Koncert

Szimpla Lemming Program: Pengetős trio

Pengetős Trió előadó
INTERNET
2020. március 26. (csütörtök) 20:00
Ingyenes

Helyszín:

INTERNET
1000 Budapest, Világháló

Bár a Szimpla Kert a kialakult helyzetre való tekintettel határozatlan ideig zárva tart, a Lemming Program koncertjeit még is megtartják - zárt ajtók mögött. A koncerteket a Szimpla Youtube csatornáján élőben nézhetitek.


A citera, a tambura, a koboz, mint rég nem látott rokonok találkoznak a Pengetős Trió muzsikájában és bőven van mit megbeszélniük egymással. Rokon hangszereket szólaltatnak meg, mégis programjuk rendkívül egyedi, amelynek alapja e három hangszer, eddig jószerével ismeretlen együtthangzása. A zenekar repertoárjának alapja az autentikus népzene, amelyet nyitottan, kreatívan és alázattal gondol újra, formál saját képére. Muzsikájukat a virtuozitás, innováció és tradíció egyaránt jellemzi.A tagok mindhárman elkötelezett hívei és művelői a magyar népzenének; rendszeresen játszanak hazai és külföldi színpadokon illetve oktatják az autentikus magyar népzenét. Berta Alexandra Junior Príma díjas előadóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének óraadó tanára, és a Hagyományok Háza népzenei szakelőadója; Csenki Zalán Junior Príma díjas előadóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola óraadó tanára; Horváth Bálint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hallgatója. 2017-ben az Euroradio Folk Festival-on (CZ) és a Festa Ungherese – Magyar Fesztiválon (IT), 2018-ban a Musik der Völker Festival-on (A) képviselték hazánkat és a magyar népzenét. 2018-ban Gergelyes című számukkal felkerültek a WOMEX-re készülő, Magyar Music Selection ’18 promóciós lemezre. 2019-ben a Czech Music Crossroads – International Showcase Festival (CZ) és a Bratislava World Music Festival (SK) fellépői és a nyertes pályázatuknak köszönhetően a formációt beválogatták a Hagyományok Háza Nemzetközi portfóliójába. 2020-ban a Fonó Budai Zeneház kiadásában készítették el Este nálunk című lemezüket. A koncertezés mellett, hangszerbemutatóval egybekötött gyermekműsorukkal az óvodás és iskolás korosztályhoz élményszerűen juttatják el a magyar népzenét.


119 zenekarból 12-őt van lehetőségünk behívni a Lemming Programba, melynek keretein belül nem csak koncertet adnak, hanem együtt megyünk a Tilos rádióba a Budapest Eklektik című műsorba, este 9 órakor, és két kerekasztal beszélgetésen is részt vehetünk, március 18-án és április 1-én 18 órától a Szimpla Kertben.
A Lemming Programnak még számos folyománya lesz, erdélyi turnétól kezdve koncertfelvételekig, de a legfontosabb, hogy különféle zenekarok egy kalandban vesznek részt.