Egyéb

Majális a Skanzenben

Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen)
2023. május 01. (hétfő) 10:00 - 18:00

Helyszín:

Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen)
2000 Szentendre, Sztaravodai út 1.

Május 1-én a Skanzen Erdély épületegyüttesében régi majálisok városi és falusi hangulatát idézi meg a múzeum. Vurstli, mutatványosok mellett itt lesz Paprika Jancsi, állítanak májusfát, és különleges könyvbemutatóra is készül a múzeum közönségtalálkozóval és nyomozással.


Májust gyakran nevezik „zöld hónapnak”, hisz a természet újjászületésének és a virágok nyílásának ideje, amelyhez szerelmi és párválasztó népi hagyományok is kötődnek. Májusfa-állítással, zenés-táncos mulatságokkal falusi népszokások jelennek meg. A faluban vásári portékák között válogathatnak a látogatók, és Bartha Tóni Bábszínháza elhozza a gyerekeknek Paprika Jancsi alakját is. Hímezhetnek a gyerekek zsebkendőt, készíthetnek zöldág mellett papírsárkányt és szív dekorációt, a családok ügyességi játékok során mérhetik össze tudásukat.


Erdély város főterén verkli muzsika és festőiskola várja az alkotni vágyókat. A kávéházban kávéházi zene szól, a járgány parkban a századelő közlekedési eszközeit lehet kipróbálni, a Beöltözőben magukra ölthetik a látogatók a korszak ruháit.


Hat sértett kísértet a Skanzenben: könyvbemutató és közönségtalálkozó


A Korzó kávéházban találkozhatnak az érdeklődők az Erdély épületegyüttesben játszódó Hat sértett kísértet című gyerekregény szerzőjével, Kertész Erzsivel és az Abszolút könyvek legújabb darabjának többi alkotójával. A könyv mellett kézműves foglalkozások, játék és nyomozós kaland várja a gyerekeket, amelynek során elkészítve a láthatatlanná tevő szemüveget végigjárhatják a könyv helyszíneit is.


A könyvbemutató 11 órakor kezdődik a Korzó kávéház emeleti rendezvénytermében.