offtopic
umma 2012 szept. 15. - 17:45:42
(300/580)
És ehhez még egy kis kiegészítés:
"Mindenik embernek a lelkében dal van,
És a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
Az hallja a mások énekét is szépnek"
https://sites.google.com/site/zsefycedrusversek/b
Ennek értelme: meg kell tanulnom önmagamat igazán értékelni, igazán fontosnak és elfogadhatónak tartani. Akkor tudok másokat is értékesnek tartani, ha magamat is értékesnek tartom. Amíg magamról azt gondolom, hogy nem vagyok fontos, addig másokat sem tartok fontosnak. És azért vagyok fontos, mert egyedi és megismételhetetlen vagyok, pótolhatatlan.
"Okuljatok mindannyian e példán.
Ilyen az ember. Egyedüli példány.
Nem élt belõle több és most sem él,
s mint fán se nõ egyforma két levél,
a nagy idõn se lesz hozzá hasonló."
http://www.birtalan.hu/balazs/olvasokonyv/kosztolanyi_halottibeszed.htm
offtopic
umma 2012 szept. 15. - 17:16:25
(299/580)
És erre írok egy konkrét példát is - amikor József Attilát Öcsödre adták nevelõszülõkhöz, akkor azok még a nevét is megváltoztatták, mert azt mondták, ilyen név, hogy Attila, nincs is. A te neved Pista legyen. És mindaz a költõiség, amit Attila az anyjából és a nõvéreibõl magába tudott szívni otthon, a nevelõszülõk prózai, paraszti világában tökéletesen eltûnt.
Ez nem azt jelenti, hogy nem kell kibírni, ha valaki ilyen helyzetbe kerül, és nem muszáj elviselni. Mert de igen, muszáj. Ha valaki állami gondozásban vagy nevelõszülõknél nõ fel, azt is muszáj elviselnie, és akkor is felelõs azért, hogy értékes és normális felnõtt emberként éljen. De mégis - van valami olyan plusz, valami szikra, valami lobogó láng, ami csak azokat az embereket köti össze, akik között valahol nagyon mélyen van valamiféle összhang.
offtopic
umma 2012 szept. 15. - 17:00:40
(298/580)
Oké, akkor írok még egy példát: az egyik család sportos, fitt. A másik kövér, joviális muzsikus. A bébiken ez persze még nem látszik, de ahogy az idõ telik, a gyermekeken egyre inkább kiütközik az a genetikai örökség, amit a szüleiktõl nyertek. A sportos papa egyre inkább rosszallóan csóválja a fejét, hogy hová dagad a fiacskája, és próbálja mozgásra ösztökélni, de a kisfiú lomha, mint az ökör. Viszont szeretne egy trombitát, amirõl a papa hallani sem akar. A másik családban a papa lelkesen tanítaná gyík kisfiát trombitálni, de az úúúútálja azt, hogy gyakorolnia kell, folyton rohangálna és ugrándozna, mindenféle veszélyes csínyeket eszel ki, aminek a családfõ egyáltalán nem örül, így elég sok köztük az összeütközés.
Ez elég látványos ellentét, de pontosan ekkora ellentétek lehetnek két család, két ember között, és ha felcserélik a gyerekeket, az meglehetõsen sok értetlenség és konfliktus forrása, mert az egyiknek egyszerûen NEM FONTOS, amit a másik fontosnak tart, képtelen értékelni, és olyasmit vár el a másiktól, ami a másiknak nem fontos. Ahhoz tudok a legerõsebben kötõdni, aki azt értékeli bennem, ami nekem is a legfontosabb. Ha csak valami másodlagos dolgot értékelnek bennem, de a számomra legfontosabbat megvetik, észre sem veszik, mellékesnek vagy problémásnak tartják, akkor ugyan megpróbálhatok igazodni az elvárt értékrendhez, megpróbálhatok idomulni, de valami rettenetesen fontostól leszek megfosztva, és nem fogom magamat annyira értékesnek tartani, mint amilyen vagyok. Ezt a fajta együtt-rezgést pedig nem lehet hazudni, nem lehet megjátszani és színlelni.
1/10
Kattrin 2012 szept. 15. - 16:33:38 1/10 Előzmény umma
(297/580)
Kérlek a következõ sorokat ne vedd támadásnak. Azért válaszoltam, mert azt írod, aki nem válaszol, annak nem kell az igazság, és nem tudja megindokolni, hogy miért nem ért veled egyet. Nos, szerintem még az is lehet, hogy egyszerûen csak arról van szó, hogy nincs ideje, kedve és energiája annyit pötyögni, mint amennyit nekem sikerült! ;)

"Ha valaki szül, nem egy darab sz*r pottyan ki belõle, tudod."
Igen, tudjuk. Te tudod?

"A gyereket nem lehet összecserélni, sajnálom."
Lehet vagy nem lehet, elõfordult már néhányszor.

Gyémánt hasonlat: Ennek aztán köze nincs a gyerek-témához. Pont te írod, hogy a gyerek nem egy darab szar, ami kipottyan az anyából, erre képes vagy ilyen hasonlattal élni? Könyörgöm! A gyémánt egy tárgy, bármilyen értékes is, az csak egy tárgy. A valód gyémántomat nem azért akarom visszakapni, ha hamisra cserélik, mert olyan mély érzelmi kötõdés fûz hozzá, hanem azért, mert komoly értéket (értsd: vagyont) képvisel, amit akár el is adhatok, ha ne adj isten megszorulok. Ellenben minden egyes gyerek, minden egyes ember egyformán értékes, fontos. Egy gyerek sosem lehet "bizsu", bárkié is.
"Tudod mit - meg is érdemled, amit kapsz az élettõl, ha megelégszel a bármivel és nem kell az igazi."
Ezt most tulajdonképpen mire érted? Tárgyakra? Vagy emberekre? Szerinted ha valaki nem vérrokon, az már meg sem érdemli a szeretet, annál az évek alatt kialakult kötõdés nem számít, azt már le lehet köpni, az már nem is ember??

"Meglehetõsen tanulságos, hogy mennyire nem kötitek össze a gyereket azzal, hogy tulajdonképpen hogyan és miképp is jön létre."
Mégis milyen tanulságot vonsz le ebbõl? Azt hiszed, az emberek többsége nincs tisztában azzal, hogyan fogan meg egy gyerek? Mert akkor pár száz évvel mellélõttél...

" És ha én szeretem a férjemet, akkor azért szülök neki gyereket, mert az valamiképp az õ kiterjesztése, a gyerekben ott van benne õ."
"a filmben van egy szerelmespár, a srác meghal autóbalesetben; erre a lány kihordja és felneveli a srác klónját"
Tehát te azért szülsz gyereket, mert akarsz még egyet a szerelmedbõl?
A gyerek önálló lény, individuum, saját személyiséggel rendelkezik. Az emberek nem "még többet akarnak a párjukból" a gyerekszüléssel, hanem életüket akarják kiteljesíteni, boldog családi életet, saját családot akarnak. Szokásaikból, hiedelmeikbõl valóban sokat adnak át a csemetének, de ez már más tészta. Nem klónt akarnak, hanem egy újabb családtagot, az élet körforgását továbbvinni. Tinilány-álomvilágra utal, ha valaki annyira lila ködösen "szerelmes" a partnerébe, hogy akar belõle még egyet kicsiben.
(Ha "még többet" akar valaki a párjából, akkor vagy több idõt töltenek együtt, többet szexelnek, vagy megcsalják egymást, de ez már megint máshova vezet.)

"Miért fosztanám meg ettõl õket, és miért fosztanám meg magunkat a saját szerelmünk gyümölcsétõl? Akárhogy is csûri-csavarja valaki, ez a "hagyjuk rá, mert tökmindegy" hozzáállás undorító és gonosz."
Nos, senki nem akar senkit megfosztani, de azt látni kell, hogy a kötõdések nem azért alakulnak ki, mert vérrokonok vagyunk, hanem azért, mert idõt, energiát fordítottunk a másik megismerésébe, a kapcsolatunk minél jobbá, erõsebbé tételébe; megszerettük, megismertük, kiismertük egymást, közel kerültünk, stb. Ezek miatt alakul ki egy szoros kötõdés, kapcsolat, nem azért, mert rámutatnak egy random emberre: 'hopp, õ a véredbõl van, igaz, hogy idegen, de szeresd'.
Ez nem csûrés-csavarás, és közel sem tökmindegy. A tökmindegy pont ennek az ellenkezõje lenne, hogy egy szeretett személyt csak úgy eldobunk, mert valaki azt mondta, nem is a rokonunk. Na ez valóban undorító és gonosz lenne. A szeretet nem vérség alapján, hanem érzelmek alapján mûködik.
Szvsz ilyen helyzetben a legjobb megoldás az, ha mindenki marad a saját családjában, tehát ahol nevelkedett, de rendszeresen, mondjuk hetente-két hetente látogatják a vér szerinti szülõket, fokozatosan megismerkednek, közös programokat szerveznek, sõt a két család is csinálhat hébe-hóba közös programokat. Ez a legemberibb megoldás.

Háborús példád: Már megint másról beszélsz. Ez az eset közel sem ugyanaz, mint az elcserélés. Ugyanúgy elrugaszkodtál a témától, mint a gyémántos példádban. Ebben az esetben a logikus és emberi megoldásnak azt tartom, hogy fájó szívvel, de visszaadom az elõkerült apának a gyermekét, ellenben lehetõségeimhez mérten látogatom, amennyiszer csak tudom, tartom vele a kapcsolatot, és igyekszem jó viszonyt kialakítani az apával is: tehát biztosítom az apát arról, hogy nem akarom elvenni a gyermekét, de az évek alatt kialakult erõs érzelmi kötõdés miatt tartani akarom vele a kapcsolatot, és figyelemmel akarom kísérni a fejlõdését, segíteni a gyermeknek, ha szükséges.
offtopic
umma 2012 szept. 15. - 15:24:54
(296/580)
Jó. Tehát a véleményed röviden a következõ - ragaszkodom a látszat fenntartásához, csak mert. Nem kell az igazság, csak mert. Nem tudom megindokolni, miért. Nincsenek érveim, úgyhogy te se érvelj, mert tudni se akarok róla.
Ez is egy hozzáállás az élethez, nem te vagy az elsõ, akivel találkozom, és aki hasonlóan vélekedik. Akkor ebben maradunk.
Vilora 2012 szept. 15. - 15:10:27
(295/580)
Én nem akarlak meggyõzni, ahogy látom itt senki nem tudta ezt megtenni, én sem szeretném, elfogadom, hogy te így állsz a dologhoz, ahogy, csak te is fogadd el, hogy a másik nem így gondolja, vagy nem ezt tartja jónak, amit te erõltetsz, ne akard belemagyarázni mindenki kis buksijába számtalan példán keresztül, hogy márpedig csak te gondolod helyesen ezt a vérvonal-nevelszülõ, csere-nem csere dolgot.
Azokkal egyezem (ezért nem szeretném részletezni), akik már elmondták a véleményüket, és amely vélemények a te nézõpontoddal ellentétesek voltak, az indoklásaikat is megfelelõnek tartom.
offtopic
umma 2012 szept. 15. - 00:29:57 Előzmény Vilora
(294/580)
Ugyan-ugyan. Érvek nélkül semmi sem nyilvánvaló. Nyugodtan fejtsd csak ki, gyõzz meg! :)
Vilora 2012 szept. 14. - 22:55:04
(293/580)
Jól van, inkább ne eröltesd a véleményed senkire, szerintem többen vagyunk, akik nem egyezünk a nézõpontoddal, és nem is fogunk, de kár feszegetned, és bizonygatnod, hogy márpedig úgy a helyes, ahogy te gondolod, mert pl én is ütközök a véleményeddel, de nem kezdem el most fejtegetni, hogy miért. Azt hiszem nyilvánvaló.
Én is mindig elkövetem azt a hibát, hogy bõven, példákkal illusztrálva kifejtem a véleményem, és mindenáron próbálom meggyõzni a másikat arról, hogy úgy a helyes, ahogy én gondolom (hiszen nyilvánvaló, hogy én gondolom jól, nemde?), viszont mikor látom, hogy nem vevõk rá, és kitartanak a saját elméletük mellett, abbahagyom, mert nincs értelme erõszakoskodni, és tiszteletben kell tartani, ha más másképp áll a dolgokhoz, vagy egy adott szituációhoz. Ennyi.
offtopic
umma 2012 szept. 14. - 14:06:58 Előzmény idõjós1010
(292/580)
Nézd meg újra, 5 éves volt. És amit írok, az nem meredek - az meredek, hogy elcserélik a gyerekeket és nem cserélik vissza õket.
És van még egy példám - van egy ismerõsöm, aki a két saját fia mellett még felnevelt egy kislányt is, akinek a szülei meghaltak autóbalesetben. Namost, gondolj bele - ha az 5 éves kislány szülei meghalnak balesetben, akkor talán nem lehet, nem szabad õt új családhoz, új szülõkhöz szoktatni, csak azért, hogy ne sérüljön a kis lelke?
Ne nevettesssssssss...
5/10
idõjós1010 2012 szept. 14. - 09:27:39 5/10
(291/580)
Megvolt az 7-10 éves hidd el nekem, mivel iskolából hozta haza az anyukája. 4-5 éves gyerek még nem jár iskolába.
Amúgy meg nem fárasztom a témával magam tovább, mert egyre meredekebb elméleteket gyártasz.
offtopic
umma 2012 szept. 14. - 04:01:30 Előzmény idõjós1010
(290/580)
Ja és gondolj bele, hogy te vagy az a katona, aki hazatér a hadifogságból. És szeretnéd magadhoz venni a gyerekedet, aki az örökséged, amit rádhagyott a meghalt feleséged. Ez a gyerek az, aki emlékeztet arra, aki meghalt, és akit szerettél. Szóval hazajössz és szeretnéd visszakérni a gyerekedet - és azt mondják, hogy õk már megszokták és kötõdnek hozzá, a gyerek lelkivilágának nem tenne jót a megrázkódtatás, fölöslegesen megzavarná, nem tudna hozzászokni egy másik apához, nem szabad kiszakítani a családjából stb stb csupa idióta liberális agymosott hullaszagú hányadék. Ezzel hajtanának el. Hát nem tudom, hogy esne...
offtopic
umma 2012 szept. 14. - 03:47:33 Előzmény idõjós1010
(289/580)
Eszembe jutott egy hasonlat, amivel szerintem te is megérted a nézõpontomat. Képzeld el, hogy háború van, és te találsz egy árva, elhagyott kisgyermeket (kisbabát), akinek az anyja meghalt a bombázásban, az apja pedig eltûnt a fronton. Magadhoz veszed és neveled, sajátodként gondoskodsz róla. Öt év után egyszer csak beállít az apa, aki eddig hadifogságban élt. Nem adnád vissza neki a gyerekét, csak azért, mert te már annyira hozzászoktál? És te már ragaszkodsz hozzá és a gyerek már a tiéd? Képtelen lennél lemondani róla?
A vázolt helyzet pontosan ugyanez, azzal a különbséggel, hogy egyszerre vagy az az ember, aki eddig sajátjaként nevelte azt a kicsit, aki nem az övé - és az apa, aki hazatért a háborúból, egy gyerekért, akit eddig mások neveltek és nem õ; egy gyerekért, aki neki idegen és akinek õ is idegen. Szóval egyszerre kell lemondanod egy már megszokottról és hozzászokni egy még idegenhez. A helyzet tehát bonyolultabb, de egyszerûbb is, hiszen itt nem csupán lemondasz vagy kapsz egy idegenszerû kis csomagot, hanem "csupán" ki kell cserélni a "csomagokat".
offtopic
umma 2012 szept. 13. - 23:27:56
(288/580)
a vége lemaradt véletlenül - szóval két másik ember szerelmének a gyümölcse, más emberek látják magukat benne tükrözõdni, ha ránéznek. Miért fosztanám meg ettõl õket, és miért fosztanám meg magunkat a saját szerelmünk gyümölcsétõl? Akárhogy is csûri-csavarja valaki, ez a "hagyjuk rá, mert tökmindegy" hozzáállás undorító és gonosz.
offtopic
umma 2012 szept. 13. - 23:25:08 Előzmény idõjós1010
(287/580)
Nem volt 7-10 éves, hanem 4-5. Ha nagyobb, már el lehet neki magyarázni a helyzetet, képes felfogni, mi van, és önként segít megoldani a problémát. A filmben még olyan kicsi volt, hogy nem lehetett volna a kognitív értelmi képességeire apellálni. És nem érdekel a másik oldal. Ha valaki szül, nem egy darab szar pottyan ki belõle, tudod. A gyereket nem lehet összecserélni, sajnálom. Ha mondjuk van egy eredeti gyémánt nyakéked, és ellopják tõled, és helyette egy megtévesztésig hasonló bizsut hagynak ott, úgy, hogy eleinte fel sem tûnik, aztán késõbb mégis rájössz - nem akarnád visszakapni az igazit? Neked jó az utánzat is, hiszen már úgy megszoktad? Tudod mit - meg is érdemled, amit kapsz az élettõl, ha megelégszel a bármivel és nem kell az igazi.
Meglehetõsen tanulságos, hogy mennyire nem kötitek össze a gyereket azzal, hogy tulajdonképpen hogyan és miképp is jön létre. Úgy, hogy két ember szeretkezik, nem? És ha én szeretem a férjemet, akkor azért szülök neki gyereket, mert az valamiképp az õ kiterjesztése, a gyerekben ott van benne õ. És ha rájövök, hogy valamiért elveszett, akkor azért kell visszakapnom, mert a gyerekben ott van az, akit szeretek, akivel eggyé váltam, akinek szültem. A gyerek nem azért kell, mert jaj de cuki, meg de édi volt eddig négy évig, akkor már maradjon, na. Az nem kiskutya vagy játékbaba. Van egy magyar film, az a címe, hogy Anyaméh (Womb). Egy Fliegauf nevû pacák csinálta. Ezzel a filmmel tudom elmagyarázni, hogy megértsd végre, mirõl van szó - a filmben van egy szerelmespár, a srác meghal autóbalesetben; erre a lány kihordja és felneveli a srác klónját. Nem csak egy akármilyen gyereket hord ki és nevel fel, hanem a szerelmébõl való magzatot. a gyerekben ott vana szülõ - és az általam nevelt idegen kislány kát MÁSIK
5/10
idõjós1010 2012 szept. 13. - 13:02:56 5/10
(286/580)
Nekem általában mindig mindenrõl megvan a saját véleményem,és nagyon ritkán fogadok el feltétel nélkül valamit amit látok, vagy hallok. Most is átrágtam magam a témán mûsoron kívül is, de lényegileg úgy érzem hogy rendben volt az amit láttunk. Efelõl nem tudsz meggyõzni, mert te egész egyszerûen nem akarod látni a dolgok másik oldalát is. 7-10 évig nevelsz egy gyereket aztán közlik hogy az vér szerint nem is tiéd, akkor most mondj le róla ! kapsz cserébe egy olyat aki vér szerint a tiéd, de nem a te nevelésed, nem ismer téged, idegenkedik tõled, semmi érzelmi kötõdés nincs még meg, de a tiéd, és vigyed szevasz. Ne mond már nekem hogy nem érdekelne hová került a másik kislány, az akit te eddig a sajátodként neveltél.
Kár errõl vitázni amúgy. Nem értünk egyet és kész.
offtopic
umma 2012 szept. 13. - 12:45:27
(285/580)
Egyáltalán nem érthetõ, csak ezt sugalmazták, és te szépen bekaptad és elfogadtad normálisnak. Csak azt hajtogatta az asszonyság: És akkor most elveszik a Hannát? És akkor most elveszik a Hannát? És akkor most elveszik a Hannát? Mintha bizony a Hannát a Gestapó vinné el és nem a saját szülei! És mintha az asszonyságnak nem lenne saját lánya, akirõl gondoskodnia KELL! Csak annyit kérdeztek róla: És a mi kislányunkat hogy hívják? Évike? Aha. Na b.meg, még a nevek is mennyire álságosan sugalmazottak.... és úgy kapod be a legyet, hogy észre sem veszed. Neveld csak a kakukkfiókát, és lökd ki a fészekbõl a saját csemetédet! Úgy van, mert megérdemled!
5/10
idõjós1010 2012 szept. 13. - 12:31:16 5/10
(284/580)
Szerintem viszont x év után már érthetõ reakció, viselkedés.
offtopic
umma 2012 szept. 13. - 12:23:03
(283/580)
Szerintem meg ez egy sugalmazott tanulság volt. Sõt itt a tanulság volt a lényeg. Nem maga a helyzet az érdekes, hiszen az meglehetõsen légbõlkapott. De a tanulság már általánosan alkalmazható, hogy cserebere fogadom, többet vissza sem adom. És ez undorító és gonosz, hamis és erkölcstelen.
5/10
idõjós1010 2012 szept. 13. - 11:57:13 5/10
(282/580)
Azt hogy mennyi joga van és mihez szerintem most ne is keverjük ide, mert PL fennállhat a filmben látott eset is mikor egyik pár sem szerette volna a cserét, és én pont azt taglalom itt neked hogy miért. Kialakult az a bizonyos erõs kötõdés a szülõ és a nevelt gyerek közt, mely oda s vissza kölcsönösen megvan megvan. A Jogi dolgokról meg csak annyit hogy egy ilyen esetben egyedül a kórház vonható felelõsségre, és a szülõket nemigen terheli semmiféle kötelezettség.
offtopic
umma 2012 szept. 13. - 11:31:44
(281/580)
De át tudom érezni, mert a húgom sokkal fiatalabb mint én, tehát "neveltem". Azt is tudom, hogy nehéz volt tõle elszakadni, amikor elköltöztem. Meg voltam gyõzõdve, hogy sokkal jobb neki, ha mellette vagyok, mintha nem; ennek ellenére nem én voltam az anyja, nekem más életem van, azt kell élnem és azzal kell elszámolnom, ami az én életem, és nem azzal, ami a másé. Ami nem az enyém, az nem az enyém; azzal kell törõdni, ami az enyém, és ez ilyen egyszerû, akárhogy is bonyolítjuk. Egyszóval szerintem jobban tudom, mirõl van itt szó, mint te, mert én már voltam hasonló helyzetben, te meg nem. Nem csupán ragaszkodni kell megtanulni, hanem elengedni is meg kell tanulni, hogy igazán az lehessen a miénk, ami tényleg a miénk. Ha a kezem tele van csupa idegen holmival, nem fér bele a sajátom; és akkor arra ki vigyáz? Ami az enyém, azzal ki törõdik, ha az eszem, a lelkem, a szemem azon legel és azzal foglalkozik, ami a másé???