leopard26 2011 szept. 11. - 23:12:13 Előzmény Tyrannosaurus/velo/Rex
(131/211)
mivel a film alapbol fekete feher volt es az ujraszinezesnek koszonhetoen elvezhetjuk a szintonusokat,szerintem ennyi hiba elhanyagolhato.de amugy vastag oltozetre regi geppisztollyal loni,kb ugy lelassitja a golyot tavolrol,hogy max a szivig megy el es kell egy kis ido mire a ver megjelenik,mert a ruha eleg sokat felsziv
leopard26 2011 szept. 11. - 23:05:44 Előzmény tóbiás111
(130/211)
mindenkibol haborus bunos lesz,aki nem a gyoztes oldalon all!a tortenelem meg manipulalhato,ahogy az utobbi idoben kiderult;)
abradan 2011 aug. 21. - 19:44:25
(129/211)
Érdekes, jól kidolgozott karakterek. Iskolapéldája annak a fajta filmes technikának, amikor a fõ történeti szál mellett, a mellékvonalak is jól érvényesülnek. Robert Shaw és Telly Savalas játéka emelkedik ki a többiek közül. Fonda és Bronson elég papírmasé karakterekkel próbálják dominálni a filmet, elég haszontalanul. Illett volna még figyelni a német betéteknél, hogy ne anglicizált stílusjegyekkel jelenítsék meg a karaktereket. Jó, nehéz egy amerikainak németet játszani, de azért csak meg kellett volna próbálni közlegény szinten is...
tóbiás111 2011 júl. 22. - 12:53:59
(128/211)
Gyermekkoromban tetszett ez a film, de olyannyira bugyutának és propaganda ízûnek tartom ma már, hogy csak na. Amikor szerettem katonázni a játékkatonáimmal és nem tudtam a történelemrõl semmit, akkor még élvezetes volt. Hitler, Roosevelt, Sztálin és Churchill és még sokan mások számomra azóta már mind háborús bûnösök. Az zavar, hogy az ilyen filmekben nincsenek árnyalatok. A történelmet a gyõztesek írják, ez az egyik legigazabb közhely. Az igazság pedig szerintem az, nincs jó és rossz, fekete és fehér, mindenki szürke, csak az árnyalata más egy kicsit. Ezekben a filmekben a németek mindig gonoszak, az angolok és amerikaiak pedig jók, kedvesek és rettenetesen lazák. Azok a történelmi tények meg például, hogy az angol légierõ 4 hónappal London bombázása elõtt már Churchill és a vezérkar kifejezett kérésére és támogatásával bombázott számtalan német polgári célpontot (szándékosan polgári célpontokat- lakóházakat és kórházakat is!!!) és kb 10x annyi német civilt pusztított el, mint a német légierõ, ez valahogy úgy véletlenül elsikkad. Általában a háborús filmek, ahogy ez is, teljesen egyoldalú.
Tyrannosaurus/velo/Rex 2011 jún. 01. - 13:15:47
(127/211)
Nem vagyok egy vérszomjas ember. Közlekedési baleseteknél, elfordítom inkább a fejem, mintsem odamennék tunkolni, mint a kíváncsi plebsz teszi. Az azonban groteszk volt a filmben, hogy legéppuskáztak egy csomó amerikai foglyot és egy csepp vért nem lehetett látni. Úgy látszik magas volt a Ketchup világpiaci ára a film készítése idején.
Ami még zavart: az amerikai filmek közhelyes kliséje, hogy mindig van valaki, aki ellenkezõ véleményen van a többséggel (jelen esetbe a vezérkarral Kiley ezredes), pedig neki van igaza és mindenki le akarja dorongolni a legagresszívabb módon.
10/10
szmarci8 2011 jún. 01. - 13:06:30 10/10
(126/211)
Na, azt mondom érdemes volt megnézni. Engem lenyûgöztek a tankos és harcos jelenetek. 10/10.
Nekem le van töltve a teljes film ami 167 perces.
bureaucrat 2011 ápr. 17. - 13:51:04
(125/211)
Akárhogy is, de ez egy jó történelmi háborús film, persze egy csomó szokásos amerikai propaganda fogással. Sok mindent megváltoztattak, hogy fogyaszthatóbb legyen a film.
Hesslerrõl máshol is olvastam, hogy Peiper-rel azonosítható. Kemény, profi katona, és igazságos, egy kicsit fel is a rendezõ menti a malmedyi mészárlás miatt, mikor veszekszik miatta a felettesével.
Már csak a dumák miatt is érdemes megnézni a filmet: pl: a világ fog megszabadulni mindkettõnktõl"; "magától Göbbelstõl kaptam ... bitos olcsón jutott hozzá Párizsban" ... "még mindíg mi németek gyártjuk a legjobb játékokat" stb.
5/10
Bakufu 2011 ápr. 17. - 13:41:43 5/10
(124/211)
A filmet már unalomig ismételték a tv-ben.
Ez a tankos dolog nekem is szemet szúrt már sok évvel ezelõtt. Igaz ez addig nem zavart, míg túl gyerek voltam ahhoz, hogy utána olvassak.

Egyébként a filmben lévõ amcsi páncélosok nagyon is 2. világháborúsak: m24 chaffee, a németek oldalán pedig: m47 patton jelent meg a színen.

Lehetett volna annyira igényesek viszont, mint elõttem is írtátok páran, hogy átalakítsanak néhány darabot. Van még pár dolog ami zavar.

Pl.: a film erõsen koncentrál arra, hogy "tigris" páncélosok sokaságával támadnak, holott szándékosan használtak több páncélostípust hadmûveleteknél, nem beszélve a gyalogság fontosságáról. Vagy éppen ez a Hessler nevû karakter, tipikus amcsi propaganda megtestesítõje. Gondolok azokra a jelenetekre, mikor a sofõre (Conrad) és közte vita alakult ki a háború nézeteirõl. Ezekben a pillanatokban Conrad valszeg az értetlen filmnézõk helyett is felteszi a kérdéseket, hogy miért kell háborúzni. És, hogy jól képen töröljék a nézõt Hessler válaszával még ki is mossák az agyukat, hogy a németek már csak ilyen vadorzó állatok voltak, akik csak a harcnak éltek, így megérdemelték amit késõbb kaptak.
Jóska Pista Sanyi Béla 2011 ápr. 17. - 13:32:49
(123/211)
Nincs mit. Bár nem biztos hogy minden adat pontos, de a lényeg ott van.
Jóska Pista Sanyi Béla 2011 ápr. 17. - 13:25:58
(122/211)
Jóska Pista Sanyi Béla 2011 ápr. 17. - 13:23:55
(121/211)
A királytigrisrõl hallottál? :D
Jóska Pista Sanyi Béla 2011 ápr. 17. - 13:18:37
(120/211)
Hát szerintem egyikkel sem lehet igazán azonosítani. Mert Peiper nem volt a hadmûvelet parancsnoka és meg sem halt, és Sepp sem lehetett mert õ sem halt meg.

Másrészt lehet hogy Sepp nem volt a legjobb stratéga, de ne is az volt a dolga. Megfelelõ taktikai parancsnok volt és a katonái tisztelték és szerették.

A tankokról meg: hát azt azért mégsem lehet elvárni a filmesektõl ,hogy ennyi mennyiségû tankot alakítsanak át kinézetileg tigrissé, vagy egyéb német típusokká.
bureaucrat 2011 ápr. 17. - 13:01:32 Előzmény asebes
(119/211)
Tényleg sok rész ki van vágva a tv-kben leadott filmekbõl, ezért van meg DVD-n ez a film is:)
Ha jól emlékszem az sem szokott benne lenni mikor Hessler végig megy tankok elõtt, és lelkesen fellendíti a kartját - "vállalom" (talán tilos ilyet még filmen is leadni).
Egyszer meg azt hiányoltam egyik tévés filmben, mikor Shumacher amerikai ruhás katonái rajtaütést imitálnak a német bunkerban, és mindenféle sértõ szavak hangzanak el (talán ezt is tilos lehet a filmben hagyni).
bureaucrat 2011 ápr. 17. - 12:49:35 Előzmény alexander61
(118/211)
Biztos, hogy a filmbeli Hessler ezredes nem Dietrich volt: a gyenge képességû tábornok otthon ült a bunkerében :)
Hessler ezredest talán Joachim Peiper-rel lehet a valóságban azonosítani. Törtetõ, kiváló páncélosvezetõ, háborús bûnös, akit franciák gyilkoltak meg a 30 évvel a háború után máig tisztázatlan körülmények között, valószínûleg SS múltja miatt.
bureaucrat 2011 ápr. 17. - 12:06:41 Előzmény ***RS***
(117/211)
Lényegtelen, hogy mlyen tankok vannak a filmben. A német nehéztankok talán Pershing, vagy Patton típusuak, az amerikaiak meg egy háború utáni könnyûtankok.
bureaucrat 2011 ápr. 17. - 12:03:27
(116/211)
Jók ezek a képek a filmhez, de szerintem a második kép a Piszkos tizenkettõ-bõl van, az elsõ és a negyedk pedig akármelyik filmbõl lejhet.
10/10
sanjust 2011 ápr. 17. - 10:23:21 10/10 Előzmény ***RS***
(115/211)
Hát az embereket ez egyáltalán nem zavarta ,mert a lényeget nem érintette egyáltalán.Persze vannak hivatásos kákán csomót keresõk.
Az meg hülyeség ,hogy Trójában napóleoni katonákhoz hasonlítod,mert az durva idiótizmus lenne ,kb olyan mint mikor az agyament rendezõk Wagner operáit öltönyös fószerekkel adják elõ.Na az pl kurvára zavaró ,és mégis a magas mûvészet egyes sznob lökötteknek.
Tyrannosaurus(velo)Rex 2011 ápr. 17. - 10:01:37 Előzmény ***RS***
(114/211)
Miért? Nem Napoleon védte Tróját a görögök ellen?
10/10
valinagyi 2011 ápr. 17. - 06:39:42 10/10
(113/211)
Kicsit elkeserítõ,hogy egy ilyen szenzációs film után hosszan azon vitatkoztok,hogy milyen tankokat használtak.Valóban ez a legfontosabb?
Aki még nem látta,annak javaslom,feltétlenül nézze meg!
A történet,a szereplõk,a rendezés, minden a helyén van!Olyan film,amit sokadik nézés után is élvezni lehet!
***RS*** 2011 márc. 05. - 16:43:46 Előzmény alexander61
(112/211)
Egy kicsit elbizonytalanítottál, de az biztos hogy az M4-nek létezett benzinmotoros és dieseles változata is. A múltkor már találtam egy magyar nyelvû honlapot ahol részletesen ismertették ezt a típust. (nem a wikipedia, mert az nem elég részletes) Az szinte biztos, hogy amit az oroszoknak szállítottak a háború korai idõszakában, az mind dieseles volt, mert ez az üzemanyag volt rendszeresítva a Vörös Hadseregben. (T34, KV-1) Utána kellene nézni alaposabban. Általában a hadseregek nem szívesen alkalmaznak két féle üzemanyagot, mert az egy logisztikai rémálom.