Téma: A Föld

Io 2011 ápr. 19. - 15:57:12
(60/80)
* maradnánk! Mielõtt vki vérszemet kap! :)
Io 2011 ápr. 19. - 15:52:32
(59/80)
Az tuti, hogy nem maradnák ki belõle!
Io 2011 ápr. 19. - 15:51:31 Előzmény twillight
(58/80)
Nézõpont kérdése. Egy aszteroidával szemben nyilván nagyobb eséllyel pályázunk a gyõzelemre, mint pl egy lepke. :)
Viszont, ha azt nézzük, hogy ez a Föld már túlélt pár ilyen találkozást, igazából csak a jelen fajok túlélése érdekében kell meg próbálni elkerülni a becsapódást. Pláne, hogy köztük vagyunk mi is.
De az élet eddig is fennmaradt, önerejébõl, amikor mi még tervbe sem voltunk. Egy nagyobb kihalás, egy új világ születése.
paczy 2011 ápr. 19. - 14:00:04 Előzmény twillight
(57/80)
Az életet nem kell megmenteni a kihalástól, mert nem fog kihalni. Legalábbis az emberek miatt nem. A bioszféra túlélt már kegyetlenebb dolgokat is mint az ember. Az ember csak megváltoztatni tudja. Azt viszont elég nagy mértékben, rengeteg faj hal ki, és ha nem vigyázunk a kihalt fajok között leszünk mi magunk is.
twillight 2011 jan. 23. - 14:11:57 Előzmény M4RT!N!
(56/80)
Nincs miért, és az ipari forradalom óta van egyáltalán esélyünk a túlélésre. Mert jelen tudomásunk szerint csakis az ember mentheti meg az életet a kihalástól.
offtopic
ticiano 2011 jan. 23. - 12:31:57 Előzmény M4RT!N!
(55/80)
Õszintén szólva, nagyon tudok haragudni a zöldek tudatlansága miatt. Sokszor olyanokat állítanak, hogy az ember esze megáll. Olvasnak ezek egyáltalán a Föld történetérõl bármit is, vagy csak kitalációra építik az egész felhajtásukat. Egy teljesen tudatlan, szerepelni vágyó banda. Ezek a ciklusok, már vagy ezerszer lejátszódtak a Föld történetében. Kihalások, megújulások mindig is voltak, vannak, és lesznek. Nekik, és bandájuknak csak a pénzszerzés a céljuk. Tanúljuk meg. Minden rémhír mögött, haszonlesõk állnak akik ugyanúgy kihasználják az emberi butaságot, mint az egyházak.
M4RT!N! 2010 szept. 20. - 20:37:45 Előzmény Capricornus
(54/80)
Az emberek olyan lowok öcsém egy csomó ember azt hiszi,hogy mint egyesmás filmekben "ön-gyógyítja"-magát a föld!xD
Jobb lenne ez a föld nélkülünk...
Amúgy ajánlom nektek "amikor megállt a föld"c. filmet Keanu Reeves van benne,kb.arról szól röviden,hogy egy "ûrlény"jött megmenteni a földet az emberek elõl.
Nem tudom hogy ,ért lettünk erre a bolygóra hivatva...Nem tudom hogy a sors,vagy Isten,vagy akármelyik vallási vezetõ(aki létezik)mért teremtett minket erre a bolygóra,hiszen amióta az ember szeme kinyílt,a nagy ipari forradalom óta,azóta csak romboljuk a földet.
De remélem ennek a globális"háború"-nak remélem jó vége lesz.:)
Capricornus 2010 ápr. 23. - 21:26:53
(53/80)
Alapvetõen az emberi gondolkodással van probléma, mint amiket pl.: te is felsoroltál. Mert neki több legyen, neki jó legyen, te vagy a fogyasztó, és ha nem figyelsz, bármit megetetnek veled. Sokan nem figyelnek, sokan megszokták az etetést és annak vélik ezt a környezetvédelem - dolgot is és ez baj. Amit most az emberiség csinál környezetvédelem címén, nevetséges. Vannak kis csoportok, akik tenni akarnak így vagy úgy, de a többség legyint egyet és csak kinevetik õket, hogy mit erõlködnek és tojnak az egészre. Pedig véleményem szerint ez fontos kérdés. Az ember önzõ, mindig azt nézi, hogy neki mi a jó, szóval próbaképp közelítsük meg így a dolgot. Az embernek jó lenne, ha figyelne ezekre a dolgokra, mert õ él ebben a környezetben, a gyerekei is itt fognak felnõni, itt fognak élni. Azt eszi amit a földben megtermel, ezt a levegõt szívja, ezt a vizet issza, minden innen van. Ha ezek szennyezettek, akkor magát mérgezi, a gyerekeit mérgezi. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nekünk nincs autónk, van autónk, de a WC-re pl, nem azzal járunk, a két sarokra arrébb lévõ boltba sem kocsival megyünk. Kocsival megyünk nagybevásárolni, mert ott nagy segítség, hogy az egész havi kaját és tisztítószert nem a buszon kell hurcolni, de minden másra a BKV-t használjuk: ha anyámhoz megyek, ha fodrászhoz vagy íjászedzésre. Arról nem beszélve, hogy a fosszilis tüzelõanyagok végesek. Mellesleg én lennék az elsõ ember, aki környezetbarát jármûvet venne, feltéve, ha a megtermelt energiaforrás megújuló. Ha lesz saját házam/lakásom, tuti környezetbarátra csináltatom, mert én is jobban járok és megpróbálok a lehetõ legjobban alkalmazkodni a természethez, a lehetõ legkevesebbet terhelni még rá. TV - t nagyon nem nézek, illetve, ha nézek is, akkor is természetfilmeket. Nekünk is lapos tévénk van, anyám öröksége, merthogy "megszûnik a régi képarány, jön a szélesvászon és ezért kell". Könyörögtem, hogy ne dobják már ki a régi tévém, tök jó, el is fért a szobámban, nem kell nagy tévé. De örüljek, és különben is, nem minden 16 éves mondhatja el róla, hogy van egy 100 centis lapos tévéje. De jó, tényleg. Na, az én anyám is pont olyan környezetvédelmi szinten, mint az emberek 99%-a.
orgyen 2010 ápr. 23. - 20:39:05
(52/80)
Sok film és kiadvány van errõl a témáról, propaganda ugyanúgy mint reális problámát boncolgató:
- olvastam egy kiadványt, amelyben grafikon mutatja az elmúlt 300 millio év hõmérséklet ingadozását:
*nagyon gondolatébresztõ, szabályos ciklusokból áll,
*300 millio éve volt a legmelegebb: teljesen hiányoztak a sarki hósapkák, amely a számítások szerint kb. 80-90m-rel magasabb tengerszintet jelent. EZ csak minket, a tengerparti városainkat és az olyan országokat érinti mint pld. Hollandia. De hát mi vagyunk a hibásak minek építkeztünk oda.
*azóta a jégkorszakban élünk, amelyben vannak lokális felmelegedések és ezeken belül is kisebb ciklusok. Ezeken nem tudunk változtatni.
- egy évezrede nevezték el a vikingek Grönlandot. A neve "zöld" földet jelent, ezek szerint akkor ott melegebbnek kellett lenni.
- arról beszélnek hogy a Anglia déli részén emelkedik a tengerszint. Arról persze nincs szó hogy Skóciánál viszont csökken. Ugyanis a legutóbbi jégkorszakban a Britt szigetek északi fele a jég súlya alatt lesûlyedt és ennek elmúltával fokozatosan billen vissza. Ez igaz Skandináviára is. De mint mindíg most is egyoldalúan szemléljük (a pillanatnyi érdekeink szerint) a dolgokat.
- amirõl tehetünk:
*nem kellene az alacsonyan fekvõ partokon és a tengerbõl csak éppenhogy kiemelkedõ szigeteken túrista paradicsomokat építeni, majd sajnálkozni hogy elönti õket a tenger,
*nem kellene a partokat védõ korallzátonyokat felszámolni amelyek megvédenek a rendszeresen bekövetkezõ cunamitól,
*természetátalakítás a jelszó. Nem kellene inkább alkalmazkodni hozzá?
*állandó gazdasági növekedésrõl beszélünk. EZ engem egy piramisjátékra emlékeztet: aki az elején van az nyer a késõbb beszállók rovására. Zárt rendszerben (a Föld) csak egymás rovására lehet növekedni: háborúk. Nincs stabil növekedés csak stabil egyensúly, tudomásul kellene venni.
*azt mondják legyünk energiatakarékosak, közben agresszívan eröltetik a HD LCD TV-ket amelyek (megnéztem) 3x annyit fogyasztanak mint a hagyományos TV-k. Persze ez is üzlet. Már 2 éve hetente hívogat a kábel TV szolgáltatóm hogy térjek át a digitális TV-re "mert ez EU elõírás". Kiszámoltam, a jelenlegi technikai eszközökkel jelentõsen megnõne a villamosenergia fogyasztásom. De ha tényleg megszûntetik az analóg szolgáltatást? Nem rajtam múlik, legfeljebb azt tehetem hogy nem nézek TV-t, vagy még több energiát pazarlok.
*szigetelt nyílászárókat reklámoznak az egyik oldalról, a kéményseprõk viszont elõírják a sönt szellõzést a biztonság miatt: tehát beruházok a gondosan szigetelt ablakokba, majd mellettük szellõzõnyílásokat vágok ahol kimegy a megspórolt meleg a biztonsági elõírások miatt és hogy a gázszolgáltatónak se csökkenjen a forgalma.
*tartós cikkeket már nem is gyártanak, csak olyat amit záros határidõn belül el kell dobni hogy vehessem az újat. EZ a fogyasztói társadalom, én mint fogyasztó nem tudom befolyásolni az üzletpolitikát. EZ nem mentegetõzés!
*az volt a normális amikor este 10 után nem volt TV adás, mindenki oltsa el a villanyt és feküdjön le, ez ráadásul egészségesebb is. Most viszont a használható mûsorok csak éjfél után kerülnek adásba.
*állandóan arról beszélnek hogy kapunk e földgázt. Még emlékszem arra hogy városi gázt használtunk, ami a földgázzal ellentétben csak széndioxidot termel. Lignit kell hozzá, a legnagyobb lignit tartalékokkal kis hazánk rendelkezik, és a lignit másra úgysem jó mint városi gáz elõállítására.
Capricornus 2010 ápr. 23. - 19:28:49
(51/80)
A természeti katasztrófák elkerülhetetlenek, ellentétben az ember töménytelen CO2 kibocsátásával. Én azt tartom, hogy nem, nem mi okoztuk a globális felmelegedést. Ez egy ciklus a Föld történetében, hol melegebb, hol hidegebb van. De állatira tény, hogy nem kicsit felgyorsítottuk és nekünk van egy olyan aprócska problémánk, hogy vannak pl.: partvidéki városaink, amiknek nem tesz jót a 6 méteres tengerszint emelkedés, meg a 6 milliárdos létszám sem épp egészséges ebbõl szempontból se (kevesebb terület, kevesebb kaja). Iszonyat kényes és érzékeny faj vagyunk és nem igazán tûrjük el a környezeti változást. Jégkorszak és sok CO2 volt már a levegõben: az említett Yellowstone-i Hot Spot kitörése, - ami akkoriban nem ott feküdt, de kitörni kitört, és mily nagy szerencsétlenség, hogy elméletileg újabb kitörési szakaszban van - ami visszalökte a bolygót az éppen véget érõ jégkorszakba egy laza 10. 000 évre. Nem az a kérdés, hogy mi okoztuk - e a globális felmelegedést vagy sem, hogy kamu - e vagy sem. Vitatatlanul változik az éghajlat, melegszik és mégsem teszünk semmit, mert azért már meg kéne mozdulni, le kéne mondani a kõolajról, mert olyan rohadt lusták vagyunk többet fektetni a lakásfelújításba, hogy jól szigeteljünk, vegyes tüzelésû kazánt vegyünk vagy csak szelektíven gyûjtsük a hulladékot. Megmondom õszintén, én nem sajnálom az emberi fajt, csinálja, magát írtja ki, mert állatira nem fogja fel, hogy innen nincs hová menni, nem tudja értékelni az életet, ami csoda, hogy kialakult: Naptól pont jó távolságra vagyunk, pont optimális mérettel, van egy Holdunk, ami stabilizál, bombáztak minket a meteorok és üstökösök, így "hintve el az élet magvait" a bolygón, lehûlt a Föld, kialakult az õsóceán, stb, stb. Egy jó csillagászati filmben mindez benne van, csak több embernek kéne ilyeneket nézni. Sajnálni azokat a fajokat sajnálom, akiket eddig sikeresen kiirtottunk, illetve a kihalás szélére taszítottunk. Uralkodásunk illúzió, eltûnünk majd és az imádott városaink is semmivé lesznek, végül, nyomunk sem marad. Ennyit errõl a "tökéletes fajról", aki zseniálisnak hiszi magát, csak épp a saját otthonát nem érti és nem becsüli semmire és ez dühítõ.
orgyen 2010 ápr. 23. - 12:49:57
(50/80)
Egyetértek:
- a Nap valóban félidõs, ebben a csillagészok és az asztrofizikusok mindannyian egyetértenek.
- a Földet már többször "tönkretették" különbözõ katasztrófák, pld.:
*az az ütközés egy kb. Mars méretû bolygóval, amibõl a Hold született,
*75 ezer évvel ezelõtt a Szumátra sziget közepén lévõ szupervulkán kitörése (ma a Toba-tó van a helyén) amelynek hatására az addigi emberiségbõl csak kb. 1-3 ezer fõ maradt (Közép-Afrikában egyetlen törzs) és a mai emberiség genetikailag bizonyítottan mind ennek az afrikai törzsnek a leszármazottja (nesze neked rasszizmus!).
- katasztrófák mindíg is voltak és lesznek is:
*a Krakatau kitörése egy évszázaddal ezelõtt,
*a Szent-Helen kitörése nem túl régen,
*az Izland-i vulkánkitörés jelenleg (bár ez elenyészõ, mégis egész Európa bajba jutott),
*a Vezuv kitörése 2 ezer éve: akkor "csak" 3 kisváros, néhány ezer ember pusztult el, de mi lenne most a milliós Nápollyal és sûrûn lakott környezetével?
*a Szantorin-szigetének felrobbanása a Kréta-i civilizáció pusztulásával járt, ha újra megtörténne (csak idõ kérdése), valószínû a jelenlegi európai civilizáció pusztulásával járna.
*a geológusok szerint a legközelebbi szupervulkán a Yellowstone alattkészülõdik, az biztos hogy ki fog robbanni csak az a kérdés hogy mikor. Az valószínû hogy É-Amerika lakósságának teljes pusztulásával jár majd, de ha a Szumátrai 75 ezer évvel ezelõtti pusztítására gondolunk, akkor lehet hogy az egész mostani civilizáció megsemmisülését is jelenti.
- ha egy vulkán kitör (pld. a Karib-szigetek valamelyikén) akkor letarolja az élõvilágot, de 10-15 év múlva sokkal élénkebb lesz a vegetáció. A legjobb szõlõtermõ területek is a mûködõ vagy kialudt vulkánok lejtõin vannak.
- a Szumátrai vulkán kitörése után kb. 1000 éves lehülés következett be, kénsavas esõvel és belélegzett vulkáni ûvegtûkkel.
- az Arizona krátert létrehozó meteorit a közepesek közül való volt, ha ma találkoznánk egy ilyennel, hatalmas katasztrófát jelentene a civilizációnknak.
- egy nagyobb meteorit (pld. amelyik a dínók pusztulását okozta) a becslések szerint minden élõlényt elpusztítana amelyik 20-30 cm-nél nagyobb. Volt már több ilyen, mégis van élet a Földön.
- fajok jönnek-mennek. Minden fajnak van saját élete: keletkezése, virágzása, pusztulása. Azt hallottam hogy az emberi faj teljes élettartamát kb. 5-6 millió évre teszik (ebbõl 5 millió már eltelt), de az ember az egyetlen faj amelyik "tudatosan" meg tudja a saját életfeltételeit rövidíteni:
*pusztít akkor is ha nem éhes,
*az élet szempontjából "felesleges" dolgokkal szennyezi a környezetét,
*genetikailag módosított növényekkel sebezhetõvé teszi a saját életfeltételeit,
*a mûanyagok nem bomlanak le,
*a túrizmus miatt elpusztítják a korallzátonyokat és nincs ami megvédi a partot a cunamiktól,
*a globalizáció miatt minden járvány világméretûvé válhat és a kereskedelmi érdekek nem tûrik a lokalizálását,
*kártyavárakat épít magának: több 100 m-es felhõkarcolókat homokos talajra, tájfunoknak-földrengéseknek kitett területen.
*írtja (szerencsére sikertelenül) a rovarokat és mikroszkópikus élõlényeket.

Attenborough "Élet a növények között" c. sorozata végén hangzik el: "Ha mindannyian a civilizációnkkal és a bálnák, csúcsragadozók mind eltûnnének, a Föld meg sem érezné, de ha a rovarok-férgek-planktonok-baktériumok eltûnnének, akkor minden élet megszûnne a Földön"

Ha megnézzük a különbözõ fajok életkorát akkor a mi várható 5-6 millió éves korunk alapján a legsikertelenebb fajnak számítunk és semmiképpen sem a "teremtés koronáinak".

Erich Fromm "A rombolás anatómiája"-ban kifejti hogy "az ember rombolásra született, mert gyenge az ösztöne, viszont a fejlett éntudata folyamatosan arra ösztönzi hogy mindenbe egyoldalúan beleavatkozzon és törvényszerûen rombolja a környezetét"

Végül:
- 10-15 éve az "ózonlyuk" volt a sláger, amíg a kozmetikai lobbi el akarta adni a készítményeit.
- ma a globális felmelegedés. Itt is nyomon követhetõek az üzleti érdekek.

Ezek miatt vannak kételyeim a "környezetvédelmi törekvések" miatt.

Viszont az eredeti 800 perces "Bolygónk a Föld" nagyon szép természetfilm, EZT a zanzásított propaganda filmet kár volt belõle elkészíteni.
orgyen 2010 ápr. 23. - 09:36:26
(49/80)
Nemcsak a legújabb kor szól a természet pusztításáról:
- Görögország Égei-tengeri partvidéke ugyanolyan erdõs volt mint a Jón-tengeri rész (pld. a Peleponnesos nyugati fele összefüggõ zöld, a keleti fele kopár), csak a fákat már az ókorban kivágták hajóépítés céljából.
- 2000 éve a Római-birodalom éléstára Szicília és a mai Tunézia voltak: már az ókorban tönkretették õket.
- az Arábiai félsziget déli részérõl (a mai Jemen, Oman stb.) azt írták a korabeli utazók: \\\"egy lovas ember 2 hétig tud úgy utazni Arábián keresztül hogy végig árnyékban lovagol\\\". A középkor kezdetén már olyan kopár volt mint ma.
Capricornus 2010 ápr. 22. - 23:52:53
(48/80)
Nézz meg egy frissebb csillagászati filmet: a Napunk félidõs, 5 milliárd éve van hátra és nem 1. A Földnek is ennyi van még, hacsak teljesen tönkre nem tesszük, de tekintve, hogy túlélte az eddigi 4.6 milliárd évét, nem féltem. (Mondjuk ebbe az is közrejátszik, hogy épp a napokban néztem meg errõl egy nagyon klassz dok. filmet, a címe: Élet az emberek után. Ajánlom megnézni, nagyon érdekes és szívderítõ a föld jövõjére nézve, hogy alig 10. 000 év alatt még a legnagyobb városaink is eltûnnek és újra erdõk, folyók és állatok lesznek a helyükön. De a Föld mellett még ajánlom az Utolsó Óra, A Kellemetlen Igazság és az Otthon címû filmeket, egytõl egyig mind nagyon jó filmek, elgondolkodtatnak és mivel egymás után készültek idõrendben, átfogó képet kaphatunk az elmúlt 10 évrõl.) A Földnek van ideje. Nekünk nincs.

A filmet magát én moziban néztem meg, nekem nagyon tetszett, de ismerem a sorozatot is és egyetértek abban, hogy látni kell azt is, abban van benne minden. De a filmet épp azért készítették el azonos címen a sorozatból, hogy a nem Animal Planet és BBC függõkhöz is eljusson. Megjegyzem a moziteremben is sajnos ritka kevesen voltak.
orgyen 2010 ápr. 22. - 22:49:33 Előzmény Daderth
(47/80)
Ne EZT vedd meg hanem az EREDETI, David Attenborough által készített 11 részes, 800 perces sorozatot, amelyet 7db DVD-n ill. 4db Bluray-en adtak ki.
orgyen 2010 ápr. 22. - 22:46:51 Előzmény sansz
(46/80)
EZ eredetileg egy 800 perces csodálatos természetfilm (Attenborough készítette).
EZT érdemes megnézni 7db DVD-n, vagy 4db Bluray-en.

Sajnos ebbõl mazsoláztak ki egy 74 perces zanzát és nyomtak fõlé egy az eredetitõl teljesen eltérõ környezetvédõ dumát.

Nagyon jó ellenpélda a napokban történt Izland-i vulkánkitörés amibõl több van évente a Földön, csak a mostani közelrõl érintette Európát, egy idõre megbénítva a légiközlekedést. Sírtak is a légitársaságok a nyaraség elmaradása miatt!
orgyen 2010 ápr. 22. - 22:36:24
(45/80)
Megnéztem a filmet, észrevételeim:
- szerintem EZ csak gondolatébresztõ, ill. étvágycsináló hogy megnézzük az igazi filmet amibõl montázsolták!
- mivel egy eredetileg 800 perces filmsorozatból mazsoláztak 76 perces zanzát, ez rögtön meg is magyarázza a szedettvedettségét.

Az eredeti BBC film (Attenborough rendezte):
- 11 részes (Sarkvidéktõl sarkvidékig, Hegyvidékek, Édesvizek, Barlangok, Sivatagok, Sarkvidékek, Síkvidékek, Esõerdõk, Sekély tengerek, Lombhullató erdõk, Mély óceánok), filmsorozat: csodálatos munka!
- 800 perc PAL DVD-n, ami megfelel a 831 perces Bluray-nek.
- a 800 percbõl 110 perc bemutatja hogy az egyes részek hogyan készültek, Ez talán még fantasztikusabb: pld. a Himalájában élõ hópárducról készült néhány perces gyönyörû felvétel érdekében egy operatõr 3 évig állt lesben a helyszínen.
- kiadták 7 db DVD9-en ill.
- 4 db Bluray (1080-as Full HD) lemezen.

Mindenképpen érdemes végignézni az egész sorozatot, mert ÍGY tökéletes!!!

MINDENKINEK csak ajánlani tudom!!!

Érdemes megvenni is mert sokszor nézhetõ film.
Nagyon részletesen bemutatja Földünk állatvilágát Attenborough profizmusának szintjén. Egyszeri nézésre nem is lehet teljes egészében befogadni.
A környezetvédelmi szövegek csak az utolsó rész utáni zárórészben vannak.
Pluto69 2010 ápr. 22. - 22:01:25
(44/80)
Nem feliratos :)
Shapira 2010 ápr. 22. - 21:29:12
(43/80)
Tényleg fantasztikus egy film!
10/10
subotal 2010 ápr. 22. - 20:22:45 10/10
(42/80)
nagyon-nagyon zsír!
Shapira 2010 ápr. 22. - 19:05:33
(41/80)
Igazad van - pontosan 1,5 milliárd év múlva lesz lakhatatlan a bolygó...

Amúgy ma este lesz a film a Duna TV-ben, érdeklõdve várom!