Téma: 300

7/10
bujka 2008 febr. 01. - 00:15:25 7/10
(464/1244)
Szerintem a filmben néha tényleg túlzásba vitték a vért és a gyilkolást meg, hogy mi vagyunk a királyak.:D A filmnek igazi mondanivalója nincs is max kitartani a végsõkig aztán ennyi. A filmet aki megnézi, ha teheti angolul nézze mert úgy sokkal jobb.
10/7
6/10
Mákostonhal 2008 jan. 30. - 23:12:48 6/10
(463/1244)
Újságírónak készülsz? Fasza. Egyébként nem kell úgy venni, hogy teljes mértékben új ötleteim vannak, mert voltaképpen egyik táplálkozik a másikból. Inspiráció. De mindenbe próbálom belevinni azt, ami az agyamból jön, azt ami egyedi, ami csak én vagyok. Valahogy vizuálisan próbálok gondolkozni, és kiemelni az egyediségeket, megnyomni rajtuk a hangsújt. És arra is ügyelek, hogy legyen az az ötlet változatos. Sok sikert kívánok újságírói pályádhoz, és drukkolok, hogy összejöjjön!
(Ezutóbbi a gesztus is, bármennyire õszintén mondom neked, akkor is demagógnak, sõt elcsépeltnek hangzik, de tudd, hogy komolyan gondolom.) :)
zszoltan 2008 jan. 30. - 22:24:05
(462/1244)
OFFTOPIC
Talán nem értek hozzá, de én nem vitatnám el tõled a hivatkozott mondatod eredetiségét. Fõleg azok után nem, hogy hallottam olyan esetrõl, amikor a Világ két sarkában, egymással kapcsolatban nem álló tudósok, szinte egy idõben találták fel ugyanazt. Hogy is vitathatnánk el bármelyiküktõl a felfedezés dicsõségét? (Egyébként pedig amikor tanult ember 'feltalál' valamit, abban óhatatlanul benne van minden korábbi tanulmányának a hatása, mestereinek gondolatai/érzései/stílusai. Ami nem baj, csak tény.)
'Ben-Hur' gyakran emlegetett kocsiversenyével kapcsolatban az a véleményem, hogy kétszer láttam már életemben, és nem emlékszem rá egyáltalán. Ismerõseim szerint ez már a szenilitás jele... :)
Apropó idõs kor... Az adatlapototkat elnézve mégiscsak korábban születhettél (és így - feltételezhetõen - valóban több filmet láthattál 'felnõtt fejjel') Mákostonhalnál.

A '300'-at elõször kinéztem magamnak a képei miatt. De azóta annyi számomra visszatetszõ dolgot láttam/hallottam róla, hogy inkább mégis kihagyom.
6/10
Mákostonhal 2008 jan. 29. - 22:01:40 6/10
(461/1244)
Valóban így látod? Van benne logika, a mai filmek gyakran követik a megszokott sémákat, azonban szerintem errõl sem lehet egyöntetû véleményt alkotni, ha kissé jobban körülnézel a régebbi, de az új filmek között is, simán találsz olyat ami nem hatásvadász, vagy ha az, akkor mérsékelten, vagy jó indulatúan. Feltételezem, idõsebb korodhoz híven, láttál sok régebbi filmet is. Azzal volt bajom, hogy a filmnek nem jótékony a hatásvadászata, muszáj ott jönni nekünk a nagy elefántokkal, meg a látványosan kisportolt férfitestekkel, sok lassítással, míg más filmben, ahol a rendezõ tehetséges, elég egy közeli kép egy feszült hangulatú beszélgetéshez, és máris úgy érzem, hogy kezd összeszorulni a gyomrom. Hatásvadászat az, mikor valami látványossal, trendivel akarnak minket elcsábítani a film felé. Itt pontosan ez történt, azonban észre lehet venni, hogy a látvány mögött nem sok van. Nem minden film szól ugyanarról. Nekem naponta eszembe jut valami új, amibõl kreativitást nyerek, és jobban kidolgozva lehetne akár film terv is, az azonban tény, hogy nehéz újat mutatni. Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velem a véleményedet, az ilyen hozzászólásoktól el szoktam olvadni. Mégegyszer köszönöm, és üdvözöllek a monitor mögül.
6/10
Mákostonhal 2008 jan. 13. - 18:01:42 6/10
(460/1244)
Kedves Androcles!
Köszönöm az elismerõ szavakat, és az õszinte véleményt, én azonban nem polgárjogi harcos vagyok, csak egy fórumozó, aki igyekszik színvonalas kritikákkal körülölelni a véleményét. Egy barátom mondta egyszer, hogy a filmekben azt szereti, hogy nem olyanok, mint a valóság. Én is éppen ezért írok kritikákat a filmekrõl, és nem folyok bele politikailag korrekt, vagy inkorrekt megállapításokba. Amikrõl Ön beszél, inkább klisék, de meg tudom érteni az álláspontját. Van logika benne. Én azonban azért vagyok itt, hogy a filmekrõl, és azok mondanivalójáról írjak. Viszont tisztelet. Ja és nyugodtan tegezzen.
10/10
androcles 2008 jan. 12. - 22:32:44 10/10 Előzmény Mákostonhal
(459/1244)
Tisztelt Mákostonhal!
Az írásai többnyire nagyon színvonalasak, de véleményem szerint nem kell mindig, mindenrõl okosakat írni. Számomra inkább az a gyomorforgató, h. minden "ámerikai" filmben szerepel már néger meg kínai. A terrorista persze 99%-ban arab. Szerintem ez a hatásvadászat, megtévesztés és az emberek tudatos félrevezetése, csak kitalálták rá "a politikailag így korrekt" kifejezést. Persze a négerek a filmben orvosok, ügyvédek, rendõrfõnökök, a való életben pedig megrohadnak elevenen a külvárosban. Kérem, ha a rendezõi eszközöket, blikfangokat és színészi karaktereket elemzi, akkor a valódi gusztustalanságok megírását se mellõzze, mert ezek az igazi tudatmérgezõ, hatáskeltõ dolgok, nem a vér és a háborúság, amibõl napjainkban is van elég.
A fentiek ellenére minden tiszteletem az Öné, írásait továbbra is szívesen fogom olvasni.
Barbiee 2008 jan. 10. - 21:10:58
(458/1244)
Imádom ezt a filmet, annyira durva...
6/10
Mákostonhal 2008 jan. 10. - 20:28:40 6/10
(457/1244)
Ez a film bizonyos nézõpontból ügyesen leporolta az ókori kaland, történelmi és mitológiai kard-szandál filmek motívumait, és látványos, új tálalásban mutatta be a nézõknek. A látvány. Ez az egyetlen lényeges a filmben. A Sin city atmoszféra teremtõ vetített háttere itt is nagyon hatásosan mûködik. Olyan jól mûködik, hogy jóval több, mint az emberek fele nem fogja észre venni, hogy egy már ezerszer látott naív és bárgyú pátoszosságban és vérben tocsogós filmmel van dolgunk elcsépelt és demagóg mondanivalóval. Ha az ember nem a moziban ül, nincsen rohadt nagy plazma tv-je, és akkora hangfalai, mint a Mount Everest, a koncepció bizony kártya várként omlik össze. Az akció jelenetek nagyon jól vannak megkoreografálva, és látványosan vannak fényképezve, a trükkök is jók, de ezeken kívül a film nem sok jót tartogat, ráadásul a jobb érzésû nézõk könnyen gutaütést kaphatnak, amint meglátják az idóta fõszörnyeket, amiket csupán azért tettek a filmbe, hogy legyen mivel riogatni is egy csöppet. A film Frank Miller írásának köszönhetõen kap egy-két egész jó narrációt és itt érdemes keresni a mondanivalót, habár ezutóbbi semmi újat és végképp semmi változatosságot nem mutat, néhol hangulatos a Diliosz nevû karakter narrációja, sõt a szereplõ sem rossz, azonban egy idõ után idegesítõen ismétli önmagát hatásvadász történetmesélésével. Talán egyetlen meglepetés, hogy az akciómûfajtól, és a majdnem teljesen ismeretlen szereplõktõl eltekintve szinte mindenkinek elfogadható a játéka. Kivéve Rodrigo Santoro erõsen homokosnak tûnõ Xerxész karakterét, aki nagyon ripacs, bár valószínûleg ez inkább az attitûdbõl következik, mint a színészbõl, aki ha emlékeim nem csalnak, játszott már egész jól is más filmben. Gerard Butler üdítõen méltóságteljes, és kellõen keménykötésû is a spártai király, Leonidász szerepében, õ a legjobb a produkcióban, karaktere azonban neki is elég sztereotípikus. A rendezés, ahogy minden más, sematikus és hatásvadász. Azért vannak jó dolgok is a filmben, azonban elsõsorban a látvány viszi el azt a hátán, és teszi nézhetõvé ezt a véres és idealizált fürdõgatya-maratont. 57%
10/10
androcles 2008 jan. 10. - 08:53:28 10/10
(456/1244)
Styx! Nagy a baj, ha úgy gondolod, hogy a nagy eszmék már sz*rt se érnek, ezért tart itt ez az ország, bár abban teljesen igazat adok neked, hogy a mocskos mögöttes hatalom irányít mindent, és az lopja meg a testünket, lelkünket. Nem értek egyet továbbá abban, hogy 2500 éve sem hittek ezekben az eszmékben. Szerintem azok az emberek a maguk módján sokkal tisztábbak voltak minden durvaságuk ellenére, és tényleg hittek az eszméikben, mert pontosan ez a film mutatja be, hogy nem kényszerbõl áldozták fel az életüket érte. Mondhatják, hogy a film sok mindenben nem hiteles, de az, az egy biztos, hogy az alaptörténet igazi, és nem véletlenül maradt fenn a történetíróknál és az emberek ajkán. Ebben a filmben pont az volt a felemelõ, hogy talán egyszer a mi életünkben is lesz összefogás és gyõzelem... /de jó lenne megérni/
10/10
killercsaj 2008 jan. 10. - 00:19:56 10/10
(455/1244)
óóóóóóóó a kedvenc filmem! Szerencsére moziban néztem meg (tv-n nem annyira látványos), tulajdonképpen nem is én akartam, hanem a fiúk erõltették. De IMÁDTAM! A történet, a látvány, szerintem pont az ilyen digitális dolgok tették a történetet ilyen jóvá.
(Na persze nõként ugye megjegyezném, hogy a 300 gyönyörû testû férfi sem volt semmi látvány! :D)
A magyar szinkron szerintem is eléggé hervasztó... szerencsére a moziban feliratozva néztük. A fõszereplõ hangja pl. egészen hátborzongató eredeti nyelven. (This is Sparta!!!!! :)))
leopard26 2008 jan. 09. - 16:29:33 Előzmény styx___
(454/1244)
ki kellene rúgni végre az összes szinkronost a p*csába!Nem értenek ehez!egy ilyen filmet így elb*szni+transformers
styx___ 2008 jan. 02. - 12:20:08 Előzmény csabaaa
(453/1244)
ennyire sötétre, szürreálisra vett látványvilágnál egyáltalán nem zavar a digitális háttérmunka; valamiért a lassítások sem, szemben a mai többség követhetetlen gyors, túlspilázott zagyvaságától;
más szempontok már úgysem számítanak, a csak alibinek használt, fennköltnek vélt eszmék már 2500 éve is halottak voltak; ugyebár, csak a formák változnak, a mögöttes pedig Örökké létezni fog;

ezek elõnyére válnak a filmnek, legalább áthidalják azokat a korlátokat, amelyek úgyis kitöltik az emberi történelem évezredeit, a mi kis VérFolyamunkat, melybe a mostanig létezett 77-80 milliárd emberbõl 4-5 milliárd veszett oda az elit keveseinek üdvére;

ámen;

/// a végén, a stáblista stílusban kivételesen szépre sikeredett, nem érdemes kihagyni ///
10/10
csabaaa 2007 dec. 28. - 09:08:02 10/10
(452/1244)
Csak pár száraz tény: Trója(2004) bekerülés 175M- össz bevétel:481M
Gladiátor(2000) bekerülés 103M- össz bevétel: 456 M
300(2007) bekerülés 70M- össz bevétel: 456M (!)

Többen írták, hogy a rengeteg digitális látvány zavaró. Itt jegyezném meg, hogy pl. a Star Wars új részeiben egy széket sem építettek, hanem minden blue box technikával vettek fel. De a 2 "konkurens" történelmi eposz is bõvelekedik az utómunkában.

A "300"-ban a fõszereplõket elvitték egy táborba, ahol 8 héten keresztül heti 6 nap napi 10 óra edzés várt rájuk, hogy tényleg olyan izmosak legyenek. Magát a filmet 60 nap alatt vették fel egy kanadai raktárban. És utána jött a sok hónap utómunka.

A film megítélése izlés kérdése. Szerintem zseniális, de persze mindnekinek szíve joga, hogy mit lát - vagy éppenséggel mit nem - benne.
Asys 2007 dec. 26. - 18:44:29
(451/1244)
Azért,mert a háttér totál digitális volt;attól szerintem nyugodtan lehetett élvezni a filmet!Film,ma már trükkök nélkül nincs!A színészek játéka,a történet,a karakterek és a mondanivaló nem ,,számítógépes"!Remek film,úgy ahogy van!Aki fikázza,az maradjon a Ben Hur-nál!
Zitike 2007 dec. 26. - 16:59:22 Előzmény Vikke
(450/1244)
Pedig lehet, hogy a jövõben ehhez a képalkotáshoz kell majd hozzászoknunk, ha tetszik, ha nem. A mai tizenéveseknek már biztos megszokott az ilyesmi, talán csak mi fanyalgunk ezen, akik még a 20. században tanultunk meg filmeket befogadni. Minden esetre talán érdemes felkészülnünk arra, hogy a jövõben majd egyre többször találkozunk agyondigitalizált képi világgal. Pusztán emiatt nem utasítanék el egyetlen alkotást sem -- csak toleránsabban kell nézni, ennyi az egész.
Balt 2007 dec. 26. - 12:57:58
(449/1244)
Bár nem vártam sokat, a film azt is alulmúlja. :)
Lehet, hogy azért, mert nem tartozom a képregényeken és LOTR-on nevelkedett generácoókhoz...?
1/10
bentaylor 2007 dec. 25. - 18:51:29 1/10 Előzmény Brad
(448/1244)
Kedves Brad örülök neki h nevetségesnek tartod, legalább te jól szórakozol:) Szerintem az hiszed h filmet csak Amerikában készítenek ( na jó talán egy-két európai produkciót is láthattál pl. Taxi ) Ha megkérlek beavatsz abba, h miért jó a 300 címû lehengerlõen izgalamas és látványos történet, ami kb egy számítógépes demó szintjén mozog?
Vikke 2007 dec. 23. - 16:17:59
(447/1244)
Miközben néztem többször volt olyan érzásem, mintha egy számítógépes játék átvezetõjét nézném. Túl "számítógépesvolt". Egyépként tetszett, élvezhetõ volt.
7/10
Brad 2007 dec. 22. - 19:26:47 Előzmény bentaylor
(446/1244)
Giccs????? Nevetséges amit írsz, tényleg egy jó film
1/10
bentaylor 2007 dec. 16. - 14:03:30 1/10
(445/1244)
Hollywood-i giccs, a végtelenségig leegyszerûsített karakterekkel és történettel. Én nem hasonlítanám a Trójához, a Galdiátorhoz pedig végképp.