6/10
Atis88 márc. 18. 15:11:34 6/10
(203/203)
Most néztem újra, de továbbra sem nagy szám. Oké, van egy újítás a korábbi alkotásokhoz képest, hogy itt az élőhalottak gyorsak, de kb ebben ki is merül az újdonságfaktor.
6/10
The Cortez márc. 09. 20:15:14 6/10
(202/203)
Angol posztapokaliptikus zombis film. Formabontó, a műfajt megreformáló, mivel elvileg ez volt az első olyan mozi, amelyben az élőhalottak gyorsan futkároznak – az mondjuk örök vita tárgyát képezi, hogy az ellenségek valóban élőhalottak-e, vagy csak simán fertőzöttek.
Alex Garland sztorija egyszerű, mint a faék, de ettől még tartalmaz érdekes ötleteket, jobb forgatókönyvi megoldásokat, mint ahogy amatőr szintű fordulatokat is. Lassan építkezik, a hangulat pedig depresszív, amit remekül megtámogatnak a betétdalok. A dráma kiválóan, míg a horror inkább csak közepes színvonalon működik. A végére hogy-hogynem sikerült benyomni egy kis társadalomkritikát. A karakterek persze aligha nevezhetőek komplexnek, viszont a színészek legalább hoznak egy erősen korrekt szintet.
A kézi kamerás fényképezés szándékosan szemcsés, életlen, ám a mozgalmasabb jelenetek közben, valószínűleg indirekt módon idegesítően kapkodó, egyben igénytelen a kameramunka. John Murphy gitártémája ugyan minimalista, ugyanakkor zseniálisan hatásos + baszottul feszült. A The Walking Dead című sorozat érezhetően sokat inspirálódott ebből az alkotásból.
6/10
doktormacko1953 márc. 02. 14:51:44 6/10
(201/203)
6 / 10 Szerintem túl értékelt.
1/10
dmajer700 2025 aug. 02. - 02:44:09 1/10 Előzmény Alfred White
(200/203)
"pont az okos történetmesélés"

...olvastad a hozzászólásomat? Mert ha valamiben, ebben legalább konszenzus lehet, hogy a dialógusok bárgyúak és művi hatást keltenek (hoztam konkrét példákat szemléltetésként), a drámai pillanatok mesterkéltek és hajuknál előrángatottak. A szembe vércseppenős jelenet szerintem helyet érdemelne valami negatív filmes listán, annyira ötlettelen és erőltetett.

"a főszereplő (Jim) fejlődéstörténete, amint a gyenge, elveszett fiúból céltudatos túlélővé válik."

Várjunk. Az nem "karakterfejlődés", hogy egy biciklis futárból minden átmenet nélkül gyilkológép lesz a film végén, aki félmeztelenül, plafonról lelógva, pusztakézzel egymás után mészárolja le a kiképzett, felfegyverzett katonákat, amott eltűnve, hátamögött felbukkanva, halálos csapdákat állítva, stb. Ez mindössze karakteridegen viselkedés, inkonzisztens rendezői munka. Attól, hogy egy karakter radikálisan más a történet végén, mint a történet elején, az még nem lesz karakterfejlődés, ha nincs benne egy megtett ív.

"a túlélő katonák közössége mutatja meg, hogy néha az igazi szörnyetegek nem a fertőzöttek, hanem az emberek maguk."

Milyen eredeti... Sehol nem találkoztunk még ezzel az üdítően friss gondolattal.
10/10
Alfred White 2025 júl. 31. - 02:44:31 10/10
(199/203)
A film nem azért néz ki „olcsónak”, mert rosszul készült, hanem Danny Boyle művészi döntésből választotta a durva, dokumentarista stílust:

DV kamerával forgatták, hogy realista és nyomasztó atmoszférát teremtsenek.

A kézi kamera, a zajos kép, a kevés fény: mind azt szolgálja, hogy a néző ne tudjon elbújni a fikció mögé – úgy érezzük, mi is ott vagyunk a kiürült utcákon, a fertőzöttek elől menekülve.

A film költségvetése kb. 8 millió dollár volt – ami a hollywoodi mércéhez képest elenyésző. Ehhez képest:

Több mint 80 milliót hozott vissza a mozikban.

Elindított egy teljes filmes trendet (pl. 28 hét múlva, The Road, The Walking Dead).

És kultstátuszt szerzett, pont az okos történetmesélés, a hangulatteremtés és az alapvető emberi kérdések miatt, amiket feszeget.

A kiürült London – mestermunka kis pénzből
Ez az egyik legismertebb filmes jelenet a 2000-es évekből:

Reggel 4-kor forgatták, amikor tényleg le lehetett zárni rövid időre a hidakat, tereket.

Nincs CGI – minden valódi, és pont ettől olyan hátborzongató.

Ez nem „gagyi”, hanem zseniálisan kreatív alacsony költségvetésű filmes megoldás.

Danny Boyle a vírust és annak terjedését inkább metaforaként használja, nem pedig olcsó horrorfogásként. Ez nem egy klasszikus horror film, hanem egy egzisztenciális és társadalmi kérdéseket feszegető dráma, horror elemekkel kiegészítve.

A film mélyebb szinten szól:

Civilizáció és erkölcs összeomlása – hogyan válik az emberi társadalom gyorsan brutálissá és embertelenné.

Lélektani dráma – a főszereplő (Jim) fejlődéstörténete, amint a gyenge, elveszett fiúból céltudatos túlélővé válik.

Katonaság és patriarchális rend kritikája – a film második felében a túlélő katonák közössége mutatja meg, hogy néha az igazi szörnyetegek nem a fertőzöttek, hanem az emberek maguk.
1/10
Bella36 2025 júl. 24. - 22:42:27 1/10
(198/203)
Eléggé gyenge volt, soha nem fogom újranézni.
1/10
MovieRater 2025 júl. 24. - 22:36:45 1/10
(197/203)
Ócska ZS kategóriás borzalom. Önmaga paródiájának egész jó, amúgy egy kalap trágya. Ha a Walking Dead után készül, legalább lehetne annyit felhozni a mentségére, hogy egy gyengére sikerült TWD koppintás. De így simán a maga nemében fos.
1/10
dmajer700 2025 júl. 21. - 00:20:42 1/10
(196/203)

Én azok közé tartozom, akinek a mások által "gyengének" ítélt, és B-kategóriásnak minősített filmek is tetszenek, és sosem értettem, amikor arról beszélnek, hogy "rosszul van megírva, rossz a színészi játék", személy szerint pont ugyanolyannak éreztem, érzem ezeket, mint bármely másik filmben, nem fedeztem még eddig fel differenciát. Most, hogy láttam a 28 nappal későbbet, már tudom, milyen a rossz film.
A dialógusok otrombák, baltával faragottak. Először a nő kezd el mesélni. "Jött... Az ablakokon, a mezőkön.... megölt... Halál..." Istenem..! Hagyjuk már ezt a teljesen mesterkélt drámaiságot...:D Annyira nem életszerű! Ilyenkor az ember nem a művészi szónoklatokkal élne egy valós helyzetben, minél tovább fokozva a feszültéget azzal, hogy visszatartja a csattanót, nem mondja ki, miről is beszél tulajdonképpen, szinte hallva a háttérben a szaporodó dobpergést, vagy mély vonós alájátszást (elvégre is az tök félelmetes -> nem, nem az), hanem egyszerűen csak felvilágosítaná: "Zombik! Zombik lepték el az egész várost, mindenkit megtámadnak, maradj itt a seggeden!" Szinte kiabálni támadna már kedvem kínomban, hogy "ne húzd már az időt b@szdmeg, mondjad már el neki, hogy mi van!"
Azután a faszi később: "Láttam az apám arcát... A testek... Puha... Csak az apám, nem a húgaim..." Maximális "átélés", maximális "hatás". Klisés, ezerszer elpuffogtatott hangulatkeltés. Ami még csak nem is működik...
És máshol is: "Szar döntés! Tudod, miért szar döntés? Mert más nem is lehet, csak szar!" Mindezt még hosszabban is elragozva... Micsoda írói munka... Erre mondaná Hofi, hogy biztosan beszedett valami fogamzásgátlót, másképpen csak tudott volna valamit fogalmazni. "Mi munkája volt vele... mire el tudta adni!"

Az egészben olyan értelmetlen, botcsinálta dialógusok vannak, hogy kínosan érzem magamat, hogy ilyennel akarnak szórakoztatni, ennyibe vesznek engem, így lövik be az értekemet.

Cillian Murphy pedig a maga aides-es, besüllyedt arcával, paráztató szemeivel pedig egyáltalán nem az a szerethető karakter, amivel én azonosulni tudnék. Igaz, ez személyes, vannak olyan színészek, akik nem tehetnek róla, de ha csak meglátom őket a képernyőn, már befeszülök tőlük. Rami Malek, Mads Mikkelsen, James McAvoy, és Cillian Murphy is ez a kategória nálam. Szegények, nem tehetnek róla, de egyszerűen feszélyez engem, ha csak látom őket bárhol.

Azután az olyan, erőltetett, kikényszerített jelenet, mint a szembe csöppenő vér... Ugyan már... A szövegírók mellett a forgatókönyvírók is szabin voltak?

A film pedig teljesen eseménytelenül, bármiféle történés nélkül halad több mint egy órán keresztül. Tényleg semmi nincs benne. Az első 70 perc annyira tartalom nélküli, jellegtelen, visszhangzóan üres, hogy írni sem lehet róla semmit, amivel bemutatnám, összefoglalnám. Azt hittem, ennyivel is lesz vége, utána rájöttem, hogy még csak a felénél jár...
(Pedig ha a katonai tábor megtalálása lett volna a Happy End, akkor ez csak egy gyenge, felejthető film lett volna, így viszont önmaga paródiája lett már a végére.)
Dolgom volt, ezért félbehagytam. És ha éppen nem hagytam volna úgy, fent a képernyőmön, és ebből kifolyólag mikor a pihenőben lévő gépemre rákkattintok, nem indult volna el magától a lejátszás az egérklikktől, sosem éreztem volna rá késztetést, hogy megnézzem a befejezését is.

Így viszont megnéztem. A film második fele még rosszabb... Hogy ebben a filmben a zombik tulajdonképpen csak az elhanyagolható, mellékes "díszlet" szerepét játsszák, és a katonák lesznek a főellenség. Valamint hogy a sima mezei biciklis futárból ekkora már egy félmeztelen, tetőkön mászkáló, itt eltűnő - amott felbukkanó, kocsival hangtalanul és lehetetlen gyorsasággal csapdát állító, tíz kiképzett katonát puszta kézzel leterítő egyszemélyes gyilkológép lesz, na az már tényleg erős nevetési ingert váltott ki belőlem.:D A fegyvert is, amit megszerez... Leszúr vele valakit, azután otthagyja. OTTHAGYJA! Beleállítva szuronnyal az egyik katonába. Csak úgy arrébb lép onnan. De miért...!?

Ritkán szoktam rossznak értékelni egy filmet. Még a délutáni időkitöltőseket is tudom élvezni, ha rászánom magam, mert épp nincs dolgom - függetlenül a témájától. Ez a film viszont tényleg, már számomra is a "rossz" kategóriába tartozik. Nem alkotás.
Még mielőtt megkapnám: értettem a film "mély eszmei mondanivalóját", igen. Hogy az ember milyen mocskos és aljas tud lenni ilyen helyzetben, utálnivalóbb, mint a rothadó, emberhúst evő zombik. Hogy szépen lassan felismerjük, ki az igazi szörnyeteg. Az ember maga. De ez önmagában kevés ahhoz, hogy jó film legyen, ha a körítés ilyen csapnivaló.

Ehhez képest szinte mindenhol etalonként hivatkoznak rá, mint a zombis filmek alfája és omegája. Én emiatt kezdtem bele.
Egyszerűen nem értem. Hogy lett ebből kultfilm?
4/10
sawyerx 2025 márc. 28. - 10:43:16 4/10
(195/203)
Szokásos klisék, annyi változással, hogy a fertőzöttek futnak. A képi világa kritikán aluli, a vége összecsapott.
4/10
1/10
Niki175 2024 dec. 10. - 23:46:35 1/10
(194/203)
Szörnyű. Imádom a zombis filmeket, ha azok jók. Hát ez nem az. Unalmas. Tényleg 1 csillag, nemcsak azért mert irreálisan magasra van pontozva.
1/10
adeept 2024 nov. 06. - 14:22:29 1/10
(193/203)
Hát szar. Eseménytelen dögunalom. Semmi csavar, semmi meglepetés, borzalmasan sivár forgatókönyv ... 0/10
10/10
KriszXD56 2024 nov. 03. - 08:01:12 10/10
(192/203)
A maga műfajában korszakalkotó. Az egyik első olyan film, ahol a zombikat veszélyesebbnek érzi a néző. Addig csak csoszogtak itt viszont már sprintelnek. Azt gondolom nem véletlen kúltfim. Egy jól kidolgozott alkotás jó szereplőgárdàval. Cillian Murphy hozza az azóta már tőle megszokott formáját.
5/10
gyereamozibabe 2024 júl. 02. - 09:24:55 5/10
(191/203)
Hatalmas csalódás. Anno (amikor moziban ment) nem véletlenül hagytam ki, de azóta időről-időre felbukkan a filmes cikkekben, hivatkozási alapnak. Miközben ez csak egy B kategóriás zombi film. A vége szinte már gagyi.
SPOILER: Az ütközés utáni képmegállításnál az ember várna valami csavart (hisz valamiért áll a kép).. de semmi extra. A sztori folytatódik. Pedig milyen jó lett volna, ha megint kómába esik a srác, és egy kórházban ébredve azt hiszi csak álom volt az egész. A katonai szál is erőltetett. Biztos a szex a legnagyobb gondjuk, miközben váltott műszakban kell védeniük a házat. A bicajfutár meg hirtelen rambó lesz. Vagy inkább ninja, aki rutinosan lopakodik az épület erkélyein. A film minősége a közepes és az ultragagyi között hullámzik. Nem tudott beszippantani, nem tudtam izgulni senkiért.
A filmnél csak a szinkron rosszabb: a végén valami HELIKOPTERRŐL beszél az eredeti hang... Igaz, nem angolul.. de ettől még lehet következtetni, hogy "küldjenek értük helikoptert". A magyar szinkronban ebből hogyan lett "nincs semmi jelentenivalóm?" .. Ez vajon a forgalmazó kérése volt? Tudnak róla az alkotók?
9/10
Ildikó Nóra 2024 febr. 10. - 10:37:54 9/10
(190/203)
A filmet érdemes megnézni, különösen annak, aki kedveli a zombie-s filmeket. Újranézve is tetszett, a főszereplőknek jól állt a szerep, a filmzene nagyon illett a filmhez. Gyorsan eltelt a 1,5 óra, tudtam volna még nézni.
7/10
Chucky420 2023 szept. 03. - 13:57:57 7/10
(189/203)
A zene nagyon jól viszi a filmet. Egy egyszerű sztori izgalmas jelenetekkel. Egy tökéletes 7/10
4/10
Pépont 2023 ápr. 18. - 01:49:25 4/10
(188/203)
Hallottam már a filmről és kíváncsi is voltam rá. Előzetesét nem láttam, így csak a történetét ismertem, pontosan nem tudtam, milyen hangulatú filmről lehet szó. Sajnos azoknak a táborát erősíteném, akik csalódottak. Nem mondanám, hogy rossz film, de az alacsony költségvetés és a gyenge színészi játékok rásütik a bélyegüket a filmre. Én valami ütősebbre számítottam. Voltak benne akciójelenetek, de mégis inkább mondanám valami éjfél utáni művészfilmnek az egészet, mintsem egy izgalmasabb akció-horrorfilmnek. Egyszer meg lehet nézni, de mély érzést nem hagy az emberben. Legalábbis bennem biztosan nem. 4/10
5/10
pihes 2022 máj. 23. - 14:34:38 5/10
(187/203)
5/10
8/10
Richard Kovács 2020 márc. 23. - 21:54:36 8/10
(186/203)
Ideje újra megnézni!
BlueTT 2018 nov. 02. - 23:59:31
(185/203)
Olcsó. És? Reális.
szookedorina 2018 aug. 19. - 15:29:44