Téma: A biciklista

Tenebra Mors 2010 okt. 29. - 13:17:49
(1/1)
"Nasim gondol egyet, biciklire ül és "felülteti" az ostoba kis falu nagy pénzembereit is. Feladja a leckét, ígéri, hogy egy héten át, a falu fõterén körbe-körbe karikáz"

Hát ez nem igazán így van... Nasim nagyon is passzív, dehogy ültet fel senkit, s nem adja fel senkinek a leckét. Belesodródik ebbe az egészbe, szinte lecsapnak rá egykori hírneve miatt. S az egész film arról szól, hogy szinte önkéntelenül megy a biciklivel. (SPOILER: A vége felé már tényleg nem ura ennek, csupán ösztönösen hajtja a biciklit, szellemben már nem ebben a dimenzióban jár. SPOILER).

Amúgy rendkívül megrázó, nagy hatású film. Igen szemléletes képet mutat az ottani viszonylatok merevségérõl, és az emberek kiszolgáltatottságáról.
Mindehhez pedig párosul a rendkívül impozáns stílus, melybe beletartozik a drámai zene is. Ezek a mesés keleties dallamok kombinálva a kegyetlen képekkel iszonyatosan erõs hatást érnek el. Továbbá a valóságábrázolás is tökéletes: valahogy így kell, lehet megragadni a való világ kaotikusságát. Képek özönlenek, ide-oda vág a rendezõ, mintha csak mi kapkodnánk a fejünket. Persze láttam már más, nyugati filmben is ilyet, de mégis erre azt mondtam nézés közben, hogy zseniális.

Szóval mind formailag, mind tartalmilag izgalmas, s szerintem késõ-modern filmhez képest igen jól követhetõ alkotás.