10/10
far vik 2013 máj. 09. - 23:11:49 10/10
(70/90)
Megunhatatlan, csodálatos darab, vetekszik a legkiválóbb görög sorstragédiákkal. Mikszáth fantasztikus író volt, és a regénybõl csodálatos, soha meg nem kopó mûvet készítettek a film alkotói, közremûködõi. Szinte mindig viszi a pálmát az aktuálisan nézhetõ legjobb napi film versenyben, ha épp mûsoron van.
orgyen 2013 máj. 09. - 17:51:55
(69/90)
Pécsi Sándor abból is látszik hogy milyen kiváló színész hogy:
- a maximumot tudta nyújtani fiatalon és idõsebb korában is,
- emlékezetes volt vígjátéki ("Fekete város", "Tenner John házassága", "Liliomfi") és drámai szerepekben ("Pillantás a hídról", "Ármány és szerelem") egyaránt.

A filmet nézve feltûnõ hogy mennyi kiváló színészünk volt akkoriban. Ebben a stáblistában a leggyengébb Nagy Gábor, aki viszont torony magasan veri a mostani stohlbuci szintû színészecskéket. Hát Hölgyeim és Uraim, ekkorát esett a magyar színjátszás és vele együtt minden más terület színvonala is kis hazánkban.
Lehet nosztalgiázni de nem érdemes, mert egyrészt a jövõbe kell nézni, másrészt sajnos (ahogy a nyugati országok tendenciáit látjuk) még koránt sem vagyunk a lejtõ alján. Arra meg végképp semmi garancia hogy belátható idõn belül elindulunk felfelé.
Szomorú hogy az érettségin SZÖVEGÉRTÉST vizsgálják mint teljesítményt. Hát már itt tartunk? Régebben ezt az általános iskola 1-2. osztályában elértük, az írás-olvasás tanulással egy idõben. Akinek a szövegértéssel problémái lehetnek attól hogyan várhatjuk el hogy bármilyen tárgyat megtanuljon? Valószínûleg sehogy.
Így már érthetõ hogy egyik kedves hozzászólónk miért írta hogy "a magyar közoktatás történetében soha nem volt példa arra, hogy a Toldit vagy a János vitézt teljes terjedelmében kellett volna tudni - ez amúgy is RITKA SZELLEMI KÉPESSÉGEKET tételezett volna fel a tanulókról". A valóságban csak olvasni kellene tudni, mert akinek nem okoz nehézséget az olvasott szöveg megértése az bármilyen verset könnyûszerrel megtanul. EZ nem kíván olyan értelmi szintet mint a matematika, fizika, kémia, biológia, ábrázoló geometria vagy a földrajz elsajátítása, amelyeket meg is kell érteni, NEM a szövegértés szintjén.
Sorozatfüggõ 2013 máj. 09. - 15:50:47
(68/90)
Anno amikor véget ért a sorozat, a fél ország nem akarta elhinni, hogy így ért véget. Valami mûsorban Nagy Gábor személyesen olvasta fel a regény végét: "Vizet, vizet, a fõbíró úr elájult!" Az egész osztály rohant a könyvtárba, hogy elolvassuk a történetet. Nagyon jó volt, de Venczel Verát, Bessenyeit, Pécsi Sándort nem lehet felülmúlni.
orgyen 2013 máj. 09. - 02:42:36 Előzmény oncogito
(67/90)
"Mindegy, ki milyen "oldallal" szimpatizál, mindenki teszi a maga dolgát.
Ez az, amit ma elvesztettünk, a tisztességet, az emberséget, a hivatástudatot - maradt a piszkos politika, ami mindent beszennyez. A mûvészetet is."

Igen, valóban EZ amit elvesztettünk, illetve számûztek az életünkbõl!
Maradt a dilettantizmus a demagógia és a középszerûség, ahogy Madách a Tragédiában találóan írta.
Vinogradov 2013 ápr. 04. - 11:55:30 Előzmény napraforgó
(66/90)
Törölt felhasználónk fantáziája kissé élénknek tûnik - történészként mondhatom, hogy aki valóban korabeli forrásokat tanulmányozott át, másképp írna, más fejleményekrõl számolna be, s az sem valószínû, hogy azok ilyen intimus ügyekrõl tudósítanának.

Egyébként pedig, hogy végképp eloszlassam a kétségeket:

"A történeti regényrõl, a történeti hitelesség kérdésérõl ebben a mûvében is ugyanazokat az elveket vallotta Mikszáth, mint egykor. Szabadon bánt az elõtérrel (alakok, cselekmény), csak a háttér hitelességére ügyelt. Görgey István írásában (A Görgey nemzetség története) bukkant rá a mû témájára. Görgey István szerint – állítólag – a 16. századra tehetõ Görgey Pál és Lõcse konfliktusa, Mikszáth azonban a kuruc korba helyezte át a bizonytalan hitelességû anekdotai magot. Vonzotta a Thököly- és Rákóczi-szabadságharc, képzelete itt találta meg a "nagy kort", ezért festette oda, háttérként, a romantikus színezetû, esetszerû konfliktus köré. Elõtanulmányok nélkül kezdte az írást; forrásmunkákat csak akkor keresett, amikor a fõ összeütközéshez kanyarodott el a mese. A Szepességgel foglalkozó városmonográfiákat tanulmányozta ekkor, s hatottak rá a történetírás "függetlenségi irányzatának" képviselõi is, például Takáts Sándor." - írja a "spenót".

A figurák, az események tehát csak részben - úgymond - "hitelesek". Tulajdonképpen nagyrészt fiktív tényezõkrõl van szó.

De, mivel rendkívüli tehetségû író munkáját emlegetjük, elmondhatjuk, hogy bizonyos értelemben sokkal hitelesebb "A fekete város", mint maguk az események (!), hiszen Mikszáth egyetemes erejû, örök jelképpé emelte karaktereit, amelyek túlnövik korok, korszakok határait, legyõzik az idõ távolságát.

Brilliáns történeti jellemképeket, figurákat, magatartásformákat ragad meg. A kortárs háttér felrajzolásában pedig meglehetõsen aprólékos. S bár ún. elõtanulmányokat valóban nem végzett a regény megírása elõtt, a Felvidéknek jobb ismerõje volt bárkinél - így talán nem is szorult rá efféle kutatómunkára.

Az ilyesmit bizony komoly szándék, kivételes tehetség, páratlan képesség és jól alkalmazott intuició is pótolni tudja!

Erre - is - jók az igazi mûalkotások!
9/10
napraforgó 2012 jún. 24. - 04:06:27 9/10
(65/90)
Ez Te tényleg levéltári anyagokból kutattad ki? Vagy csak úgy kitaláltad a "hiányzó" befejezést?

Az a kolostorbavonulás mindenesetre sántít, mert Rozali protestáns volt, azt hiszem luteránus, azoknál nincsenek apácák. Meg azt hiszem a cselédségre - akik szerintem jórészt kitalált személyek lehettek - vonatkozó "adatok" sem feltétlenül igazak.
10/10
far vik 2012 jún. 23. - 23:04:10 10/10
(64/90)
Nagyon köszönjük! Nagyjából erre számítottam...
10/10
far vik 2012 jún. 14. - 21:23:39 10/10
(63/90)
Nem tudom, hogy hányadszor látom, de képtelenség megunni. És már most tudom, hogy ha a tévé elõtt leszek akkor, a harangzúgáskor, megint kicsordul a könnyem... Teljesen reménytelen azt várni, hogy ma ilyen filmek szülessenek. Talán még a technika tökéletessége, a kép élessége is ez ellen dolgozik.
Vinogradov 2011 júl. 10. - 09:06:05
(62/90)
Köszönöm a megtisztelõ véleményedet!

Valóban fogalmazhattam volna cizelláltabban korábban - könnyebb volt kihozni a sodromból. Sõt, néha bevallom, csak azért jöttem fel ide a fórumra, hogy kidühönghessem magam a számomra nem szimpatikus hsz-eken. Ma már ez nincs így...

Pl. Több, mint fél évig el is kerültem a port.hu-t...
9/10
oncogito 2011 márc. 27. - 18:47:39 9/10
(61/90)
Ilyen filmek születnek, ha a szakértelem a döntõ és nem a politikai hovatartozás.
A színész remek, mint színész, a rendezõ remek, mint rendezõ, stb.
Mindegy, ki milyen "oldallal" szimpatizál, mindenki teszi a maga dolgát.
Ez az, amit ma elvesztettünk, a tisztességet, az emberséget, a hivatástudatot - maradt a piszkos politika, ami mindent beszennyez. A mûvészetet is.
Ezért nincs ma ilyen remek alkotás.
Szánalmas korszak, szánalmas emberkékkel.
10/10
Kexo 2011 márc. 27. - 00:39:12 10/10
(60/90)
Gyönyörû filmsorozat, remek színészekkel; szép, korabeli viseletet rekonstruáló ruhatárral, eredeti felvidéki helyszíneken készített felvételekkel. Korosztálytól függetlenül mindenkinek csak ajánlani tudom a magyar filmgyártás eme gyöngyszemét!
10/10
Josi55 2011 márc. 22. - 01:12:22 10/10
(59/90)
Hibátlan film!
offtopic
lilahagyma 2011 márc. 20. - 23:23:49
(58/90)
Inkább úgy viselkedik, mint aki a "békeidõben" tömbbizalmi volt.
offtopic
spinabifida79 2011 márc. 20. - 22:24:39
(57/90)
Képzeld, ha humán orvos lett volna, akkor biztos emberekre lövöldöz.
offtopic
lilahagyma 2011 márc. 20. - 21:20:12
(56/90)
Nálunk a szomszéd állatorvos(!) szórakozott egy idõben azzal, hogy átlövöldözött a kertünkbe a légpuskájával, verebekre.
spinabifida79 2011 márc. 20. - 21:14:19
(55/90)
Nagy Gábor, hogy eltûnt a rivaldafénybõl. Egy éve hallottam egy rádióriportot vele.
Nagyon szimpatikus, normálisan gondolkodó ember benyomását keltette. El tudtam neki hinni, hogy nem vágyik a stohlbuciszerû sztárságra, kielégíti, hogy egy vidéki színházban játszik.
offtopic
spinabifida79 2011 márc. 20. - 21:11:02
(54/90)
Elég furcsa szórakozásnak tartom, ártatlan állatokat lelövöldözni: Ma már nem hiszem, hogy éhen halna valaki, ha nem vadászna. Mint, ahogy az a liba sem fagyna meg, aki sok kis prémes állat szõrméjébõl készített bundában illegeti magát.
Igaz, hogy nekem is le kellene szoknom a húsevésrõl, hogy teljesen tiszta legyen a lelkiismeretem. Fokozatosan próbálom már.
offtopic
aggodalmas 2011 márc. 20. - 19:03:41
(53/90)
Volt elég hasonlónak mondható eset manapság is. :-/
Gazdájuk mellõl kilõtt pedigrés-nyakörves ebek nemegyszer estek áldozatul, a törvény mögé bújó "vadászoknak" akiknek viszketett már az ujjuk a ravaszon, és ahelyett, hogy példát vettek volna Hemingway-rõl (!), inkább kutyára lõttek...

...jelzem, az ilyen híreket hallva, magam is feltoltam volna egynehány testnyílásukba a fegyverük csövét, még azon melegében – szimplán nevelõ szándékkal. ;-)
spinabifida79 2011 márc. 20. - 16:22:38
(52/90)
Hát, ha valaki lelõné az én vizslámat, annak letolnám a torkán a puskáját. Gratulálok Görgey alispánnak! Így kell ezt csinálni!
9/10
napraforgó 2011 márc. 20. - 13:41:01 9/10
(51/90)
Mikor elõször láttam, kicsit zavartak a regénytõl való eltérései. Aztán megszerettem. Nagyjából visszaadja a regény hangulatát. Szóval szeretem. Szerintem sûrûbben kellene ismételgetni.