Téma: A cég

7/10
The Cortez máj. 14. 01:42:35 7/10
(87/87)
Tipikusan 90-es céges- egyben ügyvédes thriller. A jó rendezésnek, a viszonylag lendületes történetvezetésnek, a kiváló színészi alakításoknak (kivéve Cruise-t, aki igencsak felemásan teljesít a főszerepben), illetve a jogi szakzsargonnal telepakolt, ám érdekes dialógusoknak köszönhetően remek a film sodrása, és az is lenyűgöző, ahogy az egyszerű sztoriból átmegyünk paranoid thrillerbe.
Ahogy haladunk előre a cselekményben, úgy gyűlik egyre jobban a szar a senkiben sem bízható főhős feje felett, ennek ellenére nem sikerül végig tartani a feszültséget, köszönhetően a romantikus szálaknak, a házassági drámának, na meg Tripplehorn legtöbb jelenetének. Mellékkarakterek terén faszán el lett látva az alkotás, itt van többek közt Gene Hackman, Ed Harris, Gary Busey, de még Jigsaw is valamiféle röhejes hajszerkezettel.
A finálé leginkább üldözésből, rohangálásból áll, s ki gondolta volna: Cruise őrült módjára futkározik benne. A főcímzenének számító jazzes téma egyáltalán nem illik a mozi hangulatához.
6/10
cinemad 2024 okt. 13. - 00:15:12 6/10
(86/87)
Nekem ez a maga idején kimaradt, így nincs meg a nosztalgikus elnézés irányába. Szeretem a jogi krimiket, ez a film is Grisham emblematikus könyvéből készült, aki ennek a műfajnak a nagymestere. A '90-es években sorra dolgozták fel a könyveit. Ugyanebben az évben (1993-ban) jelent meg például a Pelikán ügyirat is, ami továbbra is közelebb áll hozzám. Visszatérve, itt is ikonikus színészek kaptak megbízást. A film története kifejezetten jó. Még ma is, pedig azóta sokszor láttuk már a karrierista ifjú jogász történetét. Például Az ördög ügyvédje is totál ugyanez a sztori, csak ott rátettek egy lapáttal, hogy még "ördögibb" legyen az a cég. Ezzel az a bajom, hogy sok jelenet el van viccelve és nagyon bárgyúak a karakterek. Busey egy vicc. Hackmant se lehet hova tenni, elmarad a jól ismert igazán "negatív" karaktere. Az ifjú John Kramer megjelenése húha. Ed Harris borzasztóan néz ki. Nekem nincs bajom Cruise-zal, már itt is jól hozza a tenyérbemászó aranyifjút, akinek a vigyorától mindenkinek kinyílik a bicska a zsebében. Viszont a film elején előadott cigánykerekezős, szaltózós jelenete az a tipikus "arcodat a kezedbe temetős" momentum, ami felett biztos vagyok, hogy csak a rajongók képesek elsiklani... Teljesen oké a film még így is, de nem érzem, hogy feltenném a polcra. Maradok a Pelikán ügyiratnál, vagy ha az összes Grisham adaptációt nézem, továbbra is a "Ha ölni kell" viszi a prímet, vagy az újabb hullámos kevésbé ismert "Az ítélet eladó" is jobban tetszik.
biffco 2024 szept. 23. - 20:53:29 Előzmény elizabeth64
(85/87)
most is akkor adják:D 3sz6or is egymnás után:D
10/10
elizabeth64 2024 júl. 18. - 06:18:13 10/10
(84/87)
Hogy adhatĵák mimdíg késő éjjel/hajnali 3h-kor?
8/10
rotaklammer 2023 aug. 21. - 19:02:17 8/10
(83/87)
Inkább krimi, mint thriller.
A végét összecsapták. De izgi
10/10
gilmour 2021 júl. 05. - 15:32:52 10/10
(82/87)
Az egyik nagy kedvencem ez a film, bármikor meg tudom nézni. 10/10
9/10
Midnight67 2020 márc. 28. - 16:46:05 9/10
(81/87)
Tom Cruise-t lehet szeretni vagy utálni, de ez a film ott van a topon. Gene Hackman meg egyszerűen mindig, minden filmjében jó. Szuper alkotás.
9/10
csicso82 2020 jan. 25. - 20:32:11 9/10 Előzmény antibond
(80/87)
Egyetértek, évente párszor mindig megnézem, én még kiemelném a ZENÉT - Dave Grusin - kicsit jazz-es ami sokat emel a hangulaton. Gene Hackman kb. egyedül elvinné a hátán a filmet, és persze Tom aki mint mindig igazi PROFI.
Már az első képkockák is zseniálisak az evezősökkel és persze a zongoraszóló.
antibond 2019 szept. 03. - 09:06:34
(79/87)
Már öt év telt el az első bejegyzésem óta, de most is csak annyit írok: megunhatatlan.
Még a mellékszereplők is parádésan játszanak, a történet filmre vitele pedig abszolút hibátlan.
Gyanítom, ez a Sydney Pollack tud valamit...
9/10
DireStraits 2018 jún. 26. - 23:10:24 9/10
(78/87)
Nagyon jó kis film.
szookedorina 2018 márc. 30. - 13:07:51
(77/87)
Sydney Pollack orosz bevándorlók gyermeke.
9/10
beldonbp 2017 júl. 23. - 21:18:56 9/10
(76/87)
Jól sikerült adaptációja a könyvnek, ami viszonylag ritka, Tom Cruise pedig nagyon jó színész, szcientológia ide vagy oda. De érdekes módon szerintem is inkább a régebbi filmjeibõl derül ez ki.
TIS XIRSE 2017 febr. 26. - 15:25:25
(75/87)
Kissé ironikusnak találom a film témáját, tekintve, hogy Tom Cruise a valóságban is egy igen sötét ügyleteket vivõ \"cég\" ügyvédje lett - csak éppen az nem egy maffia, hanem egy egyház...
tortura 2014 okt. 18. - 18:00:10 Előzmény antibond
(74/87)
Nálam abszolút ez a filmje vezeti a listát (Egy becsületbeli ügy). Meg a Top Gun. De ez is nagyon jó film. Meg az Esõember is. De csak a régi filmjeit kedvelem. Az újakkal nem tudok mit kezdeni.
k11zoltan 2014 szept. 06. - 18:25:20
(73/87)
Nem volt rossz. Kajmán. :)
antibond 2014 aug. 25. - 19:33:49
(72/87)
Az egyik nagy kedvenc, hibátlan, akárhányszor nézhetõ. Kifejezetten nem kedvelem Tomot, ám kétségtelen, hogy senki mással nem lenne ilyen jó ez a film, s ez igaz a legtöbbre, amiben játszik. (Mondjuk, szamurájnak mókás volt a szálfa termetével. Rendben, nem tehet róla, hogy nem egy Steven Seagal alkat, csak akkor ilyen szerepre mást kell felkérni.)
Hogy csak egy jó példát is említsek: "Egy becsületbeli ügy". Gyanítom, alig kell színészkednie; egyszerûen adja önmagát...
8/10
pcujsag 2013 máj. 13. - 22:47:17 8/10
(71/87)
ez így van ám a való életbe is. összevissza sikkasztanak, meg csalnak a maffiák meg a cégek.
stanmore 2013 máj. 13. - 22:16:21 Előzmény James Uram Benson Madame
(70/87)
Má hogy érted a párhuzamot? Mert szerintem azért nem említette senki ,mert a párhuzam nagyon eröltetett,és különben is uncsi a bulvár hírek örökké való rágcsálása egy egy híresség kapcsán.
James Uram Benson Madame 2012 jún. 07. - 09:43:29
(69/87)
SPOILER
Érdekes párhuzamokat lehet vonni a szcientológia egyházzal - ezt eddig nem említette senki. Vajon Cruise ilyenkor kettõs mércét alkalmaz vagy a film készítésekor még nem volt behálózva?

Azzal együtt, hogy a mai nézõ már nem szarja össze magát a félelemtõl, kellõen feszült és pörgõs a film. Mondjuk az alapszitu eléggé életszerûtlennek tûnt elsõre, aztán rájöttem, hogy ismerek ilyen önmaguktól elszállt frissdiplomás jogászokat akik azt hiszik, õk szarták a spanyolviaszt és hasonló ajánlatokra várnak, mint amilyeneket Deere kap zsinórban. Az persze eszébe sem jut, hogy esetleg lenyomozza a céget, utánakérdezzen stb., hanem rögtön beszopja a Mercedes, csilivili ház mézesmadzagot. Nemhogy elmenne egy komoly céghez normális karriert építeni.

Hackman, Busey meg a többi remek színész teljesen oké, de azért Jigsaw alakítása is feledhetetlen albínóként (az a pulóver a zsarolásos jelenetben priceless!) :)))
debut27 2012 máj. 28. - 17:12:51
(68/87)
Nagyon izgalmas film hátborzongató zenével.(zongora)Inkább kriminek mondanám mint akcióthrillernek.Elejétõl a végéig nagyon izgalmas.Színészek nagyon jók,egytõl egyig mindenki,és a szinkront is nagyon eltalálták.Ebbõl a cégbõl nem lehet kiszállni, a filmet meg nem lehet megunni többször nézhetõ.:DDD