Ezt a klipet játszotta legtöbbször az MTV

Egy szokatlan technikával készült, 1986-os videóról van szó.

1981-ben, mikor elindult az MTV zenei csatorna, teljesen átalakította kulturális színteret: mindenki műsoridőt akart magának, és innentől kezdve egy dal klip nélkül olyan volt, mint Jimi Hendrix gitár nélkül. Kevesen ellenezték az új médiumot, valószínűleg azért, mert ekkoriban a zene is új irányokat keresett. A klipeket nem reklámnak tekintették, hanem lehetőségnek arra, hogy

szélesebb közönséghez is eljusson a dal egy olyan formában, ami újabb művészeti dimenziókat nyit neki.

Ezt szem előtt tartva Peter Gabriel 1986-ban elkészítette a Sledgehammer című dal klipjét: a videó különlegessége, hogy az úgynevezett Claymation technikát használta hozzá, ami a mozgatható eszközöket és stop-motion technikát alkalmaz. A közönség imádta, és ez lett az MTV történetének legtöbbet játszott klipje, ami még mai szemmel, közel 40 év után is lehengerelő.

A videóban maga Gabriel látható, akinek 16 órán keresztül kellett egy üveglap alatt feküdnie, mire aprólékosan, felvételről felvételre leforgatták a klipet. Már ez is sokat elárul arról, hogy mennyire fontosnak tartották akkoriban a klipeket. Maga Gabriel így nyilatkozott róla:

„Hosszadalmas, kemény munka volt elkészíteni. Akkoriban úgy gondoltam: »Ha bárki megpróbálja lemásolni, sok sikert hozzá!«”

De megérte, mert megváltoztatta a közönség véleményét a művészről: „Szerintem egyszerre volt benne humor és móka, amit akkoriban nemigen társítottak hozzám.”

(via Far Out)