Vitéz Varga Viktor vergődése a figyelemért

Viccnek gyenge. Ha pedig komolyan gondolja, akkor csak még szánalmasabb.

Varga Viktort vitézzé avatták, ez a hír rázta meg pár napja az emberiséget. Vagy legalábbis a magyarokat. Fenekestül felforgatta a hír az egész médiát. Bár azon is érdemes elgondolkodni, hogy ha ez nem a nyári, hírszegény uborkaszezonban történik, akkor mekkora teret kap a sztori. Ami történt, megtörtént: mindenki arról beszélt, hogy Varga Viktort vitézzé avatták. Vajon a döbbenetet az okozta, hogy vannak még vitézek, vagy az, hogy  Varga Viktor miért is kapta meg ezt a címet? Milyen cím ez egyáltalán? Komolyan kell venni, vagy ezt is csak úgy osztogatják minden sarkon? Ezek azok a kérdések, amikre eddig még nem nagyon kaphatott választ az ember, hisz a szenzáció azzal megszűnne létezni, és nem lenne miről írni, max arról, hogy Varga Viktor milyen kétségbeesetten kepeszt, hogy valami banális hülyeséggel a felszínen tudjon maradni az ismertség fekélyes felszínén. 

A vitézzé avatási ceremóniáról készült felvétel is elég beszédes, mivel azt lehet látni, hogy mindenki normális ruhában van, sima öltönyben, míg Varga Viktor nem félt attól, hogy fullban nyomja a kretént, felvett egy huszár-jelmezt, és abban parádézott, amíg a két válla felett meglóbálták a huszár kardot. 

Forrás: tv2play

 

Persze, akiben ennyire buzgárkodik a magyarság, annak ez nem extrém öltözet. Annak ez normális. Annak ez úgy jön le, hogy megadta a módját. A vitézünk a saját bevallása szerint a következőkkel járult hozzá a magyarságtudat elmélyítésében:

  • "Trianon Múzeum felkérésére dalszerzés
  • Nemzeti Cirkusz Himnuszának megírása
  • Terror Háza tárlat vezetés
  • Himnusz újra éneklése
  • Hazám Hazàm újraéneklése
  • OTP Oktatási központ felkérésére előadások középiskolásoknak
  • Totem, magyar tv műsor ősközösség építés szociológiai kísérlet első helyezettje lettem."

Hogy ezek mennyire érték el hatásukat, az erősen vitatható. Maradjunk annyiban, hogy Tóth Gabi árnyékában sincs, aki Az én szívem klipjével erősen viszi a mezőnyt. De beszéljünk erről a rejtélyes vitézi rendről, aki tagjává fogadta Varga Viktort. 

A Mokka vendégeként Istenes László feltette a kérdést, hogy miben rejlik az ő vitézsége, mire Viktor úgy kezdte a választ, hogy ő sem tudja, de szerinte ez a vitézi rend látta az ő korábbi munkásságát, amikkel szerinte valami pozitívat akart elérni.  A beszélgetésből kiderül, hogy Viktornak fogalma sincs arról, hogy ezzel a titulussal bármi kötelezettség járna. Viszont elhangzott egy fontos mondat:

Ha a néped identitását kipróbálod, akkor sokkal boldogabb lehetsz.

És mi annak az oka, hogy reggelenként nem öltjük magunka a magyarság identitását? Hát Varga Viktor szerint ez még a kommunizmus lenyomata. 

Az 1956-os Vitézi Lovagrend Világszövetség annyira komoly, hogy 1800 kedvelője és 2000 követője van Facebookon. A honlapuk is beszédes, aminek még önálló domainje sincs. Persze ezt még úgy is fel lehet fogni, hogy nagyon autentikus, hisz a vitézek tudtak valaha weblapot fejleszteni, kenik-vágták a UX dizájnt? Ugye, hogy nem.  Más érdekesség, hogy Varga Viktort vitézzé avató Dr. Sass László 2010-ben pofon vágta Schobert Norbertet. 

Ez az 1956-os Vitézi Lovagrend Világszövetség nem árul el magáról sokat. A tagfelvétel menete sem derül ki a honlapjukról. Hogy Varga Viktort miként érhette ez a megtisztelő felkérés, azt nem tudni. Szerencsére jött a Vitézi rend, hogy tisztázza a helyzetet. A honlapjukon megjelent közleményben jelezték, hogy Varga Viktor nem az ő vitézük, és ez az 1956-os brigád meg amúgy sem túl jogszerűen működik. Hogy utóbbiban mennyi az igazság, az most mellékes. A Vitézi rend honlapja sokkal komolyabb, van rajta egy csomó információ, vissza lehet keresni eseményeket, vannak hírek, fotók, tehát egy profi szervezet benyomását kelti. Hogy ezek a vitézek amúgy milyen értéket képviselnek és közvetítenek, azt most nem részletezném. 

Varga Viktor pont az eredeti céljának ellenkezőjét érte el ezzel a parádézással. Eddig sem volt túl könnyű elfogadni a magyarságunkat. Az utóbbi időben esett már csorba a magyar néven. Nyugi, nem csak az elmúlt 10-13 évre gondolok, mert, hogy a Nemzeti dalból idézzek: 

A magyar név megint szép lesz

Méltó régi, nagy híréhez;

Mit rákentek a századok,

Lemossuk a gyalázatot.

Ez azóta sem sikerült teljesen. Viszont Petőfi verséből is látszik, hogy a magyarság fényesre polírozása egy évszázadok óta belénk van kódolva. És most Varga Viktor feltépte ezt a soha be nem gyógyuló gennyes sebet.

Nézegethetjük Vitéz Varga Viktort, aztán szégyellhetjük magunkat helyette, hogy magyarok vagyunk.

Mert, amíg ilyen figurák jönnek megvédeni a magyarság becsületét - egyáltalán mi az - ilyen alakok bohóckodnak hagyományőrzés címszó alatt, addig 2023-ban, a modern világban élő emberek inkább elfelejtenék, hogy olyan világban élnek, ahol Varga Viktor vitézkedik.  Ha ez egy komolyan vehető titulus lenne, azt is lehetne mondani, hogy ennyi erővel Kossuth-díjat, Karinthy-gyűrűt és Lovagkeresztet is adjunk neki, de mivel ez csak egy szánalmas vicc, amin senki sem nevet, ezért igazából mindegy is. 

Apró, de annál érdekesebb adalék: nem csak Varga Viktort avatta vitézzé ez a rend, hanem Növényi Norbertet és Bárdossi Sándort is. Mindenki kezelje úgy ezt a hírt, ahogy jólesik. 

Aki esetleg azon gondolkodik, hogy ennek az egésznek mégis mi értelme volt, hát íme a válasz: Az 1956-os Vitézi Lovagrend Világszövetség csinált magának egy jó kis ingyen reklámot.