Egyéb

E-Néző #07 - Tünet Együttes: A tünetegyüttes

Online nézhető ONLINE
2021. január 22. (péntek) 20:00

Olyan produkciókat mutatnak be, amelyek kifejezetten online médiumra születtek, vagy ott alakulnak újra. Azért és azzal a tudattal készültek, hogy a néző egy képernyő előtt ül. Visszanézni pedig nem lehet, csak akkor történik, amikor van: élő.


Gyárlátogatás a kulisszák mögé. A független alkotók története mindenkié, aki mára elvesztette viszonyítási pontjait. Egy ország tünetegyüttese.
2019-ben csináltak nektek egy előadást a független előadó-művészet elmúlt 30 évének történetéről – benne a Tünet Együttes őszinte és személyes szilánkjaival. A rendszerváltástól indultak és kusza mindennapjaikba érkeztek. Saját történetüket kínálták fel, hogy ezen keresztül a mai Magyarország tünetegyüttesét próbálják meg értelmezni és vitára bocsátani.
(2020. március 11-én A tünetegyüttes volt az utolsó előadás a Trafóban, mielőtt bezártak a színházak. Lidérces, világvége érzés volt. A Trafó pincéjében egy kis csapat egy mindenre elszánt közönséggel, valahol a valóságon túl próbálnak párbeszédbe kerülni.)
Most már a COVID-19 is része a történetnek, ezzel együtt írják tovább a sztorit, kamerák, operatőrök segítségével. A Tünet Együttes három alapító tagja most újra leszáll a Trafó pincéjébe, hogy felgöngyölítsék múltjukat, felemelkedésüket és bukásaikat, emblematikus pillanatokon keresztül számot adjanak arról, hogy miben hittek, és abból mi maradt, hogy milyen egy független társulatban létezni 16 éve.
Egy dokumentarista performansz dokumentálása egy elhivatott, fiatal dokumentumfilm-rendező szubjektív szemszögén keresztül. Előadó-művészetből média-tartalommá transzformált anyag. Nem stream, hanem interaktív film, azaz új alkotás.


Rendező: Szabó Réka


Előadók és alkotótársak: Gőz István, Papp Éva, Szabó Réka, Szász Dániel, Valcz Péter
Dokumentumfilm részletek: Kőrösi Máté
Zene: Csizmás András
Szöveg: Peer Krisztián
Mozgás asszisztens: Fülöp László