werzsi9 2017 aug. 14. - 18:02:28
(114763/123863)
Nekem van egy régi jelszavam. Én eddig minden feliratát letöltöttem, mert nagyon szeretem. De az utóbbi idõben már nem volt rá szükség, szabadon lehetett hozzáférnii a fordításaihoz. Most én is letöltöttem ezt a régi fordítását (egyszer már megvolt, de a helyhiány miatt ki kellett törölni). Most újra letöltöttem, de a régi kód sajnos nem akarja megnyitni. Én is írtam neki. Várom a választ.
werzsi9 2017 aug. 14. - 17:51:43
(114762/123863)
Várj egy kicsit!
bori4 2017 aug. 14. - 15:59:13
(114761/123863)
Egész pontosan le lehet tölteni a szöveg fájlokat, de kinyitni csak jelszóval engedi... - nekem
bori4 2017 aug. 14. - 15:55:59
(114760/123863)
Próbáltam, nekem nem engedi - jelszót kér, amit meg e-mailben kértem tõle, de nem válaszol...

Átküldenéd?
werzsi9 2017 aug. 14. - 15:43:37 Előzmény bori4
(114759/123863)
Bori!
Kérdeztél a Will it snow for christmas sorozat feliratáról. Jackimi fordította, és annak idején csak VIP tagok tölthették le a feliratot a honlapjáról. Azóta ezt feloldotta, most már szabadon letölthetõ. Én is letöltöttem magamnak.
werzsi9 2017 aug. 14. - 11:22:51
(114758/123863)
Ezt a filmlistám szerint valamikor láttam, de most semmi sem jut róla eszembe.
bori4 2017 aug. 14. - 10:45:54
(114757/123863)
A Marrying a millionaire c. sorozatát le tudtam tokkal-vonóval tölteni....
Belenéztem - ebben látom szerepel egy másik kedvencem is... :)))
werzsi9 2017 aug. 13. - 16:35:27
(114756/123863)
A börtön virágával kicsit lassan haladtam. Az Edent néztem többnyire, hogy végezzek vele. Elég jó, de, amint látod, szüneteltetni tudom valami más kedvéért. De tényleg jó, érdemes megnézni. A nagy meleg is oka lehet, hogy néha elveszítem a fonalat, és egyes nõi szereplõknél gondolkoznom kell, hogy ki is õ. A történet alap helyszíne egy nagy fõvárosi börtön, amelynek lakói, az õrzõ személyzet, és a rabok (vagy az a része, akiket mi látunk), szinte családias viszonyban élnek. Egy téli éjszaka egy valakik által üldözött nõ a börtönben talál menedéket, és megszüli kislányát, majd meghal. A kislány a börtönben nõ fel, mindenki szereti, ezért vidám, kedves, okos, és az évek folyamán mindent megtanul, amit csak lehet, a válogatott fogolytársaságtól. Õ a címszereplõ, az õ sorsát látjuk a filmben. A történet szereplõi a legkülönbözõbb társadalmi osztályokból kerülnek ki kezdve a királynõtõl, aki az ország régense, fõnemesek, mindenféle rangú hivatalnokok, kiszengek, kereskedõk, de az utca embere, zsebtolvajok, stb. Nagyon jók a karakterek. Téged Ko Soo érdekel. Nem tudok róla írni, mert spoiler lenne, olyan a szerepe. Mint színész, hozza a megszokott formáját. Eljátssza a szerepét. Nem lesz földrengés tõle, de de leköti a nézõt.

Ami a többi filmjét illeti, az Asianvikin a felsorolt sorozatai közül fentrõl lefele hatot láttam, a mozikból kb négyet. Általában romantikus sorozatokban játszott. A Will it snow for christmast és a Green Rose-t tudnám ajánlani. Feliratom nincs. A többire, amit még láttam, nem nagyon emlékszem.
bori4 2017 aug. 13. - 14:34:28
(114755/123863)
Werzsi, mesélj valamit a börtön virágáról :)
Milyen benne Ko Soo???

Most nézegetem a magyarul elérhetõ munkáit, akad, amit nem láttam. Pl. a Will it snoww for christmas sorozat, Te biztosan láttad... Esetleg nincs meg a felirata neked? :)
werzsi9 2017 aug. 13. - 11:19:23
(114754/123863)
Igen ez az a merényletes film. Meg lehet nézni.
bori4 2017 aug. 13. - 10:59:27
(114753/123863)
Van a 28 years c. film - ezt én egyszer elkezdtem, de "korai" volt még nekem semmi elõzmény nélkül, nem néztem végig...
Te láttad már? :)

http://asianwiki.com/26_Years
bori4 2017 aug. 13. - 10:55:46
(114752/123863)
OK, remélem nincs tüske? nehogy mérgesedjen ám!!! - bocsánat, ha kicsit sarkos voltam. :))))
offtopic
micike_MSc 2017 aug. 12. - 22:37:45
(114751/123863)
Kedves Bori!
Igazán nem akarok rád erõltetni semmit, hidd el. :)
De Te már többször leírtad, hogy nem tudod elfogadni a cserét, én meg szerintem csak most elõször, hogy számomra miért elfogadható...
És mivel a csere alapvetõ a történet szempontjából, ezért elgondolkodtam, hogyan oldhatták volna meg máshogy...
Mondjuk az egyik vagy akár mindkét anya halálával? De Lee mama fontos és kemény karakter.
Vagy örökbefogadással egy árvaházból? De a szegény család erre nem lett volna képes, különben is miért tették volna?
Más verzió most nem jut eszembe, úgyhogy maradok az eredeti verziónál, nekem tökéletesen megfelel... :)
(Egyébként a babák sem újszülöttek voltak - még jó -, hanem pár hónapos, formás csecsemõk. De ez már csak szõrszálhasogatás.)
Jó éjt! :))
bori4 2017 aug. 12. - 16:34:49
(114750/123863)
Jaj istenem.... bocsánat, de nekem ez kicsit már szájbarágós, meg olyan rám szuszakolós.....

A forgatókönyv író dolga, hogy elfogadható határok közé tegye az eseményeket, cselekményeket - százszor nehéz jellemábrázolások, fejlõdések, gonoszból szegény ártatlanná váláshoz ezer eszköze van. Értem én.... és a mûfaji sajátosságokat is beszámítva, nekem ez már nem elfogadható - nem tudom már jobban körülírni, magyarázni...
Szerintem mindkét anya látta a szülés után a gyerekét, nem altatásban, vagy bódultan szültek....

Ahogy Werzsi írta? "Ez a csere, ha elfogadjuk az írótól, és megtörténtnek tekintjük, óriási hatással volt a történet szereplõire." Ezt tökéletesen értem, csak én nem tudom elfogadni a cserét, mert képtelenségnek tartom.... Mea culpa ! :)))
werzsi9 2017 aug. 12. - 15:30:29
(114749/123863)
A Sandglasshoz néha elég nagy lelkierõ kell a nézése közben. Látjuk, hogy milyen nehéz az a korszak, amiben játszódik, de azért is, mert a rendezõ beállításának köszönhetõen a film olyan hatást kelt sokszor, mintha dokumentumfilmet néznél. Ez nemcsak azért van, mert valóban bevágtak híradófilm részeket És sok szó esik benne a kaszinókról, és a titkos pénzalapokról Az Endless Love mûfajilag hasonlít az Edenhez, ott meg fõleg a politikus világról, a tábornokokról van szó. De abban is a diákmozgalmak, a véres megtorlások is jelen vannak. A Giantot is rég láttam, még nem volt magyar felirat, az elhomályosult emlékeimben van a nagy építkezések idején folytatott élet-halál harc a vállalatok között, szintén nagyon változatos eszközökkel. Már azt is újra kell nézzem. :-))
offtopic
micike_MSc 2017 aug. 12. - 15:22:29
(114748/123863)
Tudom, hogy ez a gyerekcsere Téged nagyon zavar az elejétõl fogva, de én valahogy úgy vagyok vele, hogy mégiscsak emberségesebb dolog volt az ápolónõ részérõl, mintha megölte volna a csecsemõt és slussz-passz. Szerencsére erre nem volt képes.

A cserére mindenképpen szükség volt a szereplõk jellemének kibontása miatt, hiszen ez a történet alapmotívuma, a jó és a gonosz harca, ahol végül a jók felülemelkednek a rosszak gonoszsága felett (bocs, hogy megint ilyen patetikusan fogalmazok, már biztos unod… :)))))
És hogy lehetett megcsinálni (a forgatókönyv megírásán túl)?!
Elõször is Lee mama nemigen vágyott az újabb gyerekre, szidta is eleget a bányász férjét. Amikor a kicsi végül megszületett, talán meg sem nézte…
A gazdag igazgatóné - bár egy kedves asszony - eléggé nebáncsvirág-típus volt kezdetben, talán nehezen megszülte a fiát és kellõen elfáradva pihent; azért az sem hagyható figyelmen kívül, hogy ez a ’60-as évek eleje, nem volt még alternatív szülés, meg azonnali mellretétel, meg rooming in, a babát csak a szoptatások alkalmával láthatták a kismamák. A cserét viszont rögtön az elsõ éjjel megtette az ápolónõ (legalábbis úgy rémlik).
A bányász apa és DongChul ugyan üvegen át látta egy rövid ideig az öcsit, de azért valljuk be, Koreában minden kisbaba vágott szemû, sûrû fekete hajú cukiság (ráadásul itt a születési súlyuk a kiírás szerint 3,1-3,2 kg volt); míg nálunk Európában azért lehet sötétebb/világosabb bõrû, ezerféle hajú vagy éppen hajatlan egy-egy újszülött…
[És már írtam korábban, hogy a kisebbik fiamat mindössze 8 perc különbséggel szültem egy másik kisfiúval, mindketten 4 kg feletti súllyal (4,15 ill. 4,21) születtek, és bizony nekem is megfordult/-fordul néha a fejemben, hogy vajon nem cserélték-e össze õket…:)]

De ha nincs a csere? Shin fia, aki DW-ként a Lee családban nõtt fel, vastagon túltett volna az apján keménységben, gonoszságban, mert a kedves, de gyenge mama bizony nem tudta volna ellensúlyozni az igazgató mindenkin átgázoló kegyetlenségét; így viszont a másik családban felnõve, még ha meg is ingott késõbb, azért jó emberré válhatott.
MH pedig hiába volt szelíd, jólelkû kisfiú 10 éves koráig, mivel Shin az „apjaként” addig vadította, míg már önmagával meghasonulva olyanokat tett, amikre az alaptermészete miatt soha nem lett volna képes - de JH segítségével végül vissza tudott szelídülni (ez azért már a 23. részig is feltûnhetett).

Ikerkutatások szerint - bár fontos a genetika, pl. bizonyos betegségek kifejlõdésében - rendkívül nagy jelentõsége van a nevelésnek és a környezetnek, amiben egy gyerek felnõ. És ezt egyértelmûen megfigyelték olyan ikrek esetében, akik késõbb külön családban nevelkedtek.
És én azért is szeretem ezt a sorozatot, mert a történetmesélésen túl rendkívül hangsúlyos a fõszereplõk jellemének alakulása, ami viszont egyáltalán nem mond ellent mindazoknak az ismereteknek, amiket eddig itt-ott „felszedtem” és tapasztaltam.
Bár ez nem csak az East of Eden kapcsán vagy így, számtalan más koreai sorozatban is megfigyelhetõ (mint pl. az elsõ ilyen élményem Silla Bidamja volt - na, õ is egy külön "tanulmány"… :)))))))

Kép: OFF, egy lelkizõs másik kedvenc, az Agymanók érzelmei: Derû, Bánat, Harag, Undor és Majré... :) Amik néha uralják a "gazdatestet", pláne ha még csak tinédzser... :))))
offtopic
micike_MSc 2017 aug. 12. - 15:04:48
(114747/123863)
Szép napot!
Tkp. csak az 1980-1993-ig terjedõ idõszakról akartam írni, de a megtalált linken annyi más (számomra legalábbis) érdekességet találtam, ezért lett ilyen hosszadalmas az összefoglalóm. :))))
Az Éden kapcsán mindenesetre érdekes a kvangdzsui felkelés leverése, a korrupció, az illegális titkos külföldi alapok, a szöuli olimpiai elõkészületeinek említése a wikin a két elnök kapcsán (még akkor is, ha a sorozatban nincsenek konkrétan megnevezve, csak 1-es számú, meg 2-es számú, meg a Tábornok, meg Cheon Teok Bo)…

Az elmúlt években meg már persze sok-sok infót összegyûjtöttünk mindannyian, akár könyvekbõl, a netrõl, a sorozatokból (a Sandglass-t olvastam, mikor vetítettétek, le is töltöttem, és talán még a Giant is idesorolható, az Édenhez hasonló korszak, de ott az építkezéseken van a hangsúly, vagy akár a Gangnam Blues, a ’70-es évek szöuli fejlesztéseirõl…)

Sõt, én még arra is képes voltam tavaly õsszel, hogy elmenjek az ELTE korea-szakos hallgatóinak konferenciájára (a facén tették közzé, hogy bárki mehet, én meg szó szerint vettem :))))))
Bár még fiatalnak tartom magam, de minden csak viszonylagos; már túl sok emlékem van… :))))
Az egyetemista lányokhoz képest én már vastagon ahjumma vagyok, tkp. az anyjuk is lehetnék, sõt még dr. Csoma Mózes tanszékvezetõ úr is fiatalabb nálam, de azért elvittem a könyvét és jól aláírattam vele… :)))))))
werzsi9 2017 aug. 11. - 17:23:33
(114746/123863)
Ez a csere, ha elfogadjuk az írótól, és megtörténtnek tekintjük, óriási hatással volt a történet szereplõire. Évek múlva, amikor fény derül a titokra, nagy lélektani problémákat okoz, az egész bosszúállás elméletet megdönti, a fõhõsök lelki egyensúlyát megingatja. Ez jó alkalom nagy színészi alakításokra. E miatt követem ezt a cselekményszálat.
bori4 2017 aug. 11. - 16:07:21
(114745/123863)
Ismétlés a tudás anyja.... újraolvasunk Werzsi, ahányszor csak kell... :))

Igen, a gyerekcserét az ápolónõ hatalmas bûnének, a filmben a legnagyobbnak gondolom!!!
Azt viszont - emlékszel - erõsen megkérdõjeleztem, hogy ezt valóban meg lehet-e csinálni.... Azért nem két tojás volt az a két baba....
Ezek voltak az elsõ túlzó események, amik inkább taszítottak, mint beszippantottak a történetbe....
bori4 2017 aug. 11. - 16:03:34
(114744/123863)
Neked is szép napot és hétvégét - és köszönjük a kiemeléseket, mennyit dolgozol vele... ! Újra elolvastam.

Nagyon bonyolult, nehéz megjegyezni és követni mikor ki, de lassan teljes fogalmat alkotunk errõl a korról ....

Filmek is vannak errõl a korszakról, most éppen a Low life került a látókörömbe, ez is a '60-as '70-es évek...

http://asianwiki.com/Low_Life