Egyéb

Hacktivity Zer0 Day – A biztonság Neked is jár!

Online nézhető ONLINE
2021. november 04. (csütörtök) 10:00
Ingyenes

A Hacktivity Zer0 Day célja, hogy felkészítse a jövő generációját az elektronikus eszközök tudatos és biztonságos használatára, valamint segítséget nyújtson a szülők és a pedagógusok számára, hogy a nevelés során felmerülő kérdéseket meg tudják válaszolni és a gyermekek mindennapi eszközhasználata közben felmerülő problémákat gyakorlottan meg tudják oldani.


2021. november 4-től elérhető a https://0day.hu, amely egy alapvető  kiberbiztonsági tudásbázis fiatalkorúak, szülők és pedagógusok számára
A digitális forradalom, mely napjainkban zajlik, sok területen alakította át az életünket. Az internet széleskörű elterjedésével a rengeteg előny mellett  veszélyek is leselkednek ránk. Ilyenek többek között az adathalász e-mailek és weboldalak, az online bántalmazási formák, a nem kívánatos tartalmak 
könnyű és korlátlan elérhetősége, vagy például a személyes adatokkal való számtalan visszaélés. Ezek a veszélyek, noha mindenki életében jelen vannak, különösen kiszolgáltatottá teszik a gyermekeket.
Az UNICEF adatai szerint hazánkban jelenleg a 10-18 éves gyermekek 96 százalékának van mobiltelefonja, 88 százalékának pedig közösségi profilja, az oktatási rendszer kerettantervében azonban jelenleg nem szerepel olyan egységes tananyag, amely felkészítené a jövő generációját az elektronikus eszközök tudatos és biztonságos használatára. Ezért született meg a Hacktivity Zer0 Day kezdeményezés (https://0day.hu), melynek küldetése, hogy a gyermekeket segítse és megtanítsa a digitális terek biztonságos és tudatos használatára, de fontos célja az is, hogy a szülők és pedagógusok is megismerjék a digitális világ aktuális trendjeit, tisztában legyenek vele, hogy a fiatalok épp milyen platformokat használnak, illetve a gyermekek mindennapi  eszközhasználata közben felmerülő problémákat gyakorlottan meg tudják oldani. A Hacktivity Zer0 Day választ ad többek között azokra a kérdésekre, hogy:
- Milyen veszélyek leselkednek a gyermekekre internetezés, az online játékok vagy a közösségi média használata során?
- Milyen pszichés problémákat okozhat a fiatalok körében a túlzott, kontroll nélküli médiafogyasztás? Mit lehet tenni ellenük?
- Mit tehet a szülő annak érdekében, hogy biztonságban tudja a gyermekét a különböző online platformok használata során?
- Miért fontos, hogy odafigyeljünk a digitális lábnyomunkra és hogyan óvhatjuk meg a személyes adatainkat?
- Mi az a cyberbullying vagy más néven online bántalmazás, milyen formái vannak, és mit lehet tenni ellene?
- Kik azok az influenszerek és miért fontos szűrni az általuk készített tartalmakat?
A Hacktivity Zer0 Day eredetileg egy egész napos fizikai konferenciaként került volna lebonyolításra, ahol a gyermekek, szülők és pedagógusok izgalmas előadásokon és interaktív feladatokon, workshopokon keresztül ismerkedhettek volna meg a digitális világgal és annak aktuális veszélyeivel, de ezt a  kezdeményezést a pandémia sajnálatos módon felülírta.
A Zer0 Day így a virtuális térbe szorult és egy egész napos, 2021. november 4-től elérhető online videófolyamként látott napvilágot a Clico Magyarország és a PaloAlto Networks segítségével és a Digitális Jólét Program szakmai  támogatásával. A https://0day.hu weboldal alapvető kiberbiztonsági  videótárként szolgál, azaz a különböző témákban készült tartalmakat,  előadásokat és kerekasztal beszélgetéseket bármikor tartalomjegyzék szerűen el lehet érni és le lehet játszani, ahogy az egész napos videófolyam is bármikor visszanézhető. Célunk, hogy a gyermekeknek és a szülőknek/pedagógusoknak szóló tudatosító tartalmak folyamatosan rendelkezésre álljanak és bővüljenek, hogy egy olyan tudásbázis alakuljon ki, amelyet bárki bármikor elérhet és  felhasználhat.