Egyéb

Gorbacsov.mennyország - BIDF 2021

Online nézhető ONLINE
2021. március 03. (szerda) 19:00 - 22:00

Premiervetítés és stúdióbeszélgetés időpontja: 2021.03.03. 19:00 | A film a premier időpontjától számítva a fesztivál végéig (2021.03.10-éig) megtekinthető a www.bidf.hu weboldalon.


Egy ember, aki a 20. században kiforgatta sarkából és megváltoztatta a világot, s akinek a nevét visszhangozta az egész világ. A glasznoszty és peresztrojka, azaz egy olyan gazdaságpolitikai nyitás felépítője, amely polgárainak a korábbinál jóval nagyobb szabadságot adott – abban a Szovjetunióban, amelyet Ronald Reagan amerikai elnök a „Gonosz Birodalmának” nevezett.
Egy ember, akinek köszönhetően leomlott a Berlini Fal. Ugyanakkor a kormányzása idején felrobbant csernobili atomerőmű pusztítását elhallgatták. Balti államokban függetlenséget követelő polgárok életükkel fizettek. Tbilisziben és Bakuban szovjet katonák és tankok békés tüntetőket fenyegettek, brutálisan elnyomtak, megöltek. Rövid hatalma alatt végül összeomlott saját birodalma, a szovjet birodalom is. Egy ember, akit honfitársai is megbélyegeztek. Mihail Gorbacsov, a múlt terheit viselő magányos öregember ma Moszkva külvárosában, egy üres házban éli élete utolsó napjait.


(a film adatlapja)