Egyéb

Csillagkapu! Holdraszállás és Spica-Hold együttállás!

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. július 13. (szombat) 17:00

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Irány a Hold! Egy héttel a holdraszállás 55. évfordulója előtt nyári  Csillagkapun a Holdé lesz a főszerep! Az égiek is így gondolják, hiszen egy szépséges Spica - félhold együttállással készültek az eseményre. A csillagkapun újra átélhetik a holdraszállás izgalmát és legdicsőségesebb pillanatait, majd távcsöveikkel felkeresik az Apollo missziók leszálóhelyeit a Holdon. Megcsodálhatják Holdról származó meteoritok külöleges kőzetszövetét, és gyönyörködünk a langyos nyári este legszebb csillaghalmazaiban és ködeiben is!
Csillagkapu: A mai színes forgatagban a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászati programhelyszínei szabadon, saját tempóban bejárhatók. Ha biztosan nem akarsz lemaradni e zsongó csillagészlelő forgatagról, a helyszínen értékesített jegyeink mellett már jó előre, online is megválthatod belépődet.


Mi mindennel készülnek a mai délutánra és estére:
17:00-19:00 Nappali csillagászat
A Csillagkapu 17:00 órakor kitárul! A Budapest kupolában, a Távcsőműhelynél és az Észlelőteraszon is a Napé a főszerep! Napészlelő távcsöveikkel megcsodálhatják a lenyugvó Nap napfoltjait, Hidrogén-alfa távcsövükkel pedig a Nap légkörének csodálatos naplángjaiban gyönyörködhetnek! Ha az ég állapota megengedi, a Budapest kupolában egy igazi bolygókülönlegességet, a Merkúrt is megfigyelhetik!
17:00-21:00 Interaktív programok:
Sötétedés előtt több tudományos, interaktív szórakoztató, a csillagászathoz szorosan kötődő programmal készülnek:
Holdraszállás vetítés során újra átélhetik a holdraszállás legizgalmasabb pillanatait, a holdséták alatt végzett kutatómunka kulisszatitkait, és a jövő holdmisszióiért is együtt szurkolhatnak.
Holdi kövek kézközelben: Mikroszkópjaik segítségével megvizsgálják néhány holdi meteorit felszínét, a kisbolygóbecsapódások során keletkezett holdi törmelékkőzet zegzugos szövetét, és egy holdi kőzet csiszolatának szivárvány színben pompázó kristályait is!
Téridő Trambulinon száguldó üveggolyókkal modellezik a bolygók és a csillagok mozgását.
Bolygószimatoló Labor lombikjaiba zárt ‘űrparfümöket’ megszagolva bárki a Naprendszer csodás égitestjein érezheti magát! Egyedülálló élmény, ezt garantálják.
Spektrum Zónánkban megannyi megvilágosító optikai berendezéssel és fényhajlító eszközzel találkozhatsz. Ez tényleg színes programnak ígérkezik.
Plüssbolygós naprendszer programon megismerkedhetnek az összes bolygóval és azok legismertebb holdjaival. Sőt, a gyerekek segítségével fel is építik a Naprendszer távolságarányos plüssmodelljét.
Csillagkép kirakó: Ezúttal nem az égen, hanem Észlelőréten elevenednek meg a legszebb csillagképek és a csillaglegendák. Ebben is számítanak a gyerekek szorgos közreműködésére! 
Helytörténeti séta: A csillagászok romantikus életével és évszázados multú kutatóintézetünk legizgalmasabb történeteivel ismerkedhetnek meg e gyalogtúrán. Vajon mi mindennek volt szemtanúja az öreg távcsőóriás?
Hódítsátok meg a Holdat távcsöveikkel!
20:30-22:00 között minden megfigyelőhelyük a Holdra tekint! Az égi kísérő a következőkkel kápráztat el.
Spica - félhold együttállás: A félhold a Szűz csillagkép kékes színű Spica csillagától 4 fokra jár, szépséges együttállást rajzolva az égre.
Apollo missziók leszállóhelyei: képek segítségével, és természetesen nagy nagyítású távcsöveikkel mutatják be az alábbi holdraszállások helyét égi kísérőn:
Apollo 11: ahol először érintette emberi láb a Holdat, a Nyugalom tengerében (Mare Tranquilitatis)
Apollo 16: ahol először másztak be az űrhajósok egy kráter belsejébe, a Descartes fennsíkon
Apollo 15: a Hold egyik legmagasabb hegye mellett, a Mons Hadley tövében, az Apenninek hegységben
Apollo 17: a Taurus hegység kanyargós völgyében, egy igazi geológiai paradicsomban
Megcsodálhatják a kelő nap által megvilágított holdi Alpok rücskös-hegyes vidékét az Alpesi völggyel, a Kaukázus hegyság hegyláncait, és a hatalmas Maurolycus krátert is.


21:30-23:00 Esti csillagvizsgálás
A csillagvizsgálás négy helyszínen, a Budapest kupola, az Észlelőterasz, a Távcsőműhely és az Észlelőrét számos teleszkópjával zajlik majd.
21:30 után a sötétedő égbolt legszebb kettőscsillagait kapják távcsővégre. Az Izar, az Ökörhajcsár csillagkép különösen szoros kettőscsillaga több százszoros nagyításon narancssárga és kék színben pompázik. Az Epszilon Lyrae dupla kettőse igazi égi különlegesség, a laza kettőscsillag két további szoros kettősre bomlik fel! A Skorpió ollóját kirajzoló Acrab pedig két, eltérő fényességű, kékesfehér csillagból álló megkapó páros.
22:15 után nekifognak a sötét csillagos éjszakai égbolton a legszebb csillaghalmazok felfedezésének!
A Herkules csillagképbeli M13 gömbhalmaz az északi égbolt legfényesebb ilyen égitestje, sziporkázó csillagtömegével és halmazszéli póklábaival néz. A Hook-kapitány halmaz (NGC 6633) a Kígyótartó csillagkép fejénél található megnyúlt nyílthalmaz, melynek csillagíve a kalóz kampós kezére emlékeztet. A Gyűrűs-köd (M57) pedig egy sejtelmes kozmikus füstkarikaként fénylik, közepén a gyűrű nyílásával!
Az esti égen, lézeres csillagképtúrán mélyülhetnek el a Csillagkép kirakóban megismert nyári csillagképekben és csillaglegendákban.