Téma: A besúgó

offtopic
guess.who 2022 ápr. 23. - 08:26:23 Előzmény Anna Dé
(93/433)
Hát... nem értek egyet semmiben. Ugye alapvetően mindig ott feszül az az ellentmondás (ami szerintem tönkre is vágja az egészet), hogy a készítők eltévesztették az évszámot: ha mondjuk '59-be helyezték volna a sztorit, hihetőbb lenne a "kikezdik a családját" rész, meg az, hogy Thuróczy összeveri a hülyegyereket és terrorizálja... A nyolcvanas évek közepére azért már sokkal erőtlenebb volt az állampárt (Kádár is meszesedett erősen), nem volt már rémuralom, és a bomlásuk is nagyon megindult, még ha nem is voltak a felszínen is jól látható jelei.
Szóval a környezetet, a figurák kinézetét szerintem elég jól sikerült megrajzolni (külön kiemelendő Demeterék háza: szinte hihetetlen, hogy sikerült egy olyat találni, amelyik 35 év múltán is pont úgy néz ki, mint a '80-as évek közepén és a nagyon kevés és nagyon szűkre szabott nagytotálba sem lóg bele egyetlen műholdvevő, modern vakolat, garázs, tetőfedés vagy trapézlemezes előtető sem), de a karakterek motivációja, a tetteik oka és a gondolatviláguk nem éppen korhű szerintem.

Az a horgos erőszak meg tényleg értelmetlen volt: fölöslegesen felhívta magára a figyelmet, főleg azzal, ahogy utána kisétált a rendőrségről, sőt: haza is vitette magát nénós autóval, mint valami párttitkár...
(Ami nem világos: miért kellett kék villogót használnia a rendőröknek a világvégén, és miért kellett KÉT járőrautóval hazaszállítaniuk a két gyereket, mikor az első kocsi hátsó ülésén ültek mindketten?!)

Továbbra sem tudom ezt a srácot pozitív szereplőnek tekinteni: intéz ugyan gyógyszert (de azt sem ő, hanem a kollégiumi szobatársa, ő csak elfogadja!), de kiakad, hogy nem hozsannázik neki a család emiatt; előre megfontolt szándékkal odavisz egy horgot a bulizó fiatalokhoz és megtámadja őket pusztán azért, mert ő már fontos embernek gondolja magát ócska kis besúgóként, aki a helyi rendőröknek is parancsolgathat. Ez tipikusan az a sztori, amikor a csekélyebb emberek hatalomhoz jutnak és nem élni, csak visszaélni tudnak vele...
No és ugye ott van még az is, hogy szorgalmasan jelent, fotóz, adatot gyűjt, mint jó besúgó - EZT nem fogja tudni kimagyarázni a koleszos haverjai és a családja előtt. Értem én, hogy ő szólt Száváéknak, hogy szórják ki a szórólapot az ablakon, mert jönnek a rendőrök; hogy ő ötölte ki, hogy hívják meg a KISZ-t is a dzsemborira - de azért ne feledjük: mindezt önös érdekből tette, nem jócselekedként, hanem pontosan azért, hogy bevágódjon Szávánál és így az rábízza a titkait, amelyeket aztán lelkesen jelenthet Thuróczynak... Szóval összességében továbbra is alapvetően negatív figura számomra.
offtopic
guess.who 2022 ápr. 23. - 08:01:58 Előzmény Anna Dé
(92/433)
Nem olyan szörnyű csaj Hermányi Mariann, csak profilból erős az orra. De amúgy nagyon csinos, és ha nem sminkelnének ekkora karikákat a szeme köré, nem is lenne ijesztő. :) Mondjuk nyilván egy (rendesen sminkelt és mosolygós) Szász Júlia mellett azért nehéz labdába rúgni.
6/10
janderka 2022 ápr. 23. - 00:57:46 6/10 Előzmény Anna Dé
(91/433)
Vagy mert eddig csak a külsőségekkel foglalkoztam, vagy mert ma nyitottabb voltam a sztorira, de a mai részt egészen jónak éreztem. Volt egy kis társadalomkritika, egy kis romantika, egy kis krimijelleg, és némi revansalapú vagánykodás is.

Persze a városból ma se láthattunk semmit, és az Astoria belsőt is gond nélkül válthatta Kispest külső. De hát ez valszeg már így marad.


10/10
Anna Dé 2022 ápr. 23. - 00:51:17 10/10 Előzmény guess.who
(90/433)
Szerintem Demeter haza is játszik, meg a túlpartra is. Nem a gyógyszer miatt jelent, hanem hogy a családját ne kezdjék ki, ha nem teszi. Két tűz közé szorult, a frontvonalra. Szerencsétlen. Hogy fog ebből kijönni jól? Kiváncsi vagyok. Jó kis sztori ez. De az plane tetszett, amikor belevágta a fasziba a horgot. Na, ott jött ki a felgyülemlett feszültség. Nincs egyszerű helyzetben az biztos. Kb, úgy fog járni mint Nemecsek, a Pal utcaból. Én már sajnalom előre. :(
6/10
janderka 2022 ápr. 23. - 00:49:19 6/10 Előzmény Blindmouse
(89/433)
Persze.
10/10
Anna Dé 2022 ápr. 23. - 00:30:52 10/10
(88/433)
Oh, ez a Száva. Lecserélte a jó nőjét egy bányarémre. Mondjuk ő se egy nagy durranás, na de akkor is. Ha atmegy ilyen romantikus maszlagba ez is, akkor én nem nézem. Hány pontot is adtam rá ket normalis resszel ezelőtt? Most úgy szívem szerint levonnék kettőt. :D
Blindmouse 2022 ápr. 22. - 22:48:40 Előzmény janderka
(87/433)
Mondjuk az eleje tuti nem Pesten játszódik, különben nem vonatozott volna Bp-re. :)
offtopic
guess.who 2022 ápr. 22. - 22:28:07 Előzmény janderka
(86/433)
Szerintem egyébként is irtó kevés volt belőle. Zöldségeseknek talán? :) Aroból mintha több lett volna.
offtopic
guess.who 2022 ápr. 22. - 22:27:01
(85/433)
Hát ez mostanra nagyon szétesett. A mindeddig feltűnően félénk hülyegyerek a szégyenletes besúgóskodástól olyan bátor lesz, hogy teljesen értelmetlen agresszióra ragadtatja magát és még parancsolgat is a rendőröknek, büszkélkedve vele, hogy ő ügynök (holott a konspiráció lényege éppen az, hogy erről nem beszél)... Érthetetlen módon eddig sem sikerült szimpatikusra megírni a címszereplő figuráját (és megokolni normálisan, hogy miért is teszi azt, amit - legalábbis ez a gyógyszeres szál nagyon gyenge, hiszen a seftes haver mindenféle besúgás nélkül is szállítja neki ingyen a gyógyszert), de ez a húzás végképp gyűlöletessé tette. No és ráadásul Thuróczy eddig is kapott eleget már azért, mert az általa beszervezett besúgó nem hozta az elvártat (és ezért pont össze is verette az előző nap), nincs arra szüksége, hogy holmi talpas rendőröknek is magyarázkodnia kelljen egy titkos ügy miatt.

Bár a rész vége alapján valószínű, hogy éppen erre fut ki az utolsó három rész, ti. hogy az érthetetlen pökhendisége miatt fog óriásit bukni Demeter. Aztán meg jön a hepiend és mondjuk bevallja, hogy ő valójában belülről bomlasztotta a rendszert, úgyhogy Szász Júlia sírva a karjaiba omlik (és neki is szül a konyhában gyorsan egy gyereket ebédfőzés közben, nem csak a göndörkéjének), Luca is ott akarja hagyni a fürdőköpenyes zsenijét érte - de végül jön csattanóként Thuróczy lánya, Abigél is, akivel boldogan élnek ügynökként, amíg meg nem halnak, és ennek az állambiztonság és a papa is nagyon örülhet majd. Mert hát ugye arra még pár évet várni kell, hogy a szereplők felett összeomoljon a rendszer.
razor77 2022 ápr. 22. - 22:05:59
(84/433)

"Kurva anyád Demeter"


Blindmouse 2022 ápr. 22. - 20:54:20
(83/433)
Na jó az nem járja hogy csak pofázok róla, úgyhogy bontottam egy sajtostallért, és megnéztem az első részt.
Kicsit erőltetve van az ember szeme elé téve egy csomó korabeli tereptárgy, de alapvetően egész jól dolgoztak a kellékesek, nem feltűnő az sem hogy minden autó makulátlan.. lehet a letöltött file minősége volt "rosszabb" de nem is volt túl steril, mondhatni a kép világ abszolúte stimmel, meg a hangulat is.. ami kicsit erősnek tűnik, az az hogy 1985-ben ilyen szintű konspirált besúgórendszer lett volna? Oké, akkor én még gyerek voltam, de ez mégse kelet berlin volt már akkor sem.. Részemről simán jöhet a 2. rész.. :)
A főszereplő karakterek irritálnak viszont valamiért. Oké, nem szerethettünk akkoriban sem mindenkit.. :)
6/10
offtopic
janderka 2022 ápr. 21. - 19:36:39 6/10 Előzmény guess.who
(82/433)
Aro is játszott? Én a kezdő epizód Dacia pic up-ján csodálkoztam kicsit. Pesten akkortájt nem volt jellemző.
offtopic
guess.who 2022 ápr. 21. - 16:54:19 Előzmény janderka
(81/433)
Tudtam, hogy kidumálod... :)
Akkor maradjunk annál a verziónál, hogy ez kűfődi gyóccer vót, azért nem volt benne magyar harmonika. :)

De tényleg: Aro volt már akkoriban? Én olyan '88 körül emlékszem egy ismerősére (gyönyörű meggypiros színű úgynevezett terepjáró volt :D), akkor már biztosan volt, de ha jól rémlik, abban az időben már szét volt rohadva a fele, szóval biztosan korábbi évjárat lehetett.
Ja, 968-as Zaporozsecet sem láttunk még szerintem, pedig akkor még kellett volna lennie jó pár lefutott darabnak. És pont '87-ben váltották le a csodálatos Tavriákkal, amiken (ha jól rémlik) három csavar fogta a felniket, mindenféle szabványt vagy logikát áthágva, talán az Autó-Motorban volt is ezzel kapcsolatban valami szentségelés. :)
6/10
offtopic
janderka 2022 ápr. 21. - 09:07:32 6/10
(80/433)
Hát nemtom, mindenesetre nálunk tele volt velük nagyapámek gyógyszeresfiókja. És ő '84-ben halt meg.
9/10
offtopic
luci87 2022 ápr. 21. - 08:46:19 9/10 Előzmény guess.who
(79/433)
Igen,a vattacsomo volt tobbnyire..Vattat amugy is hasznaltak a nok, akkor meg a betet nem volt elterjedt..
offtopic
guess.who 2022 ápr. 21. - 08:28:14 Előzmény janderka
(78/433)
Ja, különben szerintem a '80-as évek közepén még nem is volt annyira általános a műanyag harmonika, sokkal inkább vattacsomót használtak a gyógyszeres üvegeknél.
offtopic
guess.who 2022 ápr. 21. - 08:26:16 Előzmény Demonlaci
(77/433)
Nem látni jól a csillag sarkainak számát (legalábbis az első rész vonatkozó jelenetében csak alig pár képkocka), de a váll-lap szerintem a régi stílusú (egyenes sáv és csillag van a gumibotos rendőrén)
offtopic
guess.who 2022 ápr. 21. - 08:23:18 Előzmény janderka
(76/433)
Az a harmonika valószínűleg azért hiányzott az üvegből, mert külföldi gyógyszer volt. Legalábbis a korábbi sztorimagyarázat szerint azzal tartják sakkban a besúgóékat, hogy az öccse gyógyszerei csak külföldről (=Nyugatról) szerezhetőek be, és ha a Párt (vagy az illetékes főatyaúristen Thuróczy figurájával egyeztetve) nem engedélyezi, akkor nem kap a család egy szemet sem. Ezért sírta el a bánatát Máténak, aki nyugati cuccokkal seftel, és ezért ígérte meg neki Máté, hogy elintézi a bogyókat...
(Egyébként a két dolog -az ígéret és az átadás- között nem volt ezzel kapcsolatos jelenet, furcsálltam is, hogy Máté annyira jóeszű gyerek, hogy első hallásra megjegyzi a faramuci nevű gyógyszert sok egyéb információ mellett.)
Demonlaci 2022 ápr. 20. - 21:19:44 Előzmény janderka
(75/433)
Nem derül ki hogy szerezte meg. Ja a harmonika.
6/10
janderka 2022 ápr. 20. - 21:15:24 6/10 Előzmény Demonlaci
(74/433)
Szerintem is. (Annak ellenére, hogy az eddigiek alapján ez a Máté kölyök a legszerethetőbb figura a placcon.)

Jut eszembe, azt mutatták, hogy hiygan szerezte meg a gyógyszert Gerinek? Mert én már csak azt láttam, amikor egy üvegtégelyben odaadta neki. (Az egyébként korhű volt - bár hiányzott nekem belőle az a mini műanyag harmonika, ami gyárilag kitöltötte a tető és a bogyók közti légrést. Kisgyerekként imédtam összenyomkodni.)