Egyéb

Nem igazán kaliforniai csoda: A Jó, a Rossz és a Csúf közösségi botanikai workshop

Online nézhető ONLINE
2021. május 22. (szombat) 14:00

Részt vevő művészek: Fuzzy kollektíva (Gedeon Tekla & Sebastian Gschanes)
Műhelyvezető: Vizi Bernadett, növényvédelmi szakértő
Támogató: Osztrák Kulturális Fórum


A Fuzzy a Nem igazán kaliforniai csoda című online közösségi botanikai workshopokkal vesz rész a MENÜ imaginaire projektben.


A paprika több mint táplálékforrás. Ezek az üreges bogyók kulturális értékek és emlékek hordozói. Tele vannak mesterséges ízzel, szeretettel, gyűlölettel, mérnökök által megtervezett színnel, geometriával és genetikai Boogie-val.


A Nem igazán kaliforniai csoda a folyamatos átalakulásban lévő kaliforniai paprika (Capsicum annuum) divathullámaira és a különböző mezőgazdasági termények biológiai sokféleségének hiányára irányítja figyelmünket. A workshopot az élelmiszertermelés globális bizonytalansága ösztönözte. Munkánkban a paprikát növényként, ételként, iparágként és politikai szimbólumként is vizsgáljuk. A projekt a Fuzzy kollektíva paprikával kapcsolatos kutatásának része, mely agrármérnökökkel, botanikusokkal és gazdálkodókkal együttműködésben valósul meg azzal a céllal, hogy feltárja a jelenkori mezőgazdasági terek alternatív lehetőségeit és a természet lehetséges új definícióit.


Az workshop keretében belépünk a kaliforniai paprikák mikroszkopikus világába, ahol a veszélyes növényvédő szerek és az oltalmazó paraziták szerepét fogjuk magunkra ölteni. A Jó, a Rossz és a Csúf egy olyan újfajta üvegházi közösséget mutat be, mely az automatizált gépek és a mérnöki pontossággal koreografált rovarok szimbiózisán alapszik. A műhelymunka során a paprika szemszögéből vizsgáljuk majd a világot. Kreatív feladatok és történetmesélés segítségével gondolkodunk majd azon, hogy milyen más lények segíthetnék a paprika fejlődését mint ökológiai társak, és hogyan nézne ki az együttműködésük a mindennapokban.


A Jó, a Rossz és a Csúf magyar nyelven, az online térben zajlik majd. Regisztrálj a hello@fuzzy.earth e-mail címen, és csatlakozz a közösségi botanikai műhelyhez!


Az esemény az OFF-Biennále Budapest 2021 keretén belül megvalósuló MENÜ imaginaire című kiállítás programja.


A Fuzzy Gedeon Tekla és Sebastian Gschanes designerek együttműködéséből jött létre. Munkáik a környezet és a technológia kapcsolatát vizsgálják terek, tárgyak és események tervezésén keresztül.