7/10
The Cortez jan. 08. 23:14:32 7/10
(6/6)
Charlie Kaufman filmjében filozofikus párkapcsolati drámaként indul a szó szerinti, ezzel együtt az átvitt értelemben vett utazás is. A főszereplőnő belső monológjai érdekesebbé teszik a néhol unalomba fulladó dumázást, a szülőkkel való kínos találkozás előtti feszkó-stressz, illetve az elejétől fogva a levegőben lévő, ügyesen építgetett baljós hangulat (igaz ott még csak enyhe dózisban adagolják) pedig izgalmasabbá varázsolja a cselekményt.
Ahogy megérkezünk a családi házba, nyomasztó, sejtelmes, kissé horrorisztikus, de mindenképpen brutálisan erős atmoszférájú, szürreális agymenés veszi kezdetét olyan valóban álomszerű, rohadtul elborult snittekkel, ötletekkel, pillanatokkal turbózva, melyektől David Lynch leszopta volna a saját farkát örömében. A várva várt ősökhöz kellemetlen, zavarba ejtő helyzetek kötődnek. A rejtélyes sztori többször szétesik, ráadásul meglehetősen furcsán váltakoznak benne az idősíkok. A kirakóst amúgy össze lehet rakni a rengeteg elszórt easter egg, elejtett szó/mondat meg történeti elem alapján. A utolsó harmad mindenre rátesz legalább 6 lapáttal, mert a finálé groteszk, bizarr, tripszerű, túltolt, mégis színpadias agyterrorba megy át.
A 2 főkarakter dialógusai intellektuálisak, elemzőek, filozofálóak, pszichologizálóak, ráadásul tele vannak szórva magaskulturális + popkulturális utalásokkal. Hallhatunk egy létező filmkritikát, emellett láthatunk fiktív filmrészleteket (köztük egy kitalált Zemeckis-mozi befejezését). A színészi játék lenyűgöző, bár nagy ritkán szinte mindenkinek sikerül kicsit égetnie magát. Az alkotás egyetlen bűne: a beleerőltetett femnáci duzzogás. A pszichológiai dráma, egyben misztikus thriller, egyben road movie művészi fényképezéssel, látványos kameramozgásokkal, továbbá télies feelinggel operál, mivel kiemelten fontos szerepet játszik a hav és a hószakadás, tehát havas időben nézzétek!
10/10
Blattida 2025 dec. 11. - 17:36:29 10/10
(5/6)
Kaufman filmjeit azok az emberek szeretik, akik kedvelik a elgondolkodtató és nagyon nem megszokott filmeket, akiket megérintenek a naturális, asszociatív érzelmek, érzések és gondolatok, akik kedvelik az abszurdot és a nem lineàris történetmesélést, plusz Lynch világa sem áll távol tőlük. Nekem ez egy nagyon jó film az emberi életről, a kapcsolatokról és voltaképpen a magányról, ami mindannyiunk számára ismert és megtapasztalt érzés.
3/10
Ildikó Nóra 2025 okt. 05. - 15:55:03 3/10
(4/6)
Leírás alapján más, sokkal jobb filmre számítottam, a színészi alakítások tetszettek.
Sz13 2024 aug. 14. - 22:28:49
(3/6)
Ezt majd segítsen már valaki értelmezni! A hangulata nagyon átjött, a sztori maga kevésbé, igaz nem tudtam egyben megnézni.
4/10
hgerkicsig 2024 jan. 20. - 02:10:06 4/10
(2/6)
Mintha a Belovedot keresztezték volna a Patersonnal és egy Csehov drámával.
Pimpedly 2023 dec. 19. - 22:09:02
(1/6)
Egy évvel ezelőtt olvastam a könyvet. Azt értettem.