8/10
FElepHánt 2016 máj. 13. - 15:25:07 8/10
(1/1)
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR---Vidovszky György---Budapest Bábszínház

Elõször tudtuk meg, hogyan lett a léhûtõ Acdak bíró, Vidovszky rendezése egyetlen mondatot sem kezel félvállról, pontos, jó tempójú, részletgazdag az elõadás. Az elvárásoknak megfelelõen tátogó bábok is játszanak, idõnként maszkot húznak a szereplõk, kicsit túltolatott az igyekezet, amely minden áron be akarja hozni a színházba a bábokat. Semmi funkciója nincs a karikírozott figuráknak, a játszók mögöttük pedig vagy jók, vagy kevésbé.
Az igazi terheket a nagyszerû prózai színészek hordják, kiváló összjátékkal pompás csapatrészt alkotva. Több szerepben Hannus Zoltán, Lendvánszky Zoltán és Jankovics Péter tûnik ki, külön öröm a frissen végzett Horváth Alekszandra és Tóth Mátyás energikus színpadi létezése. Közéjük tartozik a Szimon Csacsavát kitûnõen játszó Horváth Márk is.
Narrátorként Szolár Tibor megbízható hitelességgel konferálja a történéseket, de õ a per tárgya, a majdnem széttépett gyermek is.
Mészáros Máté önveszélyes külsõvel, heves komikummal hozza Acdak bírót, hangváltásai, gesztusai, ösztönmozgásai fantasztikus figurát teremtenek. Hitvány haszonlesõ, provokatívan megalkuvó, ám végsõ döntésében a józan paraszti ész embersége sugárzik. Gruse szerepében Spiegl Anna éles deklamációval, az érzelmek bátor kiemelésével, szárnyaló lendülettel teremti meg csodálatos hõsnõjét. Játékának misztikus ereje szétfeszíti az adott
kereteket, a legnagyobb drámai szerepek felé mutatva. /Azóta sem értjük, miért nem Õ vehette át az Örkény Stuart-jában Erzsébet királynõ szerepét..., miközben ráadásul ott
volt kéznél?!?/
Minden elismerés megilleti a bábszínháziakat, példás együttmûködéssel illeszkednek a fontos produkció koncepciójába. Vidovszky György munkája sok új vonását mutatja meg az örökké aktuális brechti példázatnak.