Koncert

Concentus Musicus Wien, Purcell Kórus, vez.: Fischer Ádám

Purcell Kórus előadó
Fischer Ádám karmester
Baráth Emőke előadó
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2020. január 01. (szerda) 19:30
Ár: 5500, 7900, 10900, 14900, 19900 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

km.: Baráth Emőke (szoprán), Szigetvári Dávid (tenor),  Thomas E. Bauer (bariton)


Haydn: A teremtés


A Müpa egyik legszebb hagyománya az újév napját megünneplő Haydn-hangverseny, melyen többnyire a zeneszerző grandiózus világábrázolása szólal meg. Az előadók közül csak a karmester személye állandó, a koncertlátogatóknak ezért lehetőségük nyílik arra, hogy a műnek minden alkalommal más és más vonását fedezzék fel.


Fischer Ádám valóban ügyel arra, hogy A teremtés előadásai között ne akadjon két egyforma. Más énekesek, más zenekarok, más kórus: az egymást követő esztendők különböző olvasatait összehasonlítva joggal támadhat az az érzésünk, hogy Joseph Haydn hatalmas genezisfreskója méltó magához a világ megismerhetetlen gazdagságához, hiszen mindig lehet találni benne egy-egy olyan figyelemre méltó szegletet, amelyről elmondhatjuk: „ezt eddig még nem vettem észre”.

Ez az alkalom különlegesnek ígérkezik: az énekkar Vashegyi György 1990-ben alapított - s így éppen megalakulásának harmincadik évfordulóját ünneplő - Purcell Kórusa, a zenekar pedig a hajdan Nikolaus Harnoncourt által vezetett Concentus Musicus Wien, amely egykor a historikus előadó-praxis hőskorában vállalt szerepével zenetörténetet írt. Nemcsak a magyar és a külföldi régizenei műhely találkozása ígérkezik érdekesnek, de az is, hogy Fischer Ádámnak ily módon lehetősége lesz egy tőről metszett historikus Teremtést vezényelni!
A rendkívül széles repertoárral rendelkező német bariton, Thomas E. Bauer társaságában pódiumra lépő két magyar énekes, Baráth Emőke és Szigetvári Dávid idehaza és a nagyvilágban egyaránt sikereket arat.