8/10
Koczina Judit 2011 jún. 08. - 23:30:45 8/10
(8803/123863)
4.
8/10
Koczina Judit 2011 jún. 08. - 23:29:10 8/10
(8802/123863)
3.
8/10
Koczina Judit 2011 jún. 08. - 23:27:28 8/10
(8801/123863)
2.
8/10
Koczina Judit 2011 jún. 08. - 23:24:45 8/10
(8800/123863)
OK, ha adtok témát, tudok fotókat keresni :)
(Ez a maximális hajhosszúság, amit én ismerek.)
BicskaMaxi 2011 jún. 08. - 19:36:58
(8799/123863)
Köszönöm, hogy szántál rá idõt és meghallgattad. Ez nagyon jól esett Tõled. 

Igen, sajnos nagyon sok téren vagyunk megosztottak, már azt sem tudom, hogy milyen viszonylatban nem. Sokszor érzem úgy, mintha a megosztás szándékos lenne.

A Silla fórumon Maggika kedvenc mondása Jusintól (és az enyém is), hogy „ha tisztességben élek megváltozhatok, és ha képes vagyok megváltozni, a világ is megváltozhat.” A fejekben és a szívekben, lelkileg kellene megváltozni.
Romulus Elli 2011 jún. 08. - 18:49:35
(8798/123863)
Jó az ötlet, de a 77 rész azért nagy falat! Megpróbálom a 49 days 20 epizódját - Csonszu testvérrel. Remélem, a gépem is úgy akarja! Köszönöm.
8/10
Koczina Judit 2011 jún. 08. - 18:41:33 8/10
(8797/123863)
Kisebb nagyobb megszakításokkal végig tudtam hallgatni. Nagyon érdekes beszélgetés volt. A kp. sporthoz nem értek, de a városi közlekedés és a kerékpárok c. drámának én is részese, olykor elszenvedõje vagyok. Abban nagyon egyetértek azzal, aki isteni krumplipürét tud készíteni :), hogy mint sok más területen, ezzel kapcsolatban is elõször a fejekben kellene rendet teremteni. Persze ez a legnehezebb, és legidõigényesebb.
Épp reggel volt szó itt a fórumon a koreai kasztrendszerrõl. Miért is kellene olyan messzire menni? Mindjárt itt van a beszélgetésbeli példa: autósok/kerékpárosok. Nagyon sokáig lehetne sorolni a példákat: autósok/gyalogosok, tömegközlekedés/összes többi, fõvárosiak/vidékiek, budaiak/pestiek, fiatalok/öregek, fradisták/emtékások, sörivók/borivók ... Persze azért jobb a helyzet, mint a 17-18. századi Koreában, de a kasztrendszer itt és most is él, csak a mai neve intolerancia, vagyis mások tiszteletben tartásának a teljes hiánya.
BicskaMaxi 2011 jún. 08. - 15:29:46
(8796/123863)
Bocsánat, ha nagyon rátok zúdítottam itt ezt most.
BicskaMaxi 2011 jún. 08. - 15:13:36
(8795/123863)
Hova tûnik a sok kénes kacsa, avagy interjú egy XXI. századi Jusin lovaggal...

Az interjú itt található:
www.gpsgames.hu/blog/magpet/108/georadio/

A lap alján keressétek: „16. adás - 2011.06.07. - Egy órás beszélgetés Tüdõvel, fõ téma természetesen a bringa.”

A Tüdõ fedõnéven szereplõ interjúalany a férjem.:)
8/10
Koczina Judit 2011 jún. 08. - 14:08:32 8/10
(8794/123863)
Velem úgy volt, hogy én is belekezdtem a Dallas-ba is, meg egyéb újdonságokba annak idején, de max. egy évadot sikerült végignéznem. Egyszerûen meguntam. Mostanában is, ha néha belekukkantok valami új sorozatba, amirõl mindenki beszél, épp csak tudjam, mirõl van szó, nem zavar, ha kihagyok két-három, vagy több részt. (Ha egyet láttál, mindet láttad.) Ezzel ellentétben a PÉ annyira felkeltette az érdeklõdésemet, hogy amikor technikai okok miatt kimaradt egy rész a tévében, annyira felbõszültem, hogy azonnal elkezdtem keresgélni a neten, és miután ez már egy ismétlés volt, meg is találtam szép sorjában magyar szinkronnal. És akkor azt mondtam magamban, mostantól én mondom meg, mikor nézem, és mennyit egyszerre, szép komótosan fõleg éjjel elkezdtem letöltögetni elõször a soron következõ részeket, aztán a kimaradottakat, és így hamar végeztem vele. Ez pár éve volt, mondjuk 2008-ban. De mivel figyeltem a koreai (és JJH-s) híreket is, tavaly elõtt már tudtam, hogy hamarosan készül a Dong Yi, és azonnal rá is találtam arra az oldalra, ahol szinte egyenesben (hat óra különbséggel) megnézhettem, és pár nappal utána elolvashattam hozzá az összefoglalót, majd késõbb már angol felirattal le is töltöttem. Fogalmam sem volt, hogy megveszi az M1. Tervbe vettem egy sor másik film letöltését is, de ugye nem csak ez van a világon, ráérünk, szép lassan megismerem a többi történelmit is, lazulásnak meg létezik egy csomó más minisorozat. Egyelõre - tényleg szûrni kell, ahogy Tegu mondja - azt találtam ki, hogy szereplõk alapján válogatok, ez idáig bevált. Ha már elég sok történelmit sikerült megnézni, akkor kezdem el majd idõrendben összerakni õket (fõleg a fejemben).
Romulus Elli 2011 jún. 08. - 13:43:29
(8793/123863)
A PÉ még nem vonzott, mert soha nem néztem sorozatokat. Olyannyira nem, hogy még a maratoni hosszúságú Dallas-ból is uszkve 2 részt láttam, vasalást könnyítendõ. Vagyis ez nem minõségi kifogás, mert pl. a hömpölygõ családregényeket szeretem, de míg a könyvek esetében én osztom be az idõmet, legfeljebb nem alszom, addig a filmeknél más gazdálkodik az idõmmel, s ha már eléggé rászoktattak, s netán megváltoztatják a kezdési idõpontot, családtagok, feladatok is áldozatul eshetnek. A Silla harmadik harmadától számítom a függést. Pillanatok alatt megfogott, s a KHT már nem is volt kérdés. Korábban is kedveltem a kosztümös, történelmi, életrajzi elemeket tartalmazó filmeket,könyveket. Fõként az ógörög v. az egyiptomi kultúra érdekelt eddig, de most erõsen beleszerettem a távolkeleti történelembe, s teljesen elfogadhatónak tartok 40-60 estét ezzel tölteni. Na meg szép embereket látni sem utolsó! Arra azért kiváncsi lennék, hogy Katona J. mit csinált volna pl. a Bánk bánból, ha hasonló technikai lehetõségei lettek volna?! Vagy hány részes lett volna Az ember tragédiája? Nyilván nincs erre válasz, de éppen ezért nem lehet zsigerbõl kijelenteni, hogy nem szeretem a sorozatokat. Ti is így kezdtétek? Nagyon kedvelem az önzetlen kutató munkátokat, sokat tanultam Tõletek.
8/10
Koczina Judit 2011 jún. 08. - 12:50:54 8/10
(8792/123863)
Sajnos annyira behatároltak a lehetõségek (kor, idõ, pénz), és az embert annyira hajtja az új iránti vágy, hogy szinte képtelenség a visszafelé menetel. Ha ezer évig élnénk sem tudnánk mindenfelé elutazni, mindent elolvasni, minden filmet megnézni. Ezért utazni inkább még számomra közelrõl ismeretlen helyekre szeretek, könyv, film (és zene) pedig van itthon jó sok, ha a pillanatnyi hangulat úgy hozza, hogy inkább már ismertre vágyom. Azt hiszem valamennyiünket a kíváncsiság vezetett a koreai filmek felé is. Emlékszem, csak elmentem a tévé elõtt, amikor megláttam egy pillanatra a PÉ-bõl egy részt, inkább egy pillanatot. Azonnal lerogytam egy fotelba, hogy jobban szemügyre vegyem a furcsa, színes, képeket, az ismeretlen arcokat, halljam a szokatlan párbeszédeket, és azonnal elvarázsolt. Másnap alig vártam ugyanazt az idõpontot és akkor már jobban figyeltem. Így kezdtem el nézni a PÉ-t kb. az 5. epizódtól, és onnantól kezdve megvolt az új hobby-m. Mindent tudni akartam az országról, a történelmükrõl, a film szereplõirõl stb. Azóta persze minden ázsiai dologra felkapom a fejem, figyelek, keresek, mazsolázok.
Romulus Elli 2011 jún. 08. - 11:57:24
(8791/123863)
Olyan gondolatokat fogalmaztok meg, amelyek már régóta foglalkoztatnak, s amelyekre nem találok választ. Nem tudom, hogy mi a jobb: újból olvasni, újból megnézni, ugyanoda utazni - mert értéket adtak, mert szeretném ugyanazokat az élményeket átélni stb. Ugyanakkor tele van a világ csupa olyan dologgal, amelyek lehetnek ugyanolyan értékesek, fontosak, csak meg kéne ismerni õket - s a hatásuk alapján máris az elõzõ kategóriába kerülhetnének. Azért gondolom, hogy nincs erre a kérdésre válasz, mert különbözõ megközelítésekbõl, de véges a lehetõségünk. A megismerésre váró értékek száma meg korlátlan. Nem találok rá egyértelmû receptet, de talán úgy kerek, ha a Pacsirtához van kedvem, akkor igen, megnézem, felfedezem, örülök neki, ha meg kipróbálom, milyen egy 60 részes sorozatot megnézni, s leköt, tanulok belõle, szórakoztat, akkor annak örülök. Legyen szép napotok, szervusztok!
8/10
Koczina Judit 2011 jún. 08. - 11:23:14 8/10
(8790/123863)
Akkor lehet, hogy aki összeállította, õ is hasonló ihletet kapott.
Ha lenne annyi idõ, legszívesebben minden jó könyvet elolvasnék újra, minden filmet újra néznék akár többször is. Egyrészt azért, mert egy csomó mindent már elfelejt az ember, sokszor csak egy könyv, vagy egy film hangulata marad meg, másrészt az élmény miatt, hogy vajon ennyi év után milyen hatással lesz rám.
9/10
mioka1 2011 jún. 08. - 10:56:45 9/10 Előzmény Koczina Judit
(8789/123863)
Igen, ez így van, és a jó filmeket lehet többször megnézni...érdekes élményem volt a Pacsirtával, annak idején kötelezõ mozi volt filmesztétikából 47 évvel ezelõtt, s bennem csak egy nagy sajnálkozás emléke maradt Pacsirta és a szülei sorsa fölött. Most véletlenül a Duna tv-n belenéztem, és teljesen elképedtem, hogy mennyi más volt benne ezen kívül...a filmek adják a legjobb korképeket a múltról, ha igényesen és jól vannak elkészítve, feldobva egy szép cselekménnyel és jó színészekkel, zenével:)

Szerintem jól összevágta a készítõ a beavatást és a kht részleteket...biztosan sokat hallgatta ákost, mielõtt megnézte a filmet...de furcsamód,amikor most a filmet nézem, mintha a háttérbõl néha hasonló dallamokat hallanék egy-egy jelenetnél:)
8/10
Koczina Judit 2011 jún. 08. - 09:19:15 8/10
(8788/123863)
Teljesen más téma, de a távol-keleti ember mentalitásának megismeréséhez elég jó adalék "A japán szeretõ" c. ausztrál film. (Nem akarom egy kalap alá venni a koreai és a japán gondolkodásmódot, de mégis érzek valami közöset bennük, ezért egyszerûsítettem le és nevezem jobb híján "távol-keleti mentalitás"-nak.)
8/10
Koczina Judit 2011 jún. 08. - 09:02:30 8/10
(8787/123863)
Igy helyesebb a vége: ... miközben a nyugati hatás is egyre erõteljesebben érvényesül.
8/10
Koczina Judit 2011 jún. 08. - 08:56:47 8/10
(8786/123863)
A ma játszódó filmeken én is észreveszem, hogy a fejekben gyökeret vert konfucianizmus nagyon is él még. A mindennapi életben ez fõleg a különbözõ generációk egymáshoz való viszonyában érezhetõ, de például épp a Spotlight-ból, ahol egy tévétársaságon belüli hierarchikus kapcsolatok elég jól vannak ábrázolva, tisztán kitûnik. Az újságíró társadalomban nagyon furcsa volt nekem, hogy egy fiatal tehetséges riportert milyen keményen le tud hordani, meg tud büntetni a csak egy-két évvel idõsebb kollégája. És nem azért, mert igaza van, hanem csakis azért, mert idõsebb. Nincs visszabeszélés, ellenkezés, védekezés, csak hallgatás van és fõhajtás. Kivéve, ha rád kiabálnak, hogy emeld föl a fejed. Gondolom, ez többé-kevésbé érezhetõ a legtöbb szakmában. De családon belül is érezhetõ, hogy akár 40 éves emberek is mennyire igyekeznek megfelelni az idõsebbeknek, ha mégis ki akar szabadulni valaki a szülõi hatalom, akarat alól, egy egész "rokoni hadsereg" fog össze és tereli vissza a megfelelõ kerékvágásba. Nem lehet könnyû ott Koreában ezzel a régi gondolkodásmóddal élni, közben a nyugati hatás is komolyan érvényesül.
Tegu 2011 jún. 08. - 08:37:45
(8785/123863)
Ez nem válasz a kérdésedre, de éppen a Boys before flowers /innentõl BBF/ ma játszódó filmben ugy tünik, még müködik, bár nehezen választható külön a ma mindenhol tapasztalható elit gõgjétõl és kirekesztésétõl.
Amit már emlitettem, a konfucianizmus hatása is érezhetõ, ami valahol azért kapcsolható a kasztrendszerhez is.
Én is utánanézek.

A nõi forgatókönyvirókhoz: A Shillában is nõ volt az egyik forg.könyviró.
Lehet, hogy az egyik nevet kimásolva a netes lexikon felsorolja, mely filmek forgatókönyvét irta.
Csak arra emlékszem, hogy amikor kicsit szürni akartam, s Shillához hasonló filmet kerestem, de nem a PÉ-tipusut, rájöttem, hogy mindenhol ott volt az a nõi forg.könyviró is, aki a Shillánál.
8/10
Koczina Judit 2011 jún. 08. - 08:19:53 8/10
(8784/123863)
Én ezt nem tudom megállapítani, mert a nevükbõl nem tudom, ki nõ, ki férfi. Azt hiszem, a PÉ, a Yi San és a KHT ugyanattól a forgatókönyvírótól származik, a többit nem tudom. Lehet, hogy igazad van.
Én viszont azon gondolkoztam ma reggel, hogy vajon meddig tarthatott a kasztrendszer Koreában. Idõben a KHT játszódott legkésõbb azok közül, amiket láttam, talán akad valaki, aki ismer még késõbb játszódó történelmi sorozatot, és tud erre válaszolni. Én is megpróbálok rákeresni, ahogy idõm engedi, ha találok valamit beírom.