Koncert

A szabadság hangjai - Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar

Hollerung Gábor karmester
Szabó Soma karigazgató
Balassa Ildikó karigazgató
Cser Krisztián előadó
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2021. október 23. (szombat) 19:30
Ár: 2500, 3200, 3900, 4900, 6900 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Km.: Cser Krisztián (ének), Budafoki Dohnányi Zenekar, Cantemus Vegyeskar (karigazgató: Szabó Soma), Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: Balassa Ildikó); vez.: Hollerung Gábor


Liszt: Les Préludes, S. 97
Bartók: Kossuth-szimfónia, BB 31
Szentpáli Roland: A magyarokhoz (ősbemutató)


Bartók Béla első alkotói korszaka erős szálakkal kötődik a 19. század világához, különösen Liszt Ferenc zenéjéhez. Kossuth alakját középpontba állító szimfonikus költeményében ahhoz a liszti kezdeményezéshez kapcsolódott, melyet olyan művek fémjeleznek, mint a Magyar történelmi arcképek zongorasorozat, illetve a szimfonikus költemények hősi tematikájú darabjai, a Mazeppa, a Hamlet vagy a Prométheusz. De Liszt nemcsak eszmei, hanem zeneszerzés-technikai útravalóval is bőséggel ellátta a fiatal Bartókot, a Les Préludes motivikus szervezettsége bizonyosan inspirálta az ifjú zeneszerzőt, így különösen izgalmas lesz megfigyelni e két darabot egymás szomszédságában.
A koncerten felhangzó ősbemutató, Szentpáli Roland kantátája a Müpa 2020-as zeneműpályázatának egyik díjazottja. A mű szövege Berzsenyi Dániel szavait idézi, a komponistát a vers ereje és aktualitása fogta meg. A műben egyszerre használ narrációt és szólóéneket, valamint szólókürtöt, illetve térben elhelyezett további kürtöket.