Koncert

Próbatermi E-vendégség - Nemzeti Filharmonikusok

Online nézhető ONLINE
2020. július 09. (csütörtök) 19:30

Az elmúlt hetekben az együttesek művészei a hosszú kihagyás után ismét felkeresték az eddig oly sok élmény helyszínét, azt a bizonyos, nagyon szeretett VI. emeleti próbatermet. Próbatermi vendégség zajlott a teremben – ám ezúttal a Közönség nélkül. De ott volt a kamera, s egy profi videós csapat, akik rögzítették az elhangzott és a Közönségnek  szánt muzsikálást. Boldog és örömteli zenélés volt.


Km.: Kun Tibor, Varga Donát, Hajnal András, Korbász Viktor, Faragó Balázs, Pásztor Péter, Bencsik Pál, Berényi Gyula, Pásztor Sándor, Silló György Béla, Kovalik Erika, Kristófi Ágnes, Kiss Aliz Andrea, Lehőcz Andrea, Czier Zoltán, Korbász Viktor, Borka Ákos, Cserményi Zsombor, Szalai Ágnes (ének), Papp Dániel, Sárosi Péter, Prőhle Katalin (hegedű), Kertész Sándor, Kökényessy Zoltán (brácsa), Koó Tamás, Pleszkán Marianna, Harangozó Sándor, Hotzi Mátyás, Deák György (cselló), Sztankov Iván, Kubina Péter (nagybőgő), Bizják Dóra (zongora), Pap Eszter (oboa), Molnár Zoltán (trombita)


Pavel Csesznokov: Nye otverzsi menye… (Ne vess el engem, Uram!)
Georg Druschetzky: g-moll oboanégyes
Johannes Brahms: Négy kvartett, op. 929
Astor Piazzolla: Oblivion
Giovanni Battista Martini: Toccata
Antonio Vivaldi: Domine Deus
Luigi Cherubini: Ave Maria


A nagysikerű Próbatermi vendégség sorozat az egykori főzeneigazgató, Kocsis Zoltán kezdeményezésére indult el, lassan tíz éve. Ötlete a belső művészeti tartalékra, a hangszeres és énekkari művészek zenei ötleteire, szakmai ambícióikra, szólisztikus szerepekben való megmutatkozásokra épült. A Próbatermi e-vendégség is pontosan ugyanúgy készült, mint korábban, az elhangzó darabok ismét a művészek kimeríthetetlen tárházából kerültek ki.  A preklasszikus szerzőktől egészen a kortársakig terjed a műsor. Egyetlen megkötés volt, az is csak a lassan oldódó karantén miatt: egyik produkció létszáma sem haladhatta meg a tíz főt. Ennek eredményeképpen összesen nyolc, kb. 45 perces videót, 362 perc nettó zenét sikerült rögzíteni az önkéntes akcióban részt vevő 110 művésznek. A legutolsó estére, augusztus 6-ra még egy külön meglepetés is készült. Az idén születésének 250. évfordulóját ünneplő Ludwig van Beethoven műveinek  a martonvásári szabadtéri helyszín adott otthont, ahol a Nemzeti Filharmonikusok 1958 óta minden nyáron nagysikerű koncertekkel elevenítik meg a világ egyik legismertebb zenei géniuszának alkotásait.