Koncert

Farsangi vigalom - Télbúcsúztató népszokások

Farkas Zoltán "Batyu" műsorvezető
Müpa (Fesztivál Színház)
2023. február 20. (hétfő) 11:00
Ár: 500 Ft

Helyszín:

Müpa (Fesztivál Színház)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

„Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál...” A dalt mindenki tudja folytatni, a Farsangi vigalomnak pedig az a célja, hogy szórakoztató háttértudást adjon a legkisebbeknek a farsangi időszak történetéről, szokásairól, jelentőségéről a népi kultúrában. Tanulni csak a legjobbaktól érdemes: a program rendezője és műsorvezetője a hazai néptáncos világ legendás alakja, Farkas Zoltán „Batyu”, akinek gondolatait ez alkalommal többek között ének- és mesemondó, no meg ifjú néptáncosok teszik teljessé.




Az ünnep: szent idő, amikor elszakadunk a hétköznapoktól, és testünket-lelkünket ünneplőbe öltöztetve várjuk a régi idők csodás eseményeinek újbóli megelevenedését. A farsang kilóg ünnepeink közül: a liturgikus naptárban nem kapcsolódik jelentékeny vallásos ünnep ehhez az időszakhoz. A népi kultúrában mégis meghatározó jelentősége van a vízkereszttől hamvazószerdáig terjedő időtartamnak. Már a rómaiak is tudták, hogy évente egyszer feje tetejére állhat a világ: a farsang csúcspontjának tartott karnevál annak a pillanatnak állít emléket, amikor úr és szolga helyet cserélt. A farsanghoz evés-ivás, tánc, mulatozás kapcsolódik, nem csoda, hogy az újkorban erkölcstelennek bélyegezték a farsangi szokásokat. Farkas Zoltán Batyu rendezésében a sokoldalú Benedek Krisztina népi énekekkel és mesékkel ismerteti meg a legkisebbeket, akik saját kortársaikat, a Szokolik Szabolcs által koreografált Püspökhatvani Gyermektáncegyüttest is láthatják a színpadon, ahol Jobbágy Bálint és zenekara húzza a talpalávalót.




Korosztály: 10-14 év


Az előadásra oktatási intézmények válthatnak jegyet, a junior@mupa.hu email címen történő előzetes írásbeli foglalás alapján.