekarvezetőjeként ismerhet az amerikai közönség.


Őt Justin Bieber, Doja Cat és H.E.R. követik nyolc, Billie Eilish és Olivia Rodrigo pedig hét jelöléssel
, utóbbi ráadásul mind a négy fő kategóriában (Az év felvétele, Az év albuma, Az év dala, Legjobb új előadó) is az esélyesek között szerepel.


A rapper Lil Nas X és az énekes-dalszerző Brandi Carlile öt, Bruno Mars és Anderson .Paak R&B duója, a Silk Sonic pedig négy díjat vihet haza, ha minden a legjobban alakul számukra.

Az Akadémia néhány változtatást is kieszközölt az elmúlt évekhez képest a szabályok terén. Ezek egyike, hogy ezúttal már nem nyolc, hanem tíz jelölt esélyes a győzelemre a négy fő mezőnyben, illetve, hogy az ő sorsukról, valamint a műfajonként megkülönböztetett kategóriák nyerteseiről mostantól nem csupán 15-30 szakember, hanem az Akadémia mind a 12 ezer, zeneipari dolgozókból álló tagjának szavazata dönt majd.

A legfurcsább újítás azonban mégis az, hogy a jövő évtől kezdve egy-egy album vagy felvétel minden egyes készítője jogosulttá válik a díjra győzelem esetén, és bár ez elméletben rendkívül igazságosnak tűnhet, mégis meglehetősen furcsa eredményekhez vezethet. Hiszen például Justin Bieber legutóbbi nagylemeze esetében ez közel 200 személyt jelentene, mindeközben a másik véglet a fiatal énekesnő, Billie Eilish, aki csupán négy emberrel osztozna az arany gramofonon, ha az ő albumát hozná ki győztesnek a szakmai zsűri.


A fentebb említett fiatalok mellett azért jó néhány veteránnak számító, legendás előadó is szerepel a 2022-es jelöltek sorában, hiszen a díjak várományosai közt találjuk mások mellett az ABBA, a Lady Gagával kollaboráló Tony Bennett, Willie Nelson, Dolly Parton, az AC/DC, a Foo Fighters, Paul McCartney és Pat Metheny nevét is, de posztumusz-díjat kaphat George Harrison, Prince, Chick Corea és Chris Cornell is.

A díjátadó gálát 2022. január 31-én rendezik meg a Los Angeles-i Staples Centerben.

A jelöltek teljes listája itt olvasható.

Címlapkép: Jon Batiste; Fotó: Erika Goldring/WireImage

Zúzós riffek a SZESSÖNben! A PORT.hu zenés műsorának legújabb vendége Kiss Jenő, aki testépítő körökben ismert, hiszen 1996-ban ő volt a Mr. Universe világbajnoka. Izomzatát nem a szél hordta össze, de most kiderül, mire megy a brutális erő hat vékony fémhúrral szemben.