Egyéb

Gömbhalmazok alkonyati klubja, égi cukorszórás

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2022. április 29. (péntek) 21:15 - 23:59
Ár: 3600 Ft

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Kihasználva a zavaró holdfénytől mentes éjszaka előnyeit, ezúttal a gömbhalmazok világába nyerhetnek betekintést. A rendkívül idős, tipikusan 10 milliárd éves halmazok akár egymillió csillagból is állhatnak. Csillagaik gömb alakban, befelé egyre sűrűbben helyezkednek el. Közepük már olyannyira sűrű, hogy gyakran már nem is bonthatóak fel különálló csillagokra.
⦁ M53 gömbhalmaz: Bemelegítésként a Bereniké Haja csillagképbeli gömbhalmazt vesszük távcsővégre. Kompaktabb és halványabb képet mutat, a halmaz szélén levő legfényesebb csillagok már szépen bomlanak. A 220 fényév átmérőjű égitest galaxisotthonunk középpontjától körülbelül 60 000 fényévre fekszik. A távolabbi gömbhalmazok sorában egyben a legészakibb ismert gömbhalmaz is.
⦁ M3 gömbhalmaz: Igazi nagyágyú, a tavaszi égbolt legfényesebb gömbhalmaza a Vadászebek csillagképben található M3. Tejútrendszerünk egyik legnagyobb és legfényesebb gömbhalmazában félmillió csillag pompázik, melyből látómezőnkben is legalább 100 sziporkázik, cukorszórás-szerűen. Az M3 is, akár a többi gömbhalmaz, bővelkedik RR Lyrae változócsillagokban.
⦁ Feketeszem-galaxis (M64): Kakukktojás, de annál gyönyörűbb ez a Bereniké Haja csillagképben található spirálgalaxis, melynek magja mellett sötét porsáv látszik. Olyan, mintha fekete belső szemmel nézne vissza ránk a fényes és látványos csillagváros.
Aggódsz, hogy borult lesz az idő? Ez sem szegje kedved, izgalmas és rendkívül látványos programelemekkel készülnek erre az esetre is, amit viszont csak ekkor láthatsz!