Könyv

Pilinszky 100

Prieger Zsolt előadó
Online nézhető ONLINE
2021. április 11. (vasárnap) 20:00
Ingyenes

Idén ünnepeljük Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, amelyhez méltó megemlékezésként Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska állított össze művészeti ágakat összefonó műsort. A huszadik század egyik legnagyobb hatású magyar költőjének verseiből így különleges környezetben és szokatlan műfaji keresztezések mentén élvezhetünk körültekintő válogatást.
Az előadás felvétele a Kiscelli Múzeumban készült, ahol az ódon templomtér és a programhoz használt vizuálok és vetítések szokatlan, izgalmas kontrasztban állnak egymással. Hangzásban mégis szervesen kapcsolódik a tekintélyt parancsoló akusztikus tér az eszköztárban főszerepet játszó elektronikához és a könnyűzenei futamokhoz. A modern eszközökkel az alkotók a magyar kortárs irodalmi tradíció egyik alapkövét, illetve az életművel szorosan összekapcsolódó hit-vallás-spiritualizmus gyönyörűségét viszik közelebb az emberekhez.
“Hiszünk abban, hogy a magyar irodalom vitális, pulzáló valóság, amely ha mellőzi a szokásos irodalmi estek kliséit, helyette viszont alkalmazza a kor populáris kultúrájának zenei, kommunikációs eszközeit, életre szóló hatást gyakorolhat a befogadóra.”Prieger Zsolt