Koncert

Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara - Sapszon bérlet IV. 2019/20

Pesti Vigadó (Díszterem)
2020. május 13. (szerda) 19:30
Ár: 2500 Ft, kedvezményes: 2000 Ft

Helyszín:

Pesti Vigadó (Díszterem)
1051 Budapest, V. kerület, Vigadó tér 2

Mysterii Fidei - Hitünk titkai
A műsorban elhangzanak
Thomas Tallis, J. S. Bach, Joseph Rheinberger, Francis Poulenc, John Rutter, David Griffiths, Morten Lauridsen, Siegfried Strohbach, Paul Mealor, Vytautas Barkauskas, Eric Whitacre, Harmath Dénes, Gyöngyösi Levente és Lantos István művei.


A katolikus teológia hittitoknak (mysterium fidei) nevezi a legfőbb misztériumot, melyben feltárul Isten léte és tette. Mindig kinyilatkoztatás révén tárul fel a hívő előtt, de felfoghatatlan marad. Megmagyarázhatatlan, mégis eleven erő és tudás, mely a hit fundamentumát jelenti. A keresztény ember számára sorsdöntő, de valódi természetéhez mégsem lehet közel férkőzni. Talán a zenei élmény állhat a misztikus tapasztaláshoz a legközelebb, érezzük, hogy nagyon is konkrét dolgokra vonatkozik, sugall valamit, de amikor szavakba kívánjuk önteni érzéseinket, képzeteinket minden szó sutának, minden gondolat pontatlannak bizonyul.
VI. Pál pápa 1965-ben adta ki A szent Eucharisztiáról szóló Mysterium Fidei enciklikáját, melynek tanítása 2020-ban, a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kapcsán újra a figyelem középpontjába kerül. A hangverseny dátuma éppen a fatimai jelenés emléknapjára esik.