Téma: A hullám

talpfaszamlalo 2014 szept. 02. - 15:17:16 Előzmény debii
(164/204)
SPOILER!!!!

Maga a film egyáltalán nem rossz, sõt nagyon is jó, hatásosan mutatja be egy csoport keletkezését majd összeomlását, és még azt sem mondja ki, sõt nem is sugallja, hogy ez az összeomlás szükségszerû, láttatja a hibákat is, amik ide vezettek és az is leszûrhetõ belõle hogyan kellett volna másképp és jobban csinálni. A vége elég erõltetett az öngyilkossággal együtt, de hát ki kellett valahogy hozni az úgymond kötelezõ mondanivalót, hogy az ilyen csoportok rosszak, a fasizmus rossz (ami tényleg rossz egyébként)stb.

A Hullám ugyanis nem volt se fasiszta se szélsõséges, hiszen bárki bekerülhetett, nemre, korra, származásra, zenei ízlésre stb. tekintet nélkül, és mindent közösen döntöttek el, az egyen fehér ing viselését is, meg azt ,hogy mi legyen logó, és az egyedi kézjeles köszönés is. Belépni se volt kötelezõ.

Az fontos tanulság, hogy, akik nem akarják betartani a szabályokat, azokat az elsõ perctõl kezdve ki kell zárni, különben szétzüllesztik a csoportot mint az újságíró p_csa a filmben, aki folyamatosan áskálódott ellene, merthogy nem õ volt a központban és ezt nem bírta elviselni. Verekedést is sikerült provokálnia a vízilabda meccsen.

Az öngyilkos gyerek meg nem a Hullámtól hülyült meg egyébként se volt normális.

A film amúgy részben valós események alapján készült, mert ilyen kísérlet tényleg volt egy amerikai középiskolában, de ott egyszerûen a projekthét végén a tanár leállította a dolgot és nem volt tragédia sem, valóban elszaladt velük ott is kicsit a ló, a tanár helyretette a dolgokat és mindenki ment a dolgára. És igen ott is szó volt egy különc gyerekrõl, akivel senki sem állt szóba, de mikor õ is Hullám tag lett mint a filmben megvédték a többiektõl, akik piszkálják, de a végén elmondta, hogy a Hullám neki sokat jelentett emiatt, de enélkül is boldogul ezentúl.
10/10
debii 2014 jan. 26. - 01:45:50 10/10 Előzmény Skanoja
(163/204)
SPOILER!

"csakhogy volt egy õrült az osztályban, ami valljuk be, azért ritkán fordul elõ. (Bár a tanárnak észre kellett volna vennie a jeleket). Nem tetszett, hogy a végén mindenki csúnyán nézett rá, mint valami gonosztevõre."

azt nem mondanám, hogy ritkán látni ilyesfajta "õrülteket". gondolj csak bele, korábban a srác sem volt õrült, csak egy csendes gyerek, aki magányos volt. aztán a hullám által fontosnak kezdte érezni magát, ill. próbált azzá válni. végül ez volt az egyetlen jó dolog az életében, és mikor ezt elvették, bekattant. rengeteg ilyen ember van, csak nem mindenki jut el a bekattanásig, ill. nem feltétlen ilyen szélsõséges formában. csak gondolj azokra a hírekre, mikor vmi tragédia történik, és a szomszédnéni nyilatkozik, hogy "teljesen meg vagyunk döbbenve, az X.Y. mindig is rendes gyerek volt, olyan csöndes, jóravaló"..... az ilyen jelek pedig nem fekete-fehérek, szerintem csak nagyon komoly odafigyeléssel, ön- és embereismerettel, valamint az adott személy megismerésével merülhet fel gyanú.
a tanárra meg jóhogy csúnyán néztek, ez is jellemzõ, hogy amíg minden rendben van, õ az ász, de ha hiba csúszik be, kell az áldozati bárány is.

azt pedig, hogy a mai fiatalok tudnának-e így összeállni, én el tudom képzelni. tartottam már jó pár foglalkozást iskolai kereteken belül (de nem a tananyaghoz kapcsolódva) és láttam, hogy a különbözõ feladatok alkalmával egy idõ után össze tudtak fogni olyanok is, akik egyébként nem tartoznak egy bandába. valamint a legnagyobb szájú vagányt is be lehet vonni, ha megfelelõen tálaljuk a dolgokat. ha pedig õ (õk) megvan(nak), a többiekkel többnyire már nincs sok gond. ezt nagyra kivetítve én el tudom képzelni, hogy egy odavaló ember létre tud hozni ma is egy hasonló szituációt.
10/10
debii 2014 jan. 26. - 01:27:29 10/10 Előzmény támadómókus
(162/204)
SPOILER!

az nem derül ki, hogy börtönbe kerül-e a tanár. viszont valakit felelõsségre kell vonni, és a tanárnak egyértelmûen volt felelõssége az egészben. hogy mekkora, azt pedig igenis meg kell vizsgálni. és itt ér véget a történet, börtönrõl egyelõre szó sem volt.
támadómókus 2014 jan. 07. - 23:01:18 Előzmény Skanoja
(161/204)
Igen, igen! Én is így gondolom!
Jó a film teljesen. De:
Most néztem meg. Már nem azért, de 1) ez egy szerepjáték volt majdnem felnõtt, értelmes, gondolkodni tudó diákokkal
2) az, hogy az egyik diák gyengébb idegzetû volt, nem a tanár hibája volt (legalábbis, ha csak a film történéseit nézem, szerintem a tanár nem szólította fel a diákokat azokra a gaztettekre)
3) abban volt hibás a tanár, hogy hamarabb észre kellett vegye az elfajulást, és kézben kellett volna tartsa a kontrollt, felhívni a figyelmet, hogy ez a játék senkit sem jogosít fel semmilyen bûntényre

De ezért börtönbe vinni... Érdekes, a többi diák nem tartott fegyvert, és nem lõtt rá senkire...
Idiotizmus.

Na ennyi.
9/10
Picipocak3 2013 okt. 04. - 17:51:16 9/10
(160/204)
Osztállyal néztük, úgy hogy semmit nem tudtam a filmrõl...Elgondolkodtató.
Engem a holt költõk társaságára emlékeztet, ott is a tanár tanítási módszerei hatnak a diákokra. (persze ennek a filmnek azért más a témája) Tudom hogy igaz történet alapján készült, de én ezt az ÉN osztályomban annyira nem tudnám elképzelni...De ettõl függetlenül nagyon jó film, mindenkinek csak ajánlani tudom!
9/10
tommasi 2013 aug. 20. - 13:41:53 9/10
(159/204)
Szeretem ezt a filmet.Elgondolkodtat.
pinkaqua19 2013 júl. 12. - 23:54:17
(158/204)
Aztamindenit! És hogy még igaz is! Oké, nem minden sor. De így is. Áll leesve... 10/10
Kötelezõ darab.

Köszönet lentebb egy kollegának, aki írt egy kis történelmet a filmhez.
8/10
fess86 2013 ápr. 10. - 21:36:00 8/10
(157/204)
Jó film, tetszett,bár a
SPOILER
a tanár tárgyalására kíváncsi lettem volna, nekem õ nem tûnt bûnösnek, a fegyverrõl õ nem tudott
SPOILER
10/10
_mason_ 2013 ápr. 04. - 20:42:12 10/10
(156/204)
Megrázó és mindenképpen tanúlságos film. A vége filmrendezés szempontjából talán kissé logikátlan, de ha valóban igaz történeten alapul, meg tudom érteni.
8/10
sanderb 2013 márc. 19. - 21:07:16 8/10
(155/204)
Az egy hét alatt végbement változásokat még jelen korunkban is sokallom ebben a filmben, amúgy döbbenetes.10/8
Skanoja 2013 jan. 18. - 23:29:03
(154/204)
Német nyelvgyakorlás céljából néztem meg ezt a filmet (valaki ajánlotta), fogalmam sem volt mirõl szól, de egy idõ után az érdekes történet miatt egyáltalán nem tudtam figyelni a nyelvre.:D
SPOILER
Kicsit kiszámítható volt, bár azért a vége így is brutálisabb lett, mint gondoltam. Nekem egészében sokkal jobban tetszett volna ez a film, hogyha nem ez a vége, mert így teljesen más üzenetet közvetít, mint amit vártam, szerettem volna... így az lett belõle, hogy a tanár felelõtlenül kísérletezett a gyerekekkel, holott szerintem nem kísérletezett, hanem tök jó pedagógiai módszert alkalmazott, csakhogy volt egy õrült az osztályban, ami valljuk be, azért ritkán fordul elõ. (Bár a tanárnak észre kellett volna vennie a jeleket). Nem tetszett, hogy a végén mindenki csúnyán nézett rá, mint valami gonosztevõre. El tudtam volna képzelni egy halál és tragédia nélküli befejezést, ahol a diákok egyszerûen rájönnek, hogy igen, ilyen módszerekkel tényleg bármikor behülyíthet egy diktátor egy közösséget, de azért jó dolog volt megtapasztalni az összetartozás élményét is (nem véletlenül ragaszkodtak annyira a Hullámhoz akkor is, mikor a tanár elmondta, hogy vége).
Páran írtátok, és szerintem is így van: nem tudom elképzelni, hogy a mai diákok ennyire tudnának lelkesedni egy ilyesféle kezdeményezésért. Azt is említette valaki, és ez nekem is feltûnt, hogy a Hullám mögött amúgy semmilyen eszme, cél nem volt, csak arról szólt hogy legyen egy jelük, és hordjanak fehér inget.
8/10
Sadenal 2012 dec. 10. - 16:25:18 8/10
(153/204)
Végig lekötött és érdekes mondanivalója volt a filmnek. Sajnáltam a tanárt a végén..:(

8/10
delfinoraptor 2012 dec. 06. - 16:57:55
(152/204)
Az autokrácia és az agymosás nem feltétlenül ugyanaz. Elõbbi esetében van némi kényszer, utóbbinál viszont mindenki önként, örömmel tart a mozgalommal. A filmben az utóbbit láthattuk, és szerintem nagyon jól mutatta be.
Victor-y 2012 nov. 29. - 23:00:38
(151/204)
Sajnos helytelen a politikai mondandója. A rend mindig elõrébb van, mint a káosz. Ez a német baloldalnak remélhetõleg az utolsó szenny filmje. Már-már szánalmas ez az erõltetett anti-gyûlölet kampány. Csak a swastikát hiányoltam ebbõl a libsi agymosásból. Psychologia elõadáson ilyet nézetni a hallgatókkal? A rend jó. A rendet valamiképp meg kell valósítani; ha nem is diktatúrával, mint anno; egy erõs központi figura szükségeltetik hozzá mindenképp és egy életképes ideológia.
És ne higgyétek, hogy most nem engedelmeskedtek senkinek, semminek. A fogyasztói társadalomstuktúrának és mindazoknak, kik ezt fenntartják, mivel érdeküket szolgálja...
kokutya 2012 nov. 10. - 14:47:33 Előzmény szinhazimado
(150/204)
A Bárka színdarabot csinált belõle. Magyarította is. Az is nagyon jó lett.
8/10
pirosubi 2012 nov. 01. - 21:36:37 8/10
(149/204)
Nagyon jó film, pszichológia kurzuson néztük, az elejétõl a végéig lekötött. Valaki megemlítette a Gyûlöletet, az azért egy picit jobban tetszett.
10/10
csuku 2012 okt. 23. - 23:37:26 10/10
(148/204)
Ez a film óriási, én kötelezõvé tenném.
webulon 2012 okt. 02. - 22:09:24
(147/204)
Engem nagyon megrázott.....mesze visz ez a film - mint a La Haine
a tömeg és közösség ereje....

vitán felül 10/10
szinhazimado 2012 szept. 01. - 10:45:26
(146/204)
Ez most nagyon aktuális. Meg is nézem. Értékelés: 10/10
Rutra 2012 júl. 30. - 09:24:21
(145/204)
A film remek. Nálam 10/9. Tetszett a dinamikája és a pszichológiai háttér. Én csak ajánlani tudom!!