Kiállítás

Füle Tamás: Majd a kövek...

Füle Tamás fotográfus
Bibliamúzeum
(nincs beállítva)

Helyszín:

Bibliamúzeum
1092 Budapest, IX. kerület, Ráday utca 28.

Füle Tamás fotókiállításával nyitja meg idei időszaki kiállításainak sorát a budapesti Bibliamúzeum.


„Ha ezek elhallgatnak, a kövek fognak kiáltani” – mondta Jézus jeruzsálemi bevonulásakor, mivel kritikusai megjegyezték: lecsendesíthetné az őt Messiásként magasztaló tanítványait. Majd a kövek… – ezzel a címmel látható Füle Tamás kiállítása a budapesti Bibliamúzeumban.


A református Parókia portál Jeruzsálemet is többször megjárt szerkesztőségvezetője így vallott mostani témaválasztásáról: „Régóta foglalkoztat ez a jézusi mondat, már csak azért is, mert az egyházi kommunikációban minden törekvésünk arra irányul, hogy ne a köveknek kelljen kiáltaniuk. Látjuk, hogy létszámában csökken, de a nagyobb baj, hogy erőtlenedik az európai kereszténység, ami keresztény emberként, a személyes felelősség okán is foglalkoztat. Mi történik velünk, és mi lesz ennek a kifutása? Fotós utazásaim során akkor nehezedett rám igazán ez a kérdés, amikor néhány évvel ezelőtt Izraelben – a Negev-sivatagban túráztam és fényképeztem. Ha
már lehetséges, hogy a kövek fognak kiáltani, akkor nézzünk rá a kövekre, gondoltam.”

A Majd a kövek… című kiállítás képei zömmel a Közel-Keleten, Kelet-Afrikában és a Földközitengeri partvidéken készültek az elmúlt években. Sivatagi tájrészletek, romos épületek, működő templomok hangulatképei egyaránt láthatók majd kiállítva olyan életképekkel együtt, amelyek azoknak az embereknek a hitéletéről beszélnek, akik ebből a háttérből tartoznak a kereszténységhez. „A világnak azokon a részein, ahol kisebbségben, veszélyben, elnyomásban vagy kiszorításban élnek keresztény emberek, súlyosabb a hitvallásuk, sokkal
inkább állásfoglalás, mint a miénk. Valódi erőfeszítéseket is tesznek a hitük továbbadására, megélésére. Nekem, az elkényelmesedett európai kereszténységhez tartozó ember számára megszégyenítő, milyen kevés erőforrás birtokában, milyen alacsony személyes és egzisztenciális biztonság mellett is lehet szólni, nem megvárni, hogy már csak a kövek legyenek és kiáltsanak” – fogalmazott Füle Tamás.

A kiállítást kortárs szövegírók reflexiói teszik majd teljessé – van, aki a képekhez írt meditációt, mások a képanyag megtekintése nélkül fejtették ki, számukra mit jelent, ha a kövek kiáltanak – egyszóval gondolatébresztő anyagra számíthat a látogató. 

Hozzászólások