Meghalt George Michael

A Wham! sikerei után szólókarrierre váltó brit popsztár, a legismertebb karácsonyi sláger írója 53 éves volt.

53 éves korában, angliai otthonában elhunyt George Michael - közölte a BBC. A kétszeres Grammy-díjas angol énekes-dalszerző halálhírét a sajtósa jelentette be hétfő hajnalban - ahogy fogalmazott: a sztár "csendben elaludt".

Forrás: Youtube / VEVO

A sztár halála teljesen váratlan volt, hiszen két hete még közös albumot szeretett volna összehozni Naughty Boy brit DJ producerrel. Halálhírét a rendőrség is megerősítette, de nem közölte a pontos okot. Idegenkezűség gyanúja nem merült fel. Az viszont korábban már bejárta a sajtót, hogy az énekest súlyos egészségi problémák gyötörték.

A karácsonyi giccstől Bush és Tony Blair szidásáig

A görög-ciprusi származású zenész (akinek eredeti neve Georgios Panayiotou volt) a közel négy évtizeden átívelő pályafutása alatt 100 millió albumot adott el. Hét dala is a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át. Karácsonyi halála azért is szomorú, mivel a Wham! nevű '80-as évekbeli popzenekarával adta elő a világ legismertebb karácsonyi slágerét, a Last Christmast.

George Michael 197-ben váltott át szólókarrierje, hogy nagyobb  közönséget szólíthasson meg a Wham! rajongóinál. Készített egy duett-dalt Aretha Franklinnel I Knew You Were Waiting (For Me) címmel, ami ugyan egy egyszeri projekt volt, de az azonos című lemezért 1988-ban Grammy-díjat kapott.

1987-es debütáló szólóalbuma, a Faith 20 millió példányban kelt el világszerte. További albumai: Listen Without Prejudice Vol. 1 (1990), Five Live (koncertalbum, 1993), Older (1996), Ladies & Gentlemen: The Best of George Michael (válogatásalbum, 1998), Songs from the Last Century (1999), Patience (2004), Twenty Five (válaogatásalbum, 2006), Symphonica (2014).

A profi popdalok hosszú sorát szinte csak az iraki háborút ekéző, 2002-es Shoot The Dog törte meg, amit rongyosra játszottak a kereskedelmi adók. Mindenki a videoklip vicces Beavis és Butthead-rajzfilmeket grafikáján röhögött: az énekes pedig nem kímélte benne Tony Blairt, a brit királyi családot és George W. Bush-t sem.

Magánélet, botrányok

Biszexualitását 1998-ban ismerte be nagy nyilvánosság előtt - igaz, ehhez az kellett, hogy egy Marcelo Rodriguez nevű, inkognitóban dolgozó rendőr rábírja, hogy egy nyilvános vécében szexeljenek. A rendőr letartóztatta a sztárt, akit ezután 810 dollár pénzbüntetésre és 80 óra közmunkára ítélték. George Michael a helyzetet az Outside című videoklipjében parodizálta, amiért a rendőr 10 millió dollárra perelte jó hírneve megsértéséért, de az 2007-ig húzódó pereskedésből végül az énekes jött ki győztesen.

George Michaelt a 2000-es években többször is elkapták amiatt, mert bedrogozva vezetett. 2006-ban megúszta egy figyelmeztetéssel, de 2007-ben két évre elvették a jogosítványát és közmunkára ítélték. 2010-ben két hónap börtönt kapott, miután a Range Roverével balesetet szenvedett és berepült egy londoni bolt kirakatába, de végül egy hónap után már szabadult. Ő maga is elismerte, hogy súlyos marihuánafüggő, többször is járt miatta elvonón.

2011-ben hónapokig egy bécsi kórházban kezelték tüdőgyulladással, ami miatt sokáig válságos állapotban volt, a Symphonica című koncertturnéjának 14 előadását is kénytelen volt lemondani. Gégemetszésen is átesett, és egy ideig kómába került - ezekből a traumatikus élményekből született meg később a White Light című dala.